Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Dania główne

piątek, 21 czerwca 2013

Pyszne danie, świetny sposób na mięso mielone, kiedy znudziły Ci się już klasyczne kotlety. Mięso można przygotować w dowolny sposób - dodać cokolwiek się lubi, np. posiekane suszone pomidory.

nadziewana cukinia


Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa (dowolnego)

2 spore cukinie przekrojone na pół i wydrążone w środku

2 jajka

garść bułki tartej

ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

garść posiekanej natki pietruszki lub inne zioła

kawałek startego żółtego sera

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Mięso wymieszaj z jajkami, bułką, natką, solą i pieprzem. Możesz je przygotować dowolnie - jak kotlety mielone albo mięso do spaghetti.

2. Cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania.

3. Nałóż mięso do wydrążonych cukinii. Polej oliwą.

4. Posyp startym ulubionym serem żółtym, wędzonym lub parmezanem.

5. Zapiekaj około 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ponieważ od kilku miesięcy stosuję i testuję na sobie dietę LCHF (mało węglowodanów, dużo tłuszczu), podstawową potrawą na moim stole stały się... żeberka w kapuście! Jeżeli nie jesz cukrów, ta potrawa idealnie odchudza, a jak smakuje!

żeberka w kapuście

 

Składniki:

1/2 kg żeberek wieprzowych

1/2 kg kapusty kiszonej

2 łyżki masła lub smalcu

1/2 posiekanej cebuli

1/2 łyżeczki kminku

2 listki laurowe

sól i sporo pieprzu

Przygotowanie:

  1. Świeże żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozpuścić masło (do smażenia najlepsze jest klarowane, można też użyć smalcu).
  3. Żeberka podsmażyć ze wszystkich stron na złoto, żeby podczas duszenia zachowały smak.
  4. W garnku rozpuścić druga łyżkę masła, zeszklić cebulę.
  5. Zmniejszyć ogień, żeberka położyć na cebuli, posypać pieprzem i delikatnie solą - kapusta jest słona.
  6. Na wierzchu ułożyć kapustę, dodać kminek, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem 1,5 godziny, pilnując, aby się nie przypaliło (można dolać wody).
  7. Podawać same albo z ziemniakami, najlepiej opiekanymi.

Smacznego!

środa, 15 lutego 2012

W oryginale z polędwicą wołową pokrojona w cienkie paseczki. Tu z powodzeniem wystąpiły polędwiczki wieprzowe - co czyni danie bardziej dostępnym. Ogórki i pieczarki nie są koniecznym dodatkiem, ale uwierzcie, smak był nieziemski. Dawno nie jadłam niczego tak pysznego, szczególnie, że nie gotowałam tym razem sama... Przepis pochodzi z odkrytej niedawno, opasłej, kultywującej prawdziwą, przedwojenną kuchnię polską "Encyklopedii sztuki kulinarnej", wyd. REA. Jak dla mnie - smak idealnego stroganowa.

boeuf stroganow

Składniki (4 porcje):

  • 600 g polędwicy pokrojonej w cienkie paski (zastąpiłam część mięsa ogórkami i pieczarkami, bo nie lubię zbyt dużo mięcha)
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
  • kilka pieczarek i ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu - użyłam oleju, ale jeżeli macie dobry domowy smalczyk to koniecznie!
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu lub białego wina
  • szklanka gęstej śmietany (12-18%)
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojona w cienkie paski polędwiczkę oprósz pieprzem i mąką i wrzuć na rozgrzany olej lub smalec. Smaż 4 minuty na silnym ogniu, aż się zarumieni.
  2. Mięso odłóż, skrop bulionem.
  3. Na tą samą patelnie dodaj masło, a kiedy się rozpuści zeszklij cebulę, ewentualnie pieczarki, dodaj koncentrat, 2 łyżki bulionu, sól i paprykę, cytrynę i cukier. Dokładnie zamieszaj.
  4. Na patelnię dołóż mięso i ogórki (jeśli dodajesz ogórki), wlej resztę bulionu i duś 5 minut. boeuf stroganow
  5. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, wlej na patelnię, zamieszaj, podgrzej. Gotowe.
  6. Na talerzach można posypać natką.

Smacznego!

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Naoglądałam się wczoraj Ricka Steina na BBC i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie przygotować czegoś z jego przepisów, szczególnie, że od dawna planowałam zrobić coś dobrego z kminem rzymskim. Rick był w Maroku i w prawie każdej potrawie pojawiał się zestaw: cebula, czosnek, kmin rzymski, słodka i ostra papryka i pomidory. Tak więc powstała polędwiczka z marokańskimi przyprawami, przygotowana jak tadżin z mięsnymi kulkami. Pycha, szczególnie z jajkami na wierzchu!

