Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Warzywa na ciepło

piątek, 21 czerwca 2013

Ostatnio zrezygnowałam z ziemniaków - ale co w zamian? Tym, którzy jedzą kartofle i tym, którzy ich nie jedzą (np. cukrzykom lub osobom na diecie), polecam jako dodatek albo zakąskę, przepyszne puree z kalafiora. bardzo proste w przygotowaniu, a kalafior ma bardzo mało kalorii. Świetnie nadaje się nawet do schabowego.

puree z kalafiora

 

Składniki:

1 kalafior

2-3 łyżki masła

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Kalafior obierz z liści, przekrój na pół, wytnij głąb.

2. Włóż kalafiora do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości - jakieś 15 minut.

3. Odlej wodę, dodaj masło, rozgnieć i dokładnie i zamieszaj.

4. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Podaj gorące.

piątek, 02 września 2011

Soczewica to uniwersalna alternatywa dla ziemniaków, a także przepyszne samodzielne danie. Lubię nawet ugotowaną bez dodatków, ale ta propozycja Jamiego Olivera brzmi niesamowicie smakowicie. Polecam szczególnie jako dodatek do ryb, drobiu, warzyw na gorąco lub na lekki obiad.

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g zielonej soczewicy (wygląda jak brązowe ziarenka i nie gryzie)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku (z łupinką)
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Zalać soczewicę wodą (jak ryż itp.), dodać listek, pomidora, ziemniaka i czosnek. Gotować 25 minut.
  2. Odlać wodę (zostawić ok. 2 łyżek) i rozgnieść widelcem wszystko oprócz soczewicy. Wymieszać.
  3. Dodać resztę składników, wymieszać. Mniam!

Świetny sposób na marchewkę, obok popularnych z groszkiem i tartej z jabłkiem. Coś nowego i pysznego, do obiadu i do przegryzania.

 


 

Składniki:

  • 8-10 marchewek, najlepiej od babci z ogródka, kupne są o wiele gorsze
  • kilka łyżek oliwy/oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • tymianek (1 łyżka), najlepiej świeży (kilka gałązek)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Oskrobać marchewki. Niestety nie da się pominąć tego etapu. Pokroić je wzdłuż na 2 lub 4 części i ułożyć równomiernie w naczyniu do zapiekania.
  2. Pozostałe składniki wymieszać i polać marchewki.
  3. Przykryć dosyć szczelnie folią aluminiową.
  4. Piec w 200 stopniach przez 40 minut, odkryć i jeszcze przez 10 minut zostawić w piekarniku, aby się zrumieniły.

Przepis Jamiego Olivera.

Dodatki na bloga