Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Zupy

czwartek, 17 maja 2012

Pyszne i szybkie. Miałam akurat pyszne ziemniaki i marchewki (nie trociny z supermarketu), co w przypadku tak prostego dania robi ogromną różnicę. Sycąca zupka, idealna też dla dzieci.Jest to zmodyfikowany przepis Tomka Woźniaka (w oryginale występuje też por).

krem z marchewki

Składniki:

  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 marchewki, również pokrojone
  • cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pęczek bazylii
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle i oliwie. Kiedy będą miękkie dodaj marchewki i ziemniaki. Smaż mieszając parę minut.krem z marchewki
  2. Zalej warzywa gorącą wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.
  3. Dorzuć pół pęczka bazylii, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj zupę na gładką masę.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia i rozlej do misek, posypując pozostałą bazylią, posiekaną lub w całości.

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012

Po świątecznych szaleństwach mam ochotę tylko na włoskie i azjatyckie. Żadnych mięs i bigosów! Naszło mnie na tą pyszną cytrynową zupę z kurczakiem, bardzo aromatyczną i sycącą.

włoska zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 cebule (8 dymek) drobno pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (u mnie kawałek korzeniowego starty na tarce, ale warto użyć naciowego, ma ciekawszy aromat)
  • 250 g piersi kurczaka, pokrojone w dowolne kawałki
  • 200 g spaghetti połamanego w mniejsze kawałki
  • łyżka masła do smażenia
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 2 cytryny porządnie wyszorowane (oryginalnie 3, ale wolę 2)
  • garść posiekanej natki do posypania przed podaniem
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewkę, seler i kurczaka wrzucić na rozgrzane masło i podsmażać, aż do zrumienienia mięsa.
  2. Warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu.
  3. Cytryny obrać obieraczką do warzyw lub cienko nożykiem, sok wycisnąć i dodać do zupy.
  4. Obraną skórkę gotować przez 3 minuty w rondelku, potem dodać do zupy. Gotować 40 minut.
  5. Po tym czasie dodać makaron, gotować jeszcze 15 minut.
  6. Dodać śmietanę, zamieszać, już nie gotować. Przed podaniem posypać natką.

Smacznego!

wtorek, 13 września 2011

Kupiłam dziś pyszną białą kiełbasę, a już od dawna miałam ochotę na żurek. Mimo, że upał. Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią Adama Gesslera, z Przekroju. Pomijając własnoręczne wykonanie kiełbasy i nastawienie zakwasu (w przepisie), zupełnie prosty ;)

żurek gesslera

Składniki:

  • biała surowa kiełbasa, kilka kawałków (3-4), mocno doprawiona i chuda najlepiej
  • 1 l wody
  • kość wędzona, np. po pieczeniu szynki, albo schabowa, ew. kawałek wędzonki (boczku); pominęłam
  • 2 cebule, drobno posiekane i zrumienione na maśle/oleju
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub rozgniecione
  • 1/2 l zakwasu na żur (gotowego)
  • litr bulionu
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego, rozgniecione
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • dodałam jeszcze 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i 3 jajka na twardo, bo lubię

 

Wykonanie:

  1. Kiełbasę sparzyć, czyli włożyć ją do 1 l wody i nie gotować, ale utrzymać bardzo gorące przez jakieś 15 minut. Wodę zachować, kiełbasę po wystudzeniu pokroić.
  2. Pieprz, ziele, listek i kość (i ewentualnie ziemniaki, ale nie było ich w przepisie) zalać wywarem z kiełbasy i gotować 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodać usmażoną cebulę, czosnek, chrzan, majeranek, bulion, zakwas i zagotować, ale krótko.
  4. Włożyć kiełbasę i ewentualnie jajka, zabielić śmietaną (ja nie zabielam, lubię mocno kwaśne, a śmietana łagodzi smak). Jeżeli bulion nie był dostatecznie słony, można doprawić.
  5. Podawać  w chlebie z odciętą "pokrywką" - można kupić mały chlebek, odciąć górę, wyjąć miąższ i gotowe. Ja wyjadam prosto z garnka :)
czwartek, 21 kwietnia 2011

Dziś szybka pomoc przedwielkanocna - żurek na kiełbasie. Przepis odnaleziony w dodatku do GW z 2007 roku "Spotkanie z zielem angielskim", mocno zmodyfikowany. W sobotę zostanie przeze mnie wykonany z pewnością.

Składniki:

  • 2 szklanki gotowego żuru (gotowy zakwas można kupić w sklepie, 2 szklanki to pół litra)
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę lub paseczki
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę (nikoniecznie, ja lubię)
  • 2 jajka na twardo (ilość właściwie dowolna)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 suszone grzyby (można pominąć)
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane (lub przeciśnięte przez praskę i dodane wraz z kawałkiem startego chrzanu po ugotowaniu żurku - dla miłośników intensywniejszych smaków)
  • 1/2 szklanki śmietany 36% (lub innej lub pominąć)
  • 3 szklanki bulionu (nie powinien być z kostki, ale różnie bywa)
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby wrzucić do 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 20 minut aby zmiękły.
  2. Zagotować 3 szklanki bulionu, dodać grzyby w całości, cebulę i czosnek.
  3. Włożyć do garnka ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę.
  4. Boczek podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Można dodać łyżkę mąki i bulionu, wymieszać i taką zasmażkę wlać do zupy.
  5. Po 20 minutach gotowania dodać zakwas i przyprawy.
  6. Można wyjąć kiełbaski i pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć z powrotem do garnka.
  7. Dodać zimniaki, zamieszać.
  8. Gotować jeszcze pół godziny. Odstawić z ognia, ewentualnie dosolić.
  9. Dla intensywnego smaku teraz można dodać wyciśnięty czosnek i zetrzeć kawałek korzenia chrzanu (lub 1-2 łyżki gotowego), zupa będzie mocno czosnkowa i ostrzejsza, ale nie każdy tak lubi.
  10. Dodać śmietanę, zamieszać.
  11. Na talerze położyć ćwiartki jajka, zalać gorącą zupą.

