Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Makarony

środa, 15 lutego 2012

Przepyszne i niezbyt zdrowe danie, za które dałabym się pociąć. Konieczne są dobre jajka (ściółkowe chociaż, czyli te z 2 na początku nadrukowanych na jajku numerków, a jeszcze lepiej z 1 lub 0 lub własne), których żółtka nadają kremowego aromatu. Można też dodać posiekana i podsmażoną cebulę, tymianek, zielony groszek, smażone krewetki - zachęcam do wypróbowania każdej wersji. Przepyszne!

Spaghetti carbonara

Składniki (4 osoby):

  • kilka plasterków wędzonego boczku (4-6), pokrojonego w paseczki
  • 6 jajek (same żółtka oddzielone od białek)
  • 3-4 łyżki parmezanu (już do kupienia w przyzwoitej cenie w Lidlu)
  • ewentualnie 150 ml śmietany kremówki, niekoniecznie (bez śmietany danie jest dość suche, co może niektórym przeszkadzać)
  • natka pietruszki drobno posiekana (można pominąć, choć ja ją uwielbiam w carbonarze)
  • dużo pieprzu, najlepiej świeżo mielonego (pięknie pachnie)
  • paczka makaronu spaghetti (używam pełnoziarnistego, polecam np. niedrogi firmowany przez Tesco)

Wykonanie:

  1. Żółtka wymieszaj dokładnie z parmezanem i ewentualnie śmietanką. Posól. Odstaw.
  2. Boczek wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi i powstaną apetyczne rumiane skwarki, tłuszcz wylej.
  3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj kilka minut. Kiedy uzyska pożądaną twardość (lubię al dente, ale nie każdemu to odpowiada), odlej wodę i natychmiast na gorący makaron wylej mieszaninę z sera i jajek, aby jajka się ścięły. Zamieszaj dokładnie.
  4. Dodaj boczek, dużo pieprzu, pietruszkę i podawaj.
  5. Na talerzu można dodatkowo posypać parmezanem lub natką.

Pycha!

poniedziałek, 28 listopada 2011

Długo szukałam tego przepisu i dziś niespodziewanie wypadł z dawno nie otwieranej szuflady. To ostra potrawa, o niejednoznacznej nazwie, autorstwa chyba Jamiego Olivera. Szybkie, pyszne i zdecydowane. Sos można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce. Ja ilość chilli ograniczam do 1 sztuki, ale podaję oryginalny skład...

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku, posiekane
  • oliwa, 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki, garść
  • 1 puszeczka anchois, pokrojone
  • garść kaparów
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 małe suszone papryczki chilli, pokruszone
  • garść świeżej bazylii, posiekana
  • oregano suszone, 1 łyżka
  • natka pietruszki, posiekana
  • makaron spaghetti, 500 g

Wykonanie:

  1. Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek, kapary, oliwki i anchois bez oliwy.
  2. Dodać papryczki, łyżkę oregano, pomidory z zalewą i gotować 10 minut.
  3. Sos przełożyć na ugotowany makaron, posypać ziołami i parmezanem.

Smacznego!

wtorek, 17 maja 2011

Rewelacyjny pomysł na ekspresowe danie, o ciekawym smaku i tłuściutkiej konsystencji orzechów i sera. Pełne zdrowych kwasów tłuszczowych i dodatkowo odpowiednie do pory roku - zielone. Pycha. Trzeba tylko pamiętać o zakupie składników w drodze do domu.

Orzechowe pesto

Składniki (4 osoby):

  • pęczek świeżej bazylii, listki umyte i osuszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 orzechów włoskich (najlepiej samemu łupać, ale mogą być z torebki - jakieś 150 g)
  • 3 łyżki orzeszków pinii (ja dałam słonecznik, było pyszne)
  • pół szklanki oliwy
  • garść startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 500 g spaghetti, najlepiej pełnoziarnistego

Wykonanie:

  1. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody.
  2. W czasie kiedy woda się grzeje, zmiksować wszystkie składniki (oprócz sera) na gładką masę.
  3. Dodać do pesto ser i doprawić pieprzem i ewentualnie solą (parmezan jest słony).
  4. Połączyć gorący makaron z orzechowym pesto i od razu podawać. A do  tego białe wino...

Smacznego!

Przepis z książeczki "Treats. Just great recipes. Spaghetti.", zdjęcie z materiałów prasowych.

wtorek, 19 kwietnia 2011

Makaron ze szpinakiem i fetą

Superszybkie danie, pyszne i sycące.

Składniki (4 os.):

  • mrożony szpinak lub umyty baby z woreczka (świeży jest lepszy, ale jego czyszczenie wymaga sporo czasu, chyba, że jest już umyty, jak szpinak baby - takie małe pyszne listeczki)
  • pół kostki sera typu feta
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • nasiona słonecznika do posypania, niekoniecznie
  • makaron 500 g, najlepiej pełnoziarnisty

Wykonanie:

  1. Nastawić wodę na makaron. Ugotować go w czasie przygotowywania sosu.
  2. Szpinak rzucić na roztopione masło (oliwę, olej) i mieszając rozmrozić lub poddusić świeży.
  3. Do szpinaku dołożyć rozgnieciony czosnek, pomieszać.
  4. Posolić, popieprzyć, można dodać troszkę gałki muszkotołowej. Pomieszać.
  5. Dodać fetę, wymieszać, posypać słonecznikiem (najlepiej podprażonym wcześniej na suchej patelni, ale niekoniecznie).
  6. Wymieszać makaron z sosem i gotowe.

Smacznego!