Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Sosy

czwartek, 20 grudnia 2012

Prosty sos do sałaty, idealne proporcje, smak lata według Gordona Ramsaya - mi najbardziej smakuje. Można dodać posiekany ząbek czosnku. Pycha!

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól pieprz

Wymieszać - gotowe!

 

wtorek, 18 grudnia 2012

Na zimno, do mięs i ryb na wigilijny stół. W wersji codziennej można użyć chrzanu ze słoika.

Składniki:

  • 5 łyżek startego chrzanu
  • szklanka śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw sos do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

niedziela, 04 grudnia 2011

Znowu z Przekroju, od Gesslera (Adama), przepis prawdziwej polskiej kuchni przedwojennej, niełatwej, nieoszczędnej i niechudej. Do mięs, pasztetów, ryby, wszystkiego. Niebo w gębie. Grzybki cioci Grażynki już czekają kiedy otworzę je w Wigilię...

Składniki:

  • 1 surowe żółtko
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta soli
  • 10 jaj ugotowanych na twardo (same żółtka), najlepiej od kur z wolnego wybiegu lub ekologicznych (1 lub 0 na początku numerków na jajku), a najlepiej od cioci ze wsi; to naprawdę robi różnicę
  • 100 ml oliwy, można w kryzysie użyć oleju np. kujawskiego (olej rzepakowy jest nazywany oliwą północy, najzdrowszy ten tłoczony na zimno, ale w końcu jesteśmy początkujący ;)
  • 2 łyżki octu estragonowego (tez go nie mam, ale będę miała choćby nie wiem co)
  • 10 średnich korniszonów, drobno posiekanych
  • 10 grzybków marynowanych, również posiekanych

Wykonanie:

  1. Surowe żółtko, musztardę i sól rozetrzeć w misce.
  2. 10 żółtek przetrzeć przez sito (pokruszyć na sitko i przecierać ręką lub drewnianą łyżką/kulką) i dodać do masy z musztardy.
  3. Powoli, cienką strużką lub kropelkami nawet dodawać olej, mieszać/ucierać aż zgęstnieje.
  4. Dodać ocet.
  5. Dodać ogórki i grzybki. Wymieszać.

Smacznego!

wtorek, 16 listopada 2010

Skoro robimy już ciasto na pizzę, trzeba by czymś ją posmarować. Oto najsmaczniejszy sos, jaki znam. Łatwy i pyszny nawet z samym makaronem. Nadaje się też do polania smażonej ryby, gołąbków czy czego tam nie wymyślimy. A jeżeli nie masz czasu i ochoty - cienka warstwa przecieru pomidorowego załatwi sprawę sosu, ale tylko jeżeli masz sporo innych dodatków. Na pizzę z małą ilością składników - a taką lubię najbardziej - warto jest zrobić aromatyczny sos, który będzie głównym smakiem naszego dania.

Składniki:

  • puszka pomidorów w zalewie (oczywiście ze świeżych będzie jeszcze lepszy, ale jest listopad)
  • pół posiekanej cebuli
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 2 liście laurowe
  • łyżka oregano
  • łyżka natki (warto w sezonie kupić lub narwać więcej natki pietruszki, posiekać i zamrozić w woreczku lub pudełku - wtedy zawsze masz łyżkę najlepszej natki pod ręką)
  • łyżeczka masła (masło nadaje apetycznego aromatu, ale zdrowiej będzie z oliwą ;))
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zeszkli, na średnim ogniu.
  2. Dorzucamy czosnek, oregano i natkę, mieszamy. Pięknie pachnie!
  3. Wlewamy pomidory z zalewą, dodajemy cukier i liście laurowe.
  4. Zostawiamy na 20 minut bez przykrycia. Ma lekko pyrkać, czasem zamieszać, żeby się nie przypaliło.
  5. Teraz trzeba to zmiksować i zagotować - ma tylko zabulgotać,  żeby smaki się połączyły. Pizzę smarujemy po ostygnięciu sosu. Na to ulubione dodatki, ser mozarella i do pieca.
czwartek, 02 września 2010

Dostałam wiejskie jajka i naszło mnie na... własnoręcznie ubijany majonez. Trochę trzeba poubijać, ale w 15 minut mamy pachnący i niepowtarzalny - bo własny - majonez. W smaku podobny do Winiar, tyle że ten składa się tylko z naturalnych składników,  żadnych sztuczności. Hit na święta.