Smacznego!

22:46, jessicarabbit , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 stycznia 2011

Dwie pieczenie na jednym ogniu - aromatyczny rosół i sposób na pyszne mięsko do chleba, zamiast wszystkich ohydnych przesolonych szynek za 100 zł za kilogram. Po częściowym odparowaniu wody otrzymujemy bulion, do wykorzystania na milion sposobów - do sosów, zup, duszenia mięska i picia z kubka na chorobę. Jeżeli użyjemy dodatkowo kawałków z kurczaka, możemy je podsmażyć i zrobić danie na sposób indyjski.


rosół

Składniki:

  • dowolny, ale jak najchudszy, kawałek karkówki, np. 1 kg; może to być też wołowina, lub inna część świni
  • coś z drobiu - żeby rosół był lepszy, korpus kurczaka, szyja indyka, 4 skrzydełka itp.; jeżeli na dobrym rosole nam nie zależy, nie trzeba dodawać drobiu
  • włoszczyzna: 2 marchewki, pół selera, kawałek pora, pietruszka korzeń i parę listków natki, cebula i ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu lub pół łyżeczki mielonego
  • sól, według smaku

Wykonanie:

  1. Mięso włożyć do zimnej wody, ok. 2 litrów, tyle, żeby było przykryte wodą.
  2. Włoszczyznę umyć i obrać.
  3. Warzywa i przyprawy dodać do mięsa. Zagotować.
  4. Zmniejszyć ogień i zostawić na jakieś 2 godziny. Moc bulionu zyska, jeżeli będziemy gotować go 4 godziny.
  5. Wyjąć mięso, ostudzone włożyć do lodówki. Rano na śniadanie pokroić i położyć na kanapkę z majonezem i ogórkiem kiszonym babci. Pycha!
  6. Rosół można zjeść jako rosół, przerobić na ulubioną zupę, zamrozić lub przelać do słoika i przechowywać w lodówce 3 dni.

Smacznego!

piątek, 09 kwietnia 2010

Pyszna, treściwa, klasyczna włoska zupa. Idealna jako cały obiad, rozgrzewa wieczorem. Wymaga tylko sporo krojenia i siekania... Kiedy już pokroimy, samo się robi.


Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • szklanka zielonej fasolki (mrożonej)
  • cukinia
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
  • 2 pomidory posiekane (pół puszki krojonych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek świeżej bazylii (od biedy łyżka suszonej)
  • 100 g rozdrobnionego własnoręcznie makaronu spaghetti
  • parmezan

Wykonanie:

  1. Drobno pokroić boczek, czosnek, cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki, fasolkę i cukinię. Cukinię można obrać, może mieć gorzką skórkę.
  2. Masło i oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić na 2 minuty boczek - niech się smaży powoli.
  3. Dodać czosnek i cebulę.
  4. Po 2 minutach seler, marchewkę i ziemniaki.
  5. Po 2 minutach fasolkę, za 2 minuty cukinię. Mieszać! Dusić 15 minut, uważaj, żeby się nie przypaliło.
  6. Wlać bulion albo 1,5 litra wody i 1,5 kostki (ja lubię Winiar z obniżoną ilością soli).
  7. Dodać posiekane pomidory, koncentrat, bazylię i skórkę od parmezanu - jeżeli taką posiadamy (ja niestety na razie nie).
  8. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotować godzinę.
  9. Wyjąć skórkę parmezanu. Pokruszony makaron wsypać do zupy, gotować 10 minut.
  10. Posypać tartym parmezanem i podawać.

Smacznego!

Przepis z książki "Kuchnia włoska" wyd. Parragon.

16:07, jessicarabbit , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 października 2009

Klasyka w naszych domach. Niby nic, a dopiero po kilku latach prób i błędów osiągnęłam smak, który sprawia przyjemność. Najlepsza ogórkowa wychodzi na wywarze z żeberek wieprzowych, ale można oczywiście użyć innego wywaru - rosołu czy bulionu z koncentratu, jednak stracimy nieco na smaku. Śmietana nie jest koniecznym dodatkiem, ale wszyscy ją niestety lubimy... Powodzenia.

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • pół kilo ogórków kiszonych, startych na tarce o dużych oczkach
  • 4 marchewki starte
  • 1 pietruszka starta
  • 1/4 średniego selera, też startego na tarce
  • mały por (pół większego) pokrojony w cienkie krążki
  • 6 ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego (podstawa dobrych zup)
  • 3 liście laurowe (również)
  • łyżeczka lub więcej koperku, może być suszony
  • ok. pół kg żeberek na wywar
  • sól, pieprz
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Wrzuć żeberka, ziele, liście laurowe i pieprz do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zupę można też przygotować na gotowym bulionie.
  2. Po 30 minutach od zagotowania dodaj marchew,  pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (20-30 min).
  3. Ogórki wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, przesmażyć około 5 minut.
  4. Całą zawartość patelni dodaj do zupy. Spróbuj i ewentualnie dodaj soli.
  5. Pół szklanki wody wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek, dodaj do zupy mieszając. Zagotuj.
  6. Po kilku minutach wyłącz ogień, dolej śmietanę (można wcześniej do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy, żeby śmietana się nie ścięła; używam Piątnicy - nie robi przykrych niespodzianek). Zamieszaj, posyp drobno posiekanym koperkiem i można podawać.

Smacznego!

Przepis zainspirowany stroną wielkiezarcie.com

Dodatki na bloga