Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Kategorie: Wszystkie | Chleb i bułki | Dania główne | Desery | Makarony | Pasztety | Poradnik | Przystawki/surówki/sałatki | Ryby | Sosy | Warzywa na ciepło | Zupy
RSS

Przystawki/surówki/sałatki

czwartek, 22 grudnia 2016

Ingredients

  • 1 Can Tuna
  • 1 Large Boiled Egg (chopped)
  • 2 Slices Bacon
  • 1 Tbsp Chopped Onion
  • 1 Tbsp Mayo
  • 1 Tbsp Sour Cream
  • 2 tsp Dijon Mustard
  • 1/4 tsp Dill

Directions

  1. Prep: Cook bacon, chop onion, and boil egg
  2. Open tuna and drain and place in a small bowl
  3. Add chopped onion and egg
  4. Add all other ingredients and mix well
  5. Top with crumbled bacon
  6. Serve and enjoy!

Nutrition

 

(This recipe serves 1)

Calories: 298
Total Fat: 23g
Cholesterol: 247mg
Sodium: 886mg
Potassium: 203mg
Carbohydrates: 3g – 2g Fiber =  1 NET CARBS
Dietary Fiber: 2g
Sugars: 1g
Protein: 21g



czwartek, 02 sierpnia 2012

Sałatka z gotowanych buraczków, w połączeniu z siekaną cebulą i majonezem - pycha. Zestawienie podobne do warstwowej sałatki ze śledziem. Ta prosta sałatka pasuje do mięsa do obiadu, ale również jako przystawka. Coś jest w połączeniu buraków i majonezu... Jeżeli nie masz ochoty na gotowanie buraków, polecam świetną sałatkę na zimno, z surowymi burakami i fetą. Przepis z magazynu Kuchnia.

Składniki:

  • 3 ugotowane, obrane buraki starte na tarce
  • 1 jabłko, starte
  • 1 posiekana mała cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomieszać składniki i gotowe. 

Smacznego!

środa, 14 września 2011

Ten przepis w porównaniu z recepturą Nigelli Lawson, jest wytrawniejszy i lżejszy w smaku i konsystencji. Prawie taki sam, a jednak różnica jest spora - myślę, że to zasługo jabłek, cytryny i natki pietruszki. Taką sałatkę coleslaw podałam wczoraj do skrzydełek pieczonych na ostro i zapiekanej kostki z ziemniaków. Dawno już tak się nie objedliśmy :) Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem".

coleslaw

Składniki coleslawa Jamiego Olivera (ilość - ogromna micha):

  • pół główki białej kapusty, poszatkowanej, posiekanej lub startej (najlepiej skorzystać z maszyny)
  • 3 marchewki starte
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 starte czerwone jabłka
  • listki z 1 pęczka natki, posiekane
  • sok z 1 cytryny (w przepisie: 1-2 cytryny, ale dla mnie byłoby za kwaśne)
  • 5 łyżek dobrego majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W dużej (naprawdę dużej, ponieważ z połowy główki kapusty dostaniemy niesamowitą ilość jedzenia) misce pomieszać poszatkowane warzywa, jabłka i pietruszkę.
  2. Wymieszać składniki sosu - majonez, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz) i polać warzywa. Dokładnie wymieszać. Można posypać słonecznikiem lub orzechami włoskimi.

Smacznego!

sobota, 11 czerwca 2011

Lekka, ale bardzo sycąca sałatka na gorące dni. Z powodzeniem może zastąpić obiad, kiedy nie mamy ochoty na nic ciepłego. To klasyczny przepis z Toskanii, pełny witamin i najwartościowszych substancji odżywczych.

Składniki:

  • 800 g drobnej białej fasoli (ugotownej lub z puszki)
  • puszka tuńczyka
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • pół cebuli lub pół pęczka szczypiorku, posiekane
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Połączyć składniki sosu - czosnek, sok z cytryny, oliwę i miód mocno wytrząsać w zamkniętym słoiczku lub po prostu porządnie wymieszać.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Wymieszać.
  3. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem.  