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 jajka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kupiłam cały i rozdrobniłam w moździerzu)
  • dowolna ilość natki pietruszki do posypania
  • olej, około szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na głębokim oleju - trzeba go wcześniej rozgrzać w rondelku i wrzucać kiedy wrzucony wcześniej mały kawałek mięsa  zacznie skwierczeć.
  2. Smaż mięso w 3 partiach po około 5 minut. Mięso należy wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekł tłuszcz.
  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek i przyprawy.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i mięso.
  5. Na wierzchu delikatnie rozbij jajka, tak, jak do smażenia jaj sadzonych.
  6. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu 15-20 minut. Na koniec posypać posiekaną natką lub kolendrą.
  7. Po marokańsku podawać z chlebem, ale może to być też ryż, czy jak u mnie - ziemniaki.

Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2012

To danie kuchni tajskiej, z charakterystycznymi podsmażonymi orzechami. Jeżeli nie masz sosu rybnego - po prostu go pomiń, orzechy nerkowca można zastąpić ziemnymi, chilli ostrą papryką w proszku, a zamiast sosu sojowego można dodać więcej soli. Przez chilli kurczak staje się bardzo ostry, więc nie polecam wrażliwym, ale mi mimo to baaardzo smakuje. Przepis ze średniej (za mało przepisów!) książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata". Pycha!

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona jakkolwiek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekane czerwone chilli (bez pestek)
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Orzechy podrumienić na patelni bez oleju, odstawić.
  2. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i chilli - ok. 3 minut. Kurczak po tajsku
  3. Dodaj kurczaka, sos sojowy i rybny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj, aż kurczak się zarumieni. Kurczak po tajsku
  4. Na koniec dodaj orzechy, posyp szczypiorkiem i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym (który przygotowuje się 3 minuty - polecam!).

Smacznego!

To danie robię, kiedy nie mam jak zrobić zakupów, ponieważ składniki zazwyczaj są w lodówce - na wszelki wypadek. Bez mięsa, ze zdrowym szpinakiem, bardzo łatwe. Pychotka!

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście lepszy jest świeży, ale to ekspresowe danie)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka kawałków fety
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić w garnku na wolnym ogniu. Dodać do niego posiekany ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do pieczenia.
  3. Połowę rozłożonego ciasta posmarować przecierem, wyłożyć na to szpinak, zostawiając suchy bok do zaklejenia ciasta. Szpinak w cieście francuskim
  4. Na szpinaku poukładaj fetę, ile lubisz. Można też posypać pestkami słonecznika lub dyni.
  5. Zaklej ciasto, ponakłuwaj widelcem, można posmarować rozkłóconym jajkiem.Szpinak w cieście francuskim
  6. Piecz w piekarniku przy 200 stopniach przez około pół godziny, aż ciasto się zarumieni.

To bardzo prosta i przepyszna potrawa kuchni indyjskiej. W tym tygodniu pojawiła się na niejednym blogu - może to pogoda za oknem skłania nas do egzotycznych smaków i kolorów. Bo takie właśnie jest to danie - aksamitne od mleka, pachnące podróżami i niezwykle aromatyczne. Idealne na styczeń i niezastąpione na początki poznawania kuchni wschodu. Zainspirowało mnie video Tomka Woźniaka. Mniam!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka albo 2 piersi (pokrojone w kostkę)
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego lub kremówka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kurkumy
  • łyżka przyprawy garam masala
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przyprawy i paprykę. Zamieszaj dokładnie.
  2. Do warzyw dołóż kurczaka i podsmażaj na złoto, po kilka minut z każdej strony.
  3. Zawartość patelni zalej pomidorami z puszki, dopraw solą i pieprzem i duś 15 minut.
    Curry tikka masala
  4. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, zmieszaj i trzymaj na niedużym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany (kawałki piersi już powinny być dobre, podudzia będą dochodziły nieco dłużej, do pół godziny). Podawaj z ryżem.

Smacznego!

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Dziś szybko wrzucam prosty przepis na gęś, który zamierzam wykonać na święta. Może komuś się przyda ;) Nie mam czasu, więc wrzucam żywcem ze strony tomekwozniak.com, którą serdecznie polecam zalatanym.

Składniki:

  • Gęś o wadze ok 4 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
  2. Do oprawionej gęsi (bez podrobów) włóż kawałki pomarańczy, cytrynę oraz rozmaryn. 
  3. Następnie wymieszaj syrop klonowy, oliwę, wodę, cynamon, sól i pieprz w miseczce i natrzyj dokładnie powstałą emulsją całą powierzchnię skóry.
  4. Przełóż gęś podbrzuszem do góry do brytfanki lub innego naczynia żaroodpornego, końce owiń folią aluminiową (co zapobiegnie ich spaleniu podczas długiego pieczenia) i włóż całość do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 3 godziny. Po 2 godzinach obróć gęś, odlej nadmiar tłuszczu. Na ostatnie 20 minut zwiększ temperaturę do 200°c, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Tłuszcz wytopiony z gęsi możesz przelać do słoika i trzymać w lodówce przez kilka miesięcy. Idealny do pieczonych ziemniaczków.