Składniki:

  • 1 żółtko, najlepiej jajka z hodowli ściółkowej (mają 1 na początku numeru nabitego na jajku) lub od zaprzyjaźnionych kurek; zwykłe ostatecznie może być
  • 500 ml (tak, tak, tyle tam tłuszczu) oleju lub oliwy, ja użyłam Kujawskiego; majonez z oliwy ma dosyć specyficzny smak (i cenę), ale pierwotnie powinien być z oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy (Dijon lub inna gładka - bez ziaren, sarepska nie)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtko od białka (rozbić jajko delikatni eo brzeg szklanki,rozdzielić skorupke na pół i przelewać żółtko z jednej połówki w drugą pozbywając się białka).
  2. Żółtko i łyżeczkę musztardy umieścić w misce i ubijać energicznie trzepaczką lub mikserem.
  3. Dolać kroplę oleju - wymieszać dokładnie. Dodać kolejną kroplę, wymieszać.
  4. Jeżeli się nie zwarzyło - można zacząć dolewać olej cienką strużką, cały czas intensywnie ubijając. Jeżeli jednak zrobią się grudki - odstawić na bok i zacząć od nowa, gdy wychodzi można zacząć dodawać zwarzoną porcję - tak radzi Jamie Oliver. Mi się na razie tfu tfu tfu nie zepsuł.
  5. Na koniec dodać sok z cytryny, pieprz i sól do smaku - trzeba próbować. Ubijać dalej.
  6. Kiedy wszystkie składniki stworzą gładką masę, majonez jest gotowy.

Smacznego!

środa, 27 stycznia 2010

Do zapiekanek i lazanii. Przepis jest pracochłonny, ale solidny. Oto włoska masakra kaloryczna ;)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml śmietanki do kawy
  • szczypta gałki muszkatołowej (świeżo tarta najlepsza)
  • sól, ,pieprz

Wykonanie:

  1. Mleko i liście laurowe do garnka.
  2. Cebulę i czosnek, w całości, dodać do mleka.
  3. Zagotować i ostudzić.
  4. Mleko przelać przez sito do czystego garnka.
  5. Masło roztopić i rozprowadzić z mąką.
  6. Do masła dolewać powoli mleka, ciągle mieszając.
  7. Gotować 3 minuty, dodać śmietankę, zagotować.
  8. Zdjąć z ognia,  doprawić, zamieszać.

Przepis ze świetnej, choć nie wygląda, książki "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

piątek, 18 grudnia 2009

Do tej pory sos curry robiłam rzadko i "na oko". Odkąd wykopałam ten przepis z internetu, jest niezastąpiony. I niezbyt dietetyczny - dlatego właśnie świetnie smakuje. Podaję z nim indyka i kurczaka (steki albo pokrojone w kawałki).

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • posiekana cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki żółtej pasty curry (lub 1 łyżka przyprawy curry np. Kotanyi)
  • pół szklanki bulionu (np. 1/4 kostki rosołowej na szklankę!)
  • 250 ml tłustego mleka (3,2 %)
  • 3 łyżki winiaku (miałam rakiję ;) )
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na dwóch łyżkach masła szklimy cebulę - powoli, żeby nie zbrązowiała (troszkę może, bez przesady).
  2. Posypujemy łyżką mąki, mieszamy energicznie drewnianą łyżką - zasmażamy. Można zmniejszyć ogień, żeby za szybko nie gęstniało.
  3. Dodajemy 2 łyżki pasty curry, jeżeli używasz przyprawy - dodaj ją po bulionie, teraz jest za sucho.
  4. Wlewamy bulion.
  5. Cały czas mieszamy, dodajemy mleko i winiak.
  6. Wlewamy miód. Albo wrzucamy - jeżeli jest scukrzony.
  7. Solimy, pieprzymy.

Przepis pochodzi ze strony gwiazdywkuchni.pl (dod. przez pacul)

Dodatki na bloga