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

piątek, 16 lipca 2010

Świetna sycąca sałatka, lekko słodka, idealna na obiad w takie upały jak dziś lub na posiłek do pracy.

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu (może być biały, ale z brązowym jest idealna)
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 pieczarki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić - można przepłukać zimną wodą, ale najlepiej ugotować go dzień wcześniej.
  2. Składniki sosu i wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać ze sobą trzepaczką lub widelcem.
  3. Umytą paprykę i kapelusze pieczarek pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Wszysko włożyć do miski, zalać sosem i posypać orzechami.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze świetnej strony kotlet.tv

Pyszna sałatka, zawsze nr 1 na domowych imprezkach i grillach.


sałątka z brokuła i fety

Składniki:

  • 1 brokuł świeży lub paczka mrożonego
  • opakowanie sera typu feta
  • 200 g szynki gotowanej,  może być dobra konserwowa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut. Odlać wodę i zostawić do ostygnięcia.
  2. Umyć i obrać ogórka i razem z szynką pokroić w kostkę.
  3. Pokruszyć fetę, dodać do ogórka i szynki. Dodać kukurydzę.
  4. Brokuła pokroić namniejsze kawałki i dorzucić do miski.
  5. Zalać sosem z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku.
  6. Pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki,  żeby smaki się połączyły.

Smacznego!

czwartek, 01 kwietnia 2010

Nie ma prostszej czynności, która byłaby równie zdrowa. Polecam do dań z woka, kanapek, sałatek...

Składniki:

  • fasola mung (drobna zielona, do kupienia w supermarketach)

Przygotowanie:

  1. Płuczemy fasolkę w odpowiadającej nam ilości.
  2. Bierzemy jakieś naczynie, które wypełniamy do 1/3 wysokości fasolkami.
  3. Przykrywamy nieszczelnie,  np. folią z dziurkami.
  4. Wstawiamy do szafki na 4 dni.
  5. Codziennie raz przepłukujemy, żeby nie powstała pleśń.
  6. Przekonujemy rodzinę, że to nie samobieżna trucizna, co wypala krtań.

Smacznego!

Przepis pochodzi z programu dla dzieci "Kucharz duży, kucharz mały", gdzie nie było kiełkownika

piątek, 08 stycznia 2010

Dziś po prostu smalec. Cudowny, tłusty i tuczący smalec. Ale jak tu nie zjeść świeżego chleba ze smalczykiem, kiedy za oknem śnieżyca i trzaskający mróz...


Składniki:

  • 1 kg słoniny (oj będzie tego dużo, na solidne imieniny)
  • 500 g wędzonego boczku (jak najchudszy)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku (nie ząbek)
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku (jak nie masz - można pominąć)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Słoninę pokroić w kostkę (lub zmielić, mielą też w sklepach) i do gara,  niech się topi, na średnim ogniu.
  2. Po 15 minutach dodajemy posiekany drobno boczek. Mieszać!
  3. Gdy skwarki są złociste, a smalec wytopiony (1-1,5 godziny, nie ma pozlepianych grudek tylko luźne skwarki) dodajemy posiekaną cebulę, zdejmujemy z ognia. Pilnować złocistości, łatwo przegapić i spalić skwareczki - za pierwszym razem tak zrobiłam.
  4. Dodajemy utarte jabłko
  5. Wyciskamy czosnek, mieszamy go z solą (łyżeczka na pewno),do gara. Mieszamy.
  6. Reszta przypraw - do gara. Mieszamy.
  7. Czekamy aż zastygnie i... hulaj dusza, piekła nie ma, 5 kg w jedną noc na plus!

Smacznego.