Smacznego!

niedziela, 04 grudnia 2011

Pieczonych mięs ciąg dalszy, coś w Boże Narodzenie trzeba jeść, a nawet innych nakarmić. Ostatnio kaczki można dostać nawet w Biedronce (cudnie!), dlatego dla zdziwionych podaję kolejny (po kaczce z jabłkami) szybki sposób - nie licząc dwóch godzin pieczenia oczywiście - na pyszną kaczkę. Proste, a efekt świąteczny. Jamiego Olivera.

Składniki:

  • kaczka 2 kg
  • świeża szałwia - do znalezienia w supermarkecie wśród doniczek świeżych ziół lub z czyjegoś parapetu; garść
  • kawałek kory cynamonu, w kryzysie pół łyżeczki mielonego
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • 1/2 pomarańczy
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaczkę rozmrozić, jeżeli mrożona. W tym celu należy zostawić ją w lodówce na około dobę. Potem umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Uwaga na woreczek w środku kaczki! Wyjąć go!
  2. Natrzeć kaczkę oliwą, solą i pieprzem, do środka szałwię, cynamon, czosnek i pomarańczę.
  3. Położyć na blaszce posmarowanej oliwą (lub w innym, głębszym naczyniu do pieczenia, żeby sos nie wylał się w piekarniku), zapiekać 2 godziny w 190 stopniach.
  4. W połowie pieczenia oblać wytworzonym sosem (wyjąć kaczkę w tym celu z pieca), można na blaszkę dodać kilka ząbków czosnku i np. kawałki pomarańczy.

Smacznego!

Ponieważ zbliżają się święta i trzeba będzie coś upiec, a niekoniecznie będzie to gęś, podaję jeden z bajecznie praktycznych i niezawodnych przepisów Jamiego Olivera. Oto kurczak, po prostu kurczak.

Składniki:

  • kurczak  o wadze około 1,8 kg
  • 8 listków laurowych
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki lub jakkolwiek inaczej
  • 6 ząbków czosnku, z łupiną
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Kurczaka należy opłukać, wytrzeć papierowymi ręcznikami.
  3. Posmarować kurczaka oliwą, przyprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
  4. Nadziać listkami, 3 ząbkami czosnku i 2 połówkami cytryny.
  5. Położyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia (lub innym naczyniu do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Po 40 minutach wyjąć blachę, kurczaka oblać obficie powstałym sosem, obłożyć pozostałą cytryną i czosnkiem i wstawić z powrotem do pieca na 50 minut.
  7. Kiedy ładnie się przyrumieni (w sumie 1,5 godziny pieczenia, może ciut więcej w piekarniku gazowym lub elektrycznym bez termoobiegu) wystawić z pieca i można podawać. Sos można odlać do sosjerki - każdy użyje go według własnych upodobań.

Smacznego!

 

 

czwartek, 20 października 2011

Prosta wariacja na temat polędwicy Wellington. Zawijasy z ciasta francuskiego i dobrego mielonego - szybki i smaczne. Ba - przepyszne! Przepis Jamiego z magazynu Kuchnia z zeszłego roku.

wellingtony

Składniki:

  • ciasto francuskie - gotowe
  • 500 g dobrego mielonego mięsa, u mnie cielęcina
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona na małe kawałki lub starta
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 jajko + drugie do smarowania
  • szczypta chilli
  • łyżeczka tymianku (u oryginale kumin)
  • starty ser żółty do posypania mięsa, ok 100 g
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, marchewkę i seler podsmażyć na oliwie (2-3 łyżki), aż cebula się zeszkli. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Podsmażone warzywa wymieszać z mięsem, fasolką i resztą składników oraz jednym jajkiem. Doprawić, dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto francuskie rozwałkować do wielkości ścierki kuchennej i pokroić na 4 części.
  4. Na każdy prostokąt ciasta nałożyć 1/4 masy z mięsa, rozprowadzić równomiernie, pozostawiając po 2 cm po bokach na sklejenie ciasta.
  5. Rozpłaszczone mięso posypać serem, zawinąć w rulon i skleić brzegi.
  6. "Wellingtony" posmarować roztrzepanym jajkiem i na blaszce wyłożonej papierem wstawić do pieca (180 stopni) na 25 minut.
  7. Podawać z dowolną surówką lub sałatą.

Smacznego!

