Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Desery

piątek, 04 stycznia 2013

Przepyszne ciasto o smaku marcepanu. Szybkie i łatwe, od Tomka Woźniaka.

Składniki:

  • 4 jabłka pokrojone na ósemki
  • łyżka masła do smażenia jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. chlust porto
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonych migdałów
  • 70 g mąki
  1. Piec nastawić na 180 stopni.
  2. Jabłka podsmażać na maśle 3 minuty, dodać cukier trzcinowy, cynamon, porto, dusić, aż się zezłocą.
  3. Jajka utrzeć z resztą cukru i masłem,, dodać mąkę i migdały. Zmiksować.
  4. Foremkę (20-25 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, na wierzch wyłożyć jabłka razem z syropem z patelni. Piec 40 minut.
  5. Odstawić do wystygnięcia na kratkę.
  6. Podawać z lodami waniliowymi albo samo.

Smacznego!

czwartek, 20 grudnia 2012

Ekspresowy, pyszny i niezobowiązujący deser. Idealny na spontaniczne spotkania i imprezy dla dzieciaków. Pochwili od zrobienia robią się wilgotne i kleiste, mniam. Zmodyfikowany pomysł mojej babci.

  • 4 duże wafle (gotowe)
  • powidła śliwkowe
  • dżem truskawkowy
  • Nutella
  • ew. inny dżem, np. wiśniowy

Wykonanie:

  1. Posmarować pierwszy wafel np. powidłami, dosyć cienko, żeby nic nie wyciekało.
  2. Dokładać kolejne warstwy i smarować na zmianę. Polecam tylko jedną warstwę czekolady, żeby nie było zbyt słodkie.

Pycha!

17:31, jessicarabbit , Desery
Link Dodaj komentarz »

W Newsweeku pojawiły się świąteczne przepisy słynnej już Liski z bloga Whiteplate i mam zamiar uoiec jej sernik cytrynowy. Przepis do podziału :)

Składniki:

  • 1 kg sera potrójnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego

Na polewę:

  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Ser ucieraj z cukrem w misce, dodawaj jajaka po kolei, kiedy poprzednie jest już dokładnie wymieszane.
  2. Dodaj skórkę, budyń i ekstrakt z cytryny (aromat). Zmiksuj.
  3. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem wysmarowanym lekko olejem.
  4. Piec w 170 stopniach przez 60-70 minut. Zrób polewę: zmieszaj składniki i polej sernik po 50 minutach pieczenia.
  5. Wstaw z powrotem do pieca. Środek może być lekko galaretowaty - stężeje po wystudzeniu.

Smacznego!

 

 

piątek, 23 grudnia 2011

Jutro Wigilia, więc czas na ostatnią deskę ratunku - piernik czekoladowy, łatwy, szybki i pyszny, z czekoladą, śliwkami, pachnący korzeniami. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv i właśnie został upieczony.

Piernik ekspresowy

Składniki:

  • 100 g masła

  • 2/3 szklanki cukru

  • 100 g miodu

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 3 jajka

  • 1/4 szklanki mleka

  • 100 g czekolady gorzkiej np. Fine Food

  • 1/2 szklanki śliwek suszonych

  • 1/3 szklanki żurawiny

polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady 

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej masło z miodem i cukrem, aż do połączenia składników. Odstaw aby masa  wystygła.

  2. Ubij pianę z białek mikserem - wbij białka do miski, w której będziesz ubijać pianę, a żółtka do większej, gdzie zostaną wymieszane wszystkie składniki.

  3. Do żółtek dodaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, mleko oraz pokrojone śliwki, posiekaną czekoladę i żurawinę. Dolej też masę z rondelka, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy.

  4. Przełóż masę do formy (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 50-70 minut. Autorka poleca sprawdzić patyczkiem (nakłuwamy, jeżeli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe). Ja piekłam równo 60 minut i zostawiłam do przestygnięcia w uchylonym piecu.

  6. Po wystudzeniu można posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą lub bezpośrednio miskę wstawiamy do gorącej wody) z dodatkiem oleju, zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego!

piątek, 10 grudnia 2010

To deser dla zaawansowanych w... jedzeniu. Nie jest słodki i ma specyficzny smak razowej mąki (typ 1750, 2000). Ponieważ nie przepadam za słodyczami, dla mnie to idealne rozwiązanie. Bo nie ma nic gorszego niż mdłe, suchawe ciastka z kremem z torebki...

ciasto razowe

Troszkę się trzeba napracować, za to nie ma szans na niepowodzenie. Dlatego jest idealne dla początkujących, szukających nowych smaków. Przepis pochodzi z niezastąpionej strony Kwestia Smaku - polecam!

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 3 szklanki (pojemności 250 ml) mąki razowej (mąka typu 1750,  2000)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie przyprawy piernikowej
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao najlepiej, 60% może być (można stłuc ją tłuczkiem jeszcze w opakowaniu - wspaniale się pokruszy)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki miodu (może troszke więcej następnym razem jednak)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego np. Kujawskiego (w oryginale jest oliwa, ale boję się specyficznego posmaku, a że olej rzepakowy to oliwa północy...)