Przepis autorstwa Macieja Kuronia, z przyzwoitej książki "Moje najlepsze przepisy".

czwartek, 07 stycznia 2010

Wiem, to nie sezon grillowy, ale właśnie przypomniała mi się genialna sałatka, idealna do mięs grillowanych, a szczególnie krwistych befsztyków. Warunek - wszyscy muszą ją jeść - jest mocno czosnkowa. I niestety droga.

Składniki na michę:

  • sałata
  • paczka rukoli
  • awokado
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • paczka kiełków słonecznika
  • pół szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy, nie za ostrej (np. dijon)
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Sałatę umyć i porwać, wrzucić do miski.
  2. Pomidorki pokroić na połówki, dorzucić.
  3. Awokado pokroić, dorzucić.
  4. Rukolę i kiełki umyć, dodać do sałatki.
  5. Zrobić sos - czosnek wycisnąć do oliwy, dodać musztardę, cytrynę, troszke soli i pieprzu. Wymieszać i polać sałatkę.
  6. Dokładnie wymieszać, podawać za kwadransik - sałata jeszcze nie padnie, a składniki się apetycznie połączą.

Smacznego.

Przepis ściągnięty od byłej-niedoszłej teściowej, mistrzyni grilla.

wtorek, 05 stycznia 2010

To pyszna surówka z naszej pysznej polskiej kapusty. Pasuje do kotletów różnego rodzaju, szczególnie mielonych i panierowanego drobiu. Świetna na obiad rodzinny - każdemu powinna smakować. Kolejna jej zaleta to łagodność dla portfela.

Składniki na wielką michę:

  • biała kapusta, nieduża
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera (może być korzeniowy, ale naciowy lepszy)
  • 1 cebula
  • 200g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu/śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być inny albo sok z cytryny)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć.
  2. Marchewkę oskrobać, cebulę obrać, kapustę pokroić na mniejsze kawałki i odkroić głąb.
  3. Warzywa wrzucić do malaksera. Jeżeli ręcznie: kapustę posiekać, marchewkę i seler zetrzeć, cebulę posiekać.
  4. Połączyć składniki sosu i przyprawy.
  5. Połączyć sos z warzywami. Jeść od razu, przechowywana robi się flakowata.

Smacznego!

Przepis oparty na Nigelli, przełożony na zawartość typowej lodówki ;). U Nigelli jest maślanka, syrop klonowy, dymki  i orzechy włoskie - też musi być niezłe.

 

 

czwartek, 10 grudnia 2009

Podpatrzyłam dziś na blogu Ireny i Andrzeja świetny, prosty przepis na przystawkę świąteczną. Coś innego niż ten sam pasztet co roku ;)

Składniki:

  • 20 dag świeżych grzybów (pieczarki mogą być)
  • 2 cebule
  • 5 jajek ugotowanych
  • 2 jajka surowe
  • 10 dag boczku wędzonego
  • pół łyżki oleju
  • pół łyżeczki kminku
  • pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Grzyby ugotować, czyli wrzucić do osolonej wody i od zagotowania 10 min.
  2. Posiekać i podsmażyć na oleju na złoto cebulkę.
  3. Pokroić w kostkę boczek.
  4. Wszystkie składniki wymieszać.
  5. Uformować kulę, zawinąć w gazę (z apteki).
  6. Włożyć do wrzątku i gotować 15 minut.
  7. Włożyć między 2 deski/talerze, ,obciążyć i tak wystudzić.
  8. Zimne kroić jak wędlinę.

Smacznego!

piątek, 27 listopada 2009

To dopiero pycha! Połączenie wszystkich najwspanialszych polskich smaków w towarzystwie majonezu. Kaloryczna masakra. Sałatka śledziowa warstwowa - koniecznie w przezroczystym naczyniu. Uwaga - czasochłonna!