 

środa, 14 września 2011

Przepis ostatnio krążył po portalu Gazety, ale był niedokończony, brakowało składników. Skusiła mnie jednak gruba panierka... Kurczaki były świetne, z sałatką coleslaw i pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek/podudzi

Marynata:

  • duży jogurt naturalny lub maślanka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula posiekana
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki soli

Panierka:

  • szklanka bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego sera żółtego
  • łyżka tymianku
  • łyżka pieprzu kajeńskiego/ostrej papryki/pasty chilli
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

  1. Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej umyte i osuszone kurczaki i przełożyć do lodówki najlepiej na noc, lub kilka godzin.
  2. Wymieszać składniki panierki i każdy wyjęty z marynaty kawałek kurczaka dokładnie w niej obtoczyć.
  3. Piec na ruszcie piekarnika z podłożoną pod spód blachą, w 220 stopniach przez około godzinę (tak w przepisie, ale ja piekłam na blaszce, prawie 2 godziny; należy zaglądać i wyjąć, kiedy ładnie się zrumienią). 

Smacznego!

sobota, 21 maja 2011

Dostałam pęczek świeżutkiego, pachnącego tymianku. Nie mogłam mu pozwolić wyschnąć i tak powstał kurczak pieczony z tymiankiem, według Nigelli Lawson, z pysznymi pieczonymi łódeczkami z młodych ziemniaków i sałatą z klasycznym winegretem. Szybkie i pyszne.

Kurczak i ziemniaki pieczone z tymiankiem

Składniki (2 osoby):

  • 2 ćwiartki/udka z kurczaka, opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem
  • kila młodych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki, umytych i osuszonych, nieobranych
  • pęczek świeżego tymianku (łyżka suchego)
  • 5 łyżek oleju
  • główka czosnku, podzielona na ząbki, bez obierania
  • sól, pieprz

Sałatka:

  • główka sałaty, umyta i osuszona
  • pomidor, mozarella, ogórek, awokado lub nic - dodatki dowolne
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • czosnek, sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki wrzucić do miski, skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.

Ziemniaki pieczone

2. Kawałki kurczaka z 5 łyżkami oleju, tymiankiem, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu wrzucić do woreczka i dokładnie wymieszć. Najlepiej odłożyc na co najmniej pół godziny, ale nie jest to konieczne.

Kurczak pieczony

Kurczak marynowany

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kurczaka i ziemniaki.

Kurczak z ziemniakami

4. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach, aż skórka kurczaka nabierze apetycznych kolorów.

Upieczony kurczak z tymiankiem

Sałatka:

  1. Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Można dodać inne ulubione warzywa i ser.

Sałata winegret

2. Do szklanki/słoiczka nalać oliwy i soku z cytryny/octu winnego, dołożyć musztardę, sól i pieprz, dokładnie pomieszać i dodać do sałaty.

Winegret

3. Wymieszać porządnie.

Smacznego!

czwartek, 21 kwietnia 2011

Risotto z groszkiem

Uwielbiam połączenie zielonego groszku i boczku. Można dodać śmietany i podawać z makaronem lub upichcić klasyczne risotto, kleiste i pachnące pietruszką. Idealne szybkie danie, niestety nie ma wersji zdrowszej i niskokalorycznej :) Mój mąż się śmiał, że znowu dostał "kupkę zielonego czegoś", po czym zjadł porcję przeznaczoną dla 3 osób (to bardzo źle tyle jeść!). Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" wyd. Parragon.

Składniki (4 osoby):

  • 200 g ryżu do risotto arborio (ewentualnie wcześniej ugotować w bulionie jakikolwiek inny biały, a brązowy raczej się nie nadaje - zmienia konsystencję i smak)
  • 50 g pokrojonego drobno boczku wędzonego lub parzonego, można użyć innej wędliny, ale boczek najlepiej tu pasuje
  • 1 cebulka posiekana
  • 2-3 łyżki (o tak!) masła (można użyć 1 łyżki innego tłuszczu, np. oliwy czy oleju)
  • 250 g mrożonego groszku (może być puszka, ale mrożony jest smaczniejszy; oczywiście najlepiej wyskubać świeży...)
  • pół drobno posiekanej natki pietruszki (ja lubię nawet całą)
  • garść parmezanu (lub jakiejś przyzwoitej podróbki, można zastąpić innym serem, ale to już zmieni smak; ser można też zupełnie pominąć - to masło...)
  • 1,5 l gorącego bulionu (może być z dwóch kostek drobiowych lub warzywnych)
  • sól, ewentualnie jeżeli bulion nie jest za słony
  • pół łyżeczki pieprzu, najlepiej świeżo mielonego (taki jest bardziej aromatyczny)

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany tłuszcz w rondlu wrzucić cebulę i boczek. Mieszać, aby nie przywarło. Ogień dosyć duży.
  2. Kiedy cebula będzie szklista dodać ryż, dokładnie wymieszać, zalać 1/3 bulionu i co jakiś czas podlewając bulionem mieszać, aż ryż będzie miękki (około 20 minut). Jeżeli używamy wcześniej ugotowanego ryżu, to oczywiście nie zalewamy go bulionem, bo już jest miękki. Można też od razu wlać litr i rzadziej zaglądać.
  3. Posolić, sporo popieprzyć, ta potrawa lubi dużo pieprzu.
  4. Dodać groszek, podgrzewać chwilkę, aż będzie gorący.
  5. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i pietruszkę, zamieszać. Podawać od razu.