Polewa czekoladowa (można sobie odpuścić i podawać z owocami lub konfiturami lub bez dodatków):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju/masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć (ja nie obierałam, bo skórka to samo zdrowie ;)) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić.
  2. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z pokruszoną czekoladą. Odstawić.
  3. Oddzielić białka od żółtek. W tym celu bierzemy solidny nóż i pewnym ruchem uderzamy ostrzem w środek skorupki, aby utworzyło się równe pęknięcie. Rozkładamy jajo palcami nad szklanką, utrzymując żółtko w jednej połówce skorupki i pozwalając białku spłynąć do szklanki. Potem powoli przekładamy żółtko do drugiej połówki, ,tak aby reszta białka sobie leciała do szklanki. Przekładamy tak kilka razy, aż zostanie samo żółtko, które wkładamy do czystej miski. Inny patent - rozbić na dłoń i pozwolić białku spływać między palcami.
  4. Białka przekładamy do kolejnej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. sztywną, czyli po odwróceniu miski do góry dnem piana nawet nie drgnie. Odstawić.
  5. Żółtka miksować kilka minut, a następnie powoli wlewać miód, nadal miksując. Jeżeli ma być jednak trochę słodkie, to spokojnie można dodać całą szklankę miodu.
  6. Do żółtek dodać olej, wymieszać, przelać do suchych składników, delikatnie mieszać łyżką. Jeżeli za nic nie chce się dać, bo za gęste, dolać szklankę wody.
  7. Dodać pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
  8. Dodać jabłka, wymieszać.
  9. Blaszkę, tzw. keksówkę (to ta długa) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej ciasto. Piec 60 minut w 170 stopniach.
  10. Wyjąć ciasto z pieca i po 15 minutach z foremki. Zostawić do ostygnięcia.
  11. Czekoladę na polewę połamać, rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (w misce na garnku z gotującą się wodą), wymieszać z olejem i przyprawą,  posmarować ciasto. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

00:34, jessicarabbit , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 stycznia 2010

Tę zbrodnię zamierzam popełnić z okazji drugich urodzin mojej ukochanej córki. Jest kilka podobnych wersji tego klasycznego austriackiego deseru o zastrzeżonej recepturze, ta wydaje mi się nie przekombinowana. Składniki należy dokładnie odmierzyć.

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 180 g świeżego masła
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 2 szklanki marmolady morelowej (mam taką babcinej roboty...)
  • tabliczka gorzkiej czekolady na polewę 100 g
  • 100 g cukru na polewę
  • pół szklanki śmietanki
  • tłuszcz lub papier do formy

Przygotowanie:

  1. 180 g masła i 180 g cukru ucieramy na puch mikserem.
  2. Dodajemy roztopione 180 g czekolady.
  3. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtka.
  4. Z białek ubijamy pianę, połowę dodajemy do ciasta, na to przez sito przesiewamy mąkę, na wierzch resztę piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy.
  6. Pieczemy 45 minut w 160 stopniach.
  7. Wyjmujemy, ,gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają od formy.
  8. Gorące na deskę i smarujemy wierzch i boki marmoladą.
  9. Odstawiamy do ostygnięcia (kilka godzin).
  10. Polewa: 100 g czekolady,  100 g cukru, śmietankę gotujemy 3 minuty.
  11. Smarujemy ciasto szerokim nożem polewą.
  12. Podaje się z bitą smietaną.

Przepis pochodzi z "365 obiadów na polskim stole..."  E. Aszkiewicz, R. Chojnacka

13:26, jessicarabbit , Desery
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 grudnia 2009

Coś muszę upiec na święta. Jest jedno takie ciasto,  które rozpływa się w ustach i zbliża do nieba. Sernikobrownie z wiśniami (na zdjęciu z malinami)!

sernikobrownie

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 200g masła
  • 400g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 100g mąki
  • 500 g sera kremowego (w wiaderku, President albo utrzeć biały ser)
  • cukier waniliowy
  • 200g wiśni lub malin (mogą być mrożone albo odciśnięte z konfitury)

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (włożyć do miski, miskę postawić na garnku z gotującą się wodą albo inny sposób; mikrofalówka też sobie poradzi). Rozpuszczoną ostudzić do temperatury mniej więcej pokojowej.
  2. Blaszkę 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia (blaszka nie może być za duża, bo ciasto jest niskie - nie urośnie za wiele w piecu).
  3. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  4. Masło (wyjęte wcześniej z lodówki pokroić w kostki) i 250g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
  5. Dodać 3 jajka, każde następne po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego.
  6. Wlać roztopioną czekoladę, miksować.
  7. Dodać mąkę, zmiksować.
  8. 3/4 kremu wlać do blaszki (bywa gęsta i trzeba ją przekładać łyżką i równomiernie rozprowadzić).
  9. W misce utrzeć na gładko ser, resztę cukru (można dać mniej cukru - z tej ilości będzie mocno słodkie), jajka i cukier waniliowy (drewnianą kulką lub mikserem).
  10. Wylać masę serową na czekoladową w blaszce.
  11. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej (zostało jej niewiele, więc będą to raczej kleksy; może być krzywo),  ułożyć jako tako symetrycznie owoce (lekko wcisnąć).
  12. Piec 60 min. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Przepis znaleziony na blogu White plate

czwartek, 17 grudnia 2009

Przepis podarowała mi babcia - ciasto jest smaczne, nie za słodkie i przede wszystkim - najprostsze na świecie. Nie może się nie udać!


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • kilka kropli olejku zapachowego (migdałowy, pomarańczowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek (renety, antonówki albo inne)

Wykonanie:

  1. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i grubo obsypać bułką tartą.
  2. Włożyć cienko pokrojone jabłka - na ćwiartki, ćwiartki w plasterki. Można posypać starta skórką z cytryny.
  3. Jaja utrzeć z cukrem i mąką (mikserem), dodać proszek i olejek.
  4. Ciastem zalać jabłka.
  5. Do pieca na 60 minut, 170 stopni.

Smacznego!

14:55, jessicarabbit , Desery
Link Komentarze (2) »
Dodatki na bloga