Składniki:

  • 4 filety śledziowe wiejskie (ze słoika np. Lisner albo na wagę)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 4 buraki (2 duże)
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka
  • szczypior
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Marchewki, buraki i ziemniaki obierz, wrzuć do wrzątku na 20 minut. Ugotowane zetrzyj na tarce, każde osobno.
  2. Jajka ugotuj na twardo (wrzuć do wody, zagotuj, wyłącz grzanie i zostaw je w gorącej wodzie - same sobie dojdą). Najlepiej zrób to wcześniej, żeby zdążyły wystygnąć.
  3. Pokrój śledzie w kostkę i ułóż na dnie naczynia na sałatkę.
  4. Posiekaj cebulę i ułóż równomiernie na śledziku.
  5. Posmaruj cienko majonezem (cebula się przyczepia, ale to nic, nie musi być równiutko).
  6. Rozłóż ugotowane warzywa: ziemniaki, cienko majonez, buraki, majonez, marchewka, ,majonez.
  7. Pokrój ogórki w kostkę, pociapaj cienko majonezem.
  8. Zetrzyj jajko, ,posyp sałatkę.
  9. Posiekaj szczypiorek i posyp jajka.
  10. Przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, co najmniej 4 godziny.

Smacznego!

wtorek, 03 listopada 2009

Klasyczna sałatka. Jej podstawowe składniki to  pomidory, ser feta, oliwki. Reszta zmienia się w zależności od kucharza, mi zasmakowała taka.

Składniki (2 porcje):

  • 3 spore, dojrzałe, pachnące pomidory (nie z marketu...)
  • chrupiąca sałata (zwykła, a najlepiej rzymska)
  • kilka oliwek
  • awokado (nie może być zupełnie twarde; jeżeli nigdy go nie jadłeś, można pominąć)
  • pół cebuli
  • 100 g fety (mniej więcej)
  • łyżeczka oregano
  • kilka kropli octu winnego (niekoniecznie)
  • oliwa
  • cytryna
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Pomidory pokroić na 8 części.

2. Cebulę w cienkie plasterki.

3. Awokado: przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążać miąższ po niedużym kawałku. Dletego musi być dosyć miękkie, twarde też nie jest smaczne.

4. Sałatę umyć, osuszyć i porwać palcami na kawałki (jak leci).

5. Wymieszać wszystkie składniki.

6. Dodać ser feta, pokrojony w kosteczkę.

7. Dodać łyżkę oliwy, skropić cytryną i octem (niekoniecznie), posypać oregano.

8. Dodac szczyptę soli i pieprzu, pomieszać

Smacznego!

Burak ma to do siebie, że nie każdy go kocha. A to błąd. Odpowiednio podany - nie jako przesmażona papraja - może zachwycać wykwintnością. Nawet jeżeli nie zrobimy z nim prawie nic.

Proponuję sałatkę z surowego buraczka z gruszką i fetą, świetną do każdego mięsa, a nawet na kolację - z chlebkiem lub bez.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 spore buraki (bardzo brudzą, myj zaraz ręce i uważaj na ciuchy)
  • 1-2 gruszki

I tu już można skończyć. Będzie świetna surówka do mięsa. Zrobimy jednak ciekawszą sałatkę.

  • 2 łyżki sera feta
  • garść słonecznika
  • cytryna
  • oliwa
  • pieprz, sól

1. Zetrzyj na tarce lub maszyną obrane obieraczką do warzyw buraki (całe) i gruszki (bez pestek). Jeżeli bardzo się spieszysz, możesz podawać ;)

2. Dodaj 2 łyżki sera feta (typu feta - nie musi być oryginalny), rozprowadź go widelcem po całej sałatce.

3. Dodaj łyżkę oliwy i parę kropli cytryny.

4. Dodaj szczyptę (lub na czubku łyżeczki) soli i pieprzu.

5. Posyp słonecznikiem (łuskanym).

Smacznego!

Przepis pochodzi z "Gotuj z Oliverem", mojej kochanej książki Jamie Olivera

Dodatki na bloga