Smacznego!

środa, 06 kwietnia 2011

Królik duszony w piwie

Dostałam dwa świeże udka z królika, a ponieważ w lodówce chłodziło się piwko... Danie jest proste, ale wymaga troszkę cierpliwości. Mięso z królika to zdrowe źródło białka, chude i stanowiące miłą odmianę od kurczaków. Polecam na weekendowy obiadek.

Składniki:

  • 2 udka królika (mogą być inne części, około 500 g; jeżeli królik jest zamrożony, należy dzień wcześniej przełożyć go do lodówki, aby się rozmroził przez noc)
  • 2 cebule posiekane
  • 3 ząbki czosnku zgniecione z łupinką (jeden delikatny cios tłuczkiem załatwi sprawę)
  • tymianek suszony, łyżeczka
  • gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć)
  • 2 listki laurowe
  • pół litra piwa
  • mały kubek śmietany 18%
  • łyżeczka musztardy (można pominąć)
  • olej (rzepakowy, np. kujawski albo oliwa)
  • łyżeczka masła (można pominąć)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mięso opłukać w zimnej wodzie i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Natrzeć udka olejem/oliwą (najlepiej po prostu dłonią), delikatnie posolić, troszkę popieprzyć, posypać tymiankiem i najlepiej włożyć na noc do lodówki w worku z czosnkiem. Można też smażyć od razu, ale mięso lubi sobie poleżeć.
  3. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i masło, kiedy masło zacznie się pienić, przełożyć udka z czosnkiem na tłuszcz i obsmażać do zrumienienia.
  4. Mięso zdjąć z patelni, odłożyć, a na tłuszcz wrzucić cebulę.
  5. Kiedy cebula będzie szklista, dolać piwo (2/3 butelki, resztą będziemy uzupełniać płyn), dodać rozmaryn (bardzo podnosi smak sosu), zamieszać.
  6. Do gorącego sosu włożyć udka, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i niech pyrka dwie godziny.
  7. W międzyczasie trzeba sprawdzać, czy płyn nie odparował, aby się nie przypaliło dolewać piwa, później ewentualnie wody.
  8. Kiedy mięsko zacznie odstawać od kości (2-2,5 godziny) wyjąć udka, listki i rozmaryn wyrzucić, a do sosu dodać musztardę i śmietanę. Dokładnie zamieszać, polać mięso na talerzu.
  9. Podałam z buraczkami babci i ziemniakami.

Smacznego!

środa, 30 marca 2011

 

Kiedyś mój jeszcze nie mąż chciał mnie przechytrzyć i na obiad zażyczył sobie kaczkę z jabłkami - miał na myśli trudne i wyszukane danie. Gdyby wiedział, że nie ma nic łatwiejszego...

Składniki:

  • kaczka (moja miała 2,8 kg, ale to zbyt tłusty ptak, polecam mniejsze
  • 2 jabłka, ze skórką, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól (łyżeczka), pieprz, oliwa

Wykonanie:

  1. Ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożoną dzień wcześniej trzeba przełożyć do lodówki, aby się rozmroziła przez noc.
  2. Całą kaczkę porządnie wysmarować oliwą, solą i majerankiem, najlepiej ręką.  Ewentualne podroby czy szyję oczywiście należy wyjąć.
  3. Jabłka upchać w kaczce, spiąć skórę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły.
  4. Włożyć do naczynia do zapiekania - najlepiej na metalową kratkę na dnie naczynia - i bez pokrywki wstawić do pieca nagrzanego do 230 stopni.
  5. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, przykryć naczynie i zapiekać jeszcze 2 godziny. Pod koniec na 15 minut można zdjąć pokrywkę, aby ptak się zarumienił.

Smacznego!

18:39, jessicarabbit , Dania główne
Link Komentarze (3) »
czwartek, 03 marca 2011

Beef bourguignon Julii Child to cudowny sposób na doskonały gulasz, jednak pół flaszki wina to zbyt wiele dla trzylatka, dlatego musiałam oszukać i uprościć przepis, jednak pieczenie mięska przez dwie i pół godziny robi swoje - wołowina rozpływała się w ustach. Oprócz długiego czasu pieczenia nie ma w tym daniu niczego skomplikowanego - to świetna propozycja na przyjęcia rodzinne, obiady świąteczne i inne okazje wymagające pełnej gotowości i zaspokojenia gustów różnych dziwnych osób. Podgrzewanie tylko dodaje smaku, więc można przygotować dzień wcześniej. Warto dodać do stałego menu, podobnie jak węgierski bogracz. Oryginalny przepis w linku o Julii Child.

Składniki:

  • 150 g pokrojonego w paski świeżego boczku
  • łyżka oleju
  • 1,5 kg wołowiny pokrojonej w grubą kostkę o boku 3-4 cm
  • 1 marchew pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu wołowego (z 1 kostki)
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego - zamiast wina
  • 2 duże ząbki czosnku w całości
  • listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Boczek podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażyć wołowinę do zrumienienia. Odłóż ją do naczynia z boczkiem.
  3. Na tym samym tłuszczu podsmażyć marchewkę i cebulę i dołożyć do reszty składników.
  4. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  5. Podsmażone składniki przyprawić solą, pieprzem i posypać mąką. Wstawić bez przykrywki do piekarnika na 4 minuty.
  6. Zamieszać mięso i piec je jeszcze przez 4 minuty.
  7. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
  8. Dodać bulion (mięso ma być ledwie przykryte), ocet, przecier, czosnek, listek laurowy. Pomieszać.
  9. Kiedy bulion zacznie bulgotać, przykryć pokrywką i piec przez 2,5-3 godziny.
  10. Gotowe mięso posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami, chlebem, makaronem - ze wszystkimi dodatkami smakuje świetnie.

Smacznego!

09:56, jessicarabbit , Dania główne
Link Komentarze (1) »

Dziś coś z klasyki - kuchnia francuska Julii Child. Danie proste, pyszne i kaloryczne. Bardzo. Nie ma to jednak jak połączenie ziemniaków, śmietany, jajek i sera - to jak weekend na wsi!

Składniki (2-3 osoby):

  • duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła (82% tłuszczu zwierzęcego, żadne tam masełka i mixełka)
  • 250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę (dałam więcej - 6 niedużych)
  • mała puszeczka filecików z sardeli (anchois, czasem dostępne nawet w Biedronce; można zastąpić je czymkolwiek, ale to już nie będzie ta sama potrawa)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% np. Piątnica albo jakaś pyszniejsza
  • pół łyżeczki soli (w Tesco można kupić niedrogą sól morską - polecam)
  • spora szczypta najlepiej świeżo mielonego pieprzu
  • 100 g tartego sera Gruyere (to twardy szwajcarski ser, nie wszędzie dostępny i drogi, dlatego można użyć innego żółtego sera)

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić na średnim ogniu i kiedy zacznie się pienić, wrzucić cebulę. Smażyć, aż będzie przezroczysta - zeszklona - ale nie brązowa. Odstawić.
  2. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut, odcedzić i odstawić.
  3. Naczynie do zapiekania smarować masłem. Wyłożyć połowę ziemniaków, na to połowę cebuli.
  4. Otworzyć puszeczkę z anchois, odlać połowę zalewy. Fileciki poukładać równomiernie na cebuli i przykryć pozostałą cebulą i ziemniakami.
  5. Jajka dokładnie pomieszać widelcem albo trzepaczką ze śmietaną, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Polać zapiekankę.
  6. Wierzch posypać startym serem.
  7. Zapiekać odkryte 50 minut w 180 stopniach, aż wierzch zacznie się rumienić. Można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do ryby lub wielkiej sałaty.

Smacznego!

 

09:29, jessicarabbit , Dania główne
Link Komentarze (2) »
niedziela, 09 stycznia 2011

Klasyka kuchni naszych babć i matek. W dzieciństwie najgorszy koszmar, teraz niebo w gębie po prostu. Pyszna, z duszoną cebulką i czosnkem, pachnąca domem. Ach jak się rozmarzyłam, a to tylko wątróbka :)

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej (indycza jest lepsza, ale kurczak to klasyk)
  • 2 cebule pokrojone w półkrążki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki albo jakkolwiek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • można dać szczyptę kminku, jeżeli ktoś lubi
  • łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wątróbki umyć i usunąć różne nieapetyczne flaczki, ale nie kroić.
  2. Obtoczyć w mące i położyć na gorącym oleju.
  3. Smażymy na dość dużym ogniu po 5 minut z każdej strony, aż cała zmieni kolor.
  4. Dopiero teraz doprawiamy i wrzucamy cebulę i czosnek.
  5. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jakieś 10-15 minut, aż nabierze apetycznych mocy ;) Podawać z ziemniakami, które pod koniec smażenia, ugotowane, można dorzucić do wątróbki na patelni.

Smacznego!

środa, 01 grudnia 2010

Dziś proste danie z kuchni azjatyckiej, przystosowane do zaopatrzenia polskich sklepów, szybkie, smaczne i sycące. Idealne dla początkujących,  a wygląda na skomplikowane. Wersja z naszą białą kapustą jest świetna. I tania ;)

Wołowina czosnkowo-pieprzowa

Składniki (4 osoby):

  • 500 g polędwicy wieprzowej (można zastąpić kurczakiem lub schabem)
  • 500 g poszatkowanej białej lub włoskiej kapusty (w oryginale młodej kapusty chińskiej bok choy)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (w przepisie kolendry)
  • 4 ząbki czosnku (dla wrażliwych 2 wystarczą)
  • 2 łyżeczki oleju
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru (ewentualnie białego,  wtedy 1 łyżka)
  • 2 łyżki sosu sojowego (w każdym hipermarkecie, bez niego się nie obejdziemy)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i rozgniecione ziarna pieprzu.
  2. Po minucie wrzucić mięso i smażyć na brązowo około 5 minut, pilnować i obracać.
  3. Dodać kapustę, pietruszkę, przyprawy i całą resztę. Podsmażać aż kapusta troszkę zmięknie. Jeżeli używamy chińskiej lub włoskiej kapusty, wystarczy 5 minut.
  4. Podajemy z ugotowanym ryżem. Ostatnio przygotowałam do tego dania makaron ryżowy (wrzucasz do garnka, zalewasz wrzątkiem i po 3 minutach jest gotowy) - trzeba wrzucić do woka i zamieszać, żeby makaron pokrył się sosem. Pycha!

Przepis inspirowany książką Wydawnictwa Olesiejuk "Kuchnia azjatycka" - taka sobie

wtorek, 16 listopada 2010

Po wielu próbach, mniej lub bardziej udanych, znalazłam w końcu przepis idealny. Oczywiście jadłam lepsze - ale tylko z pieca opalanego drewnem, ostatnio pod Florencją. Jak na domowe warunki, to jest wystarczające i zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 350 g mąki pszennej tortowej (musi być drobno mielona, np. typ 450; im niższy numer tym drobniej mielona mąka)
  • 250 ml wody letniej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Drożdże, 50 ml wody i cukier mieszamy w szklance i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Świetnie nadaje się do tego wyłączony piekarnik. Jak zacznie bąbelkować jest gotowe.
  2. Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski lub od razu na blat, w środku robimy dziurkę na oliwę - wlewamy oliwę, wlewamy drożdże i pozostałą ilość wody (200 ml).
  3. Mieszamy ręką, trochę zagniatamy, przekładamy na blat.
  4. Enargicznie zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli za bardzo się klei można posypać łyżeczką mąki i dalej zagniatać, do otrzymania gładkiej kulki.
  5. Ciasto włożyć z powrotem do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek, grubości najwyżej 6 mm. W praktyce wygląda to tak,  że ciężko się rozwałkowuje,  ciasto się kurczy i wraca do wcześniejszego kształtu. W pizzeriach obracają takim opornym plackiem w powietrzu, ale my możemy łapać je za brzegi i pozwolić mu rozciągać się pod własnym ciężarem, uważając, żeby się nie porwało. Można też rozciągać palcami. Technik wiele, ciasto pyszne.
  7. Smarujemy czym chcemy i pieczemy, aż zacznie się lekko rumienić (ok. 15 minut) w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę. Jeżeli masz piecyk gazowy to pilnuj, bo czas będzie krótszy.
środa, 21 lipca 2010

Zainspirowana bajką dla dzieci, postanowiłam odkopać ten cudowny, letni przepis. Polecam z ryżem lub makaronem.

Ratatuj

Składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów (w zimie lepiej dodać 2 puszki krojonych, ponieważ świeże są ohydne)
  • 3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub łyżka masła)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory zalać wrzątkiem na 3 minuty, obrać ze skóry i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, wrzucić na gorącą oliwę, mieszać do zeszklenia.
  3. Posiekać czosnek i dodać do szklistej cebuli, dorzucić pomidory. Dusić 10 minut.
  4. Pokroić w paski paprykę, a cukinię w talarki. Dodać do pomidorów.
  5. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Próbować!
  6. Dusić 20 minut, aż cukinia zmięknie, ale nie rozgotuje się.
  7. Podawać na ryżu, kaszy, makaronie lub z pieczywem.

