Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Chleb i bułki

środa, 10 lutego 2010

To nie jest przepis dla laika, ale to jest to! Najlepszy chleb na świecie.

Składniki na zaczyn:

  • zakwas żytni 60g
  • woda 90 g
  • mąka żytnia typ 2000 90 g

Składniki ciasta:

  • zaczyn
  • 210 g wody
  • 240 g mąki żytniej
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • słonecznik (niekoniecznie, ale bardzo lubię)

Wykonanie:

  1. Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w nieprzewiewne miejsce (polecam piekarnik).
  2. Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i wymieszać dokładnie. Wyjdzie klajster.
  3. Przełożyć do keksówki 10x20 i poczekać 4 godziny, aż wyrośnie.
  4. Piec 15 minut w 230 stopniach i 45 minut w 210.
  5. Kroić dopiero na drugi dzień.

Smacznego!

Przepis inspirowany chlebek.tv, zakwas można wykonać samemu.

piątek, 08 stycznia 2010

Skoro przed chwilą popełniłam smalec, pójdę za ciosem i podaję prosty przepis na domowy chleb. Bo przecież nie można marnować smalczyku z kupnym chlebem! Dla cierpliwszych polecam zrobienie kiedyś chleba na zakwasie.


Składniki:

  • 25 g drożdży (ćwierć kostki)
  • 400 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • szklanka mleka (robiłam też z maślanki albo wody)
  • garść słonecznika albo pestek z dyni (można pominąć, ale świetnie smakują)
  • jajko do posmarowania
  • kminek lub sezam do posypania

Wykonanie:

  1. Rozetrzeć drożdże w połowie szklanki mleka z cukrem i łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce (na/obok kaloryfera na przykład).
  2. Suche składniki wymieszać w misce.
  3. Dodać wyrośnięte drożdże (wyrośnięte, czyli zaczęły zwiększać objętość i musować, zazwyczaj do pół godziny czekania) i resztę mleka.
  4. Wymieszać łyżką,  potem zagnieść, aż będzie gładkie (troszkę można podsypać mąką; jakieś 10 minut wyrabiania).
  5. Zostawić aż podrośnie - ok 30 minut.
  6. Znowu zagnieść, uformować bochenek.
  7. Zostawić na blaszce wyłożonej papierem na 15 minut..
  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem, poprzekrawać płytko w poprzek i posypać kminkiem.
  9. Piec 35 minut w 200 stopniach.

Smacznego.

Przepis inspirowany kilkoma innymi, ta wersja zawsze mi wychodzi.

Dodatki na bloga