Smacznego!

wtorek, 27 kwietnia 2010

Sezon się zaczął, grille odpalone. Szukając w sieci inspiracji, udało mi się znaleźć genialną marynatę do mięsa. Na stronie kamisu... cicho.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy grillowej kamis
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w plastry 1 cm. Lekko rozbić pięścią przez worek, żeby się nie pobrudzić i nie uszkodzić delikatnej polędwicy.
  2. Składniki marynaty wymieszać.
  3. Marynatą zalać mięso, wstawić na noc do lodówki. Sposobem Nigelli polecam wszystko wrzucić nie do miski, ale do szczelnego worka, wymieszać, zakręcić mocno, do miski i do schłodzenia.
  4. Grillujemy krótko, żeby nie wyschły, po 2-3 minuty na stronę.

Smacznego.

czwartek, 01 kwietnia 2010

Jako że kuchnia azjatycka jest uznawana za najzdrowszą - podobno stosując dietę z Chin zmniejszyłaby się liczba chorych na cukrzycę, serce itp. o 95% (TED.com) - zacznijmy od spolszczonej wersji, ale pysznej i prostej. Potrawy o dźwięcznej nazwie chińszczyzna mazowiecka.

Składniki:

  • 500 g indyka lub kurczaka lub schabu (lepiej 200g - zdrowiej)
  • 150 g pieczarek lub boczniaków lub grzybków shitake
  • 1 słodka papryka
  • puszka pomidorów bez skóry 400 g
  • duża cebula lub pęczek dymki (to ten duży szczypior)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 150 g kapusty włoskiej ew. pekińskiej ew. białej
  • kciuk świeżego imbiru
  • ew. kiełki fasoli mung albo słonecznika
  • 150 ml sosu sojowego (4 łyżki wystarczą)
  • 50 ml wódki (można pominąć ewentualnie)
  • chilli
  • sól ewentualnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w cienkie paski i zalać marynatą: połowa sosu sojowego, wódka, czosnek, wody tyle co sosu. Odstawić na pół godziny.
  2. Kroimy warzywa raczej w paski niż kostkę.
  3. Mięso wyjmujemy z zalewy, którą odstawiamy. W woku lub głębokiej patelni na głębokim tłuszczu - tyle, żeby mięso było zatopione - smażymy je 3 minutki, aż się zarumieni. Odcedzamy,  tłuszcz do zlewu.
  4. Zalewę na patelnię i do tego posiekaną cebulę.
  5. Dodajemy pory, za 3 minuty marchewkę, paprykę i kapustę.
  6. Dodajemy starty imbir.
  7. Teraz mięso i pomidory z zalewą. Kuroń zaleca zagęścić mąką kukurydzianą, moim zdaniem jest wystarczająco gęste.
  8. Podgrzewamy 3 minutki na dużym ogniu aż zgęstnieje, można dosolić po spróbowaniu.
  9. Dodajemy szczyptę chilli (bez chilli to super danie dla dzieci, mięso można odłożyć lub dać grillowane).
  10. Podajemy z makaronem ryżowym, jajecznym al dente albo z ryżem. Albo samo.
  11. Na koniec posypałam wszystko obficie kiełkami fasoli mung - polecam własnej hodowli!

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Moje najlepsze przepisy" Macieja Kuronia

środa, 24 lutego 2010

Ostatnio przerzucam się z kuchni włoskiej na chińską - lżejszą i pikantną. Ten przepis jest chudszą wersją wołowiny słodko-kwaśnej, w cieście i morzu cukru, którą również polecam. Najwygodniej warzywa dusić w woku, lub w głębokiej patelni, musi zostać nieco miejsca na makaron lub ryż, dużo smaczniejszy po wymieszaniu z mięsem na patelni, a nie dopiero na talerzu.

Indyk słodko-kwaśny

Składniki:

  • 400g piersi z indyka
  • marchewka
  • czerwona (żółta) papryka
  • puszka ananasa
  • sos sojowy
  • cukier
  • ocet winny (ryżowy oryginalnie)
  • przecier pomidorowy
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na wąskie paseczki 0,5 cm i zamarynować na pół godziny w 2 łyżkach sosu sojowego, łyżce octu i łyżeczce soli.
  2. Przygotować w misce sos: wymieszać sok z ananasa,  2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę przecieru, 2 łyżki cukru, łyżkę octu. Odstawić.
  3. Mięso wrzucić na gorący olej (pół szklanki), smażyć aż zacznie się rumienić.
  4. Odcedzić usmażone mięso na sicie, olej wylać.
  5. Sos wylać na tą samą patelnię, chwilę pogotować (jeżeli zbyt gęsty, podlać wodą).
  6. Dorzucić pokrojoną w paseczki paprykę i marchewkę.

Indyk słodko-kwaśny

7. Przykryć i dusić 10 minut.

8. Dorzucić mięso, dusić 10 minut.

9. Podać z ryżem lub makaronem ryżowym (taki makaron wystarczy zalać wrzątkiem i po 3 minutach jest gotowy i pyszny).

Smacznego.

wołowina słodko-kwaśna

 

wołowina słodko-kwaśna

 
1 , 2
Dodatki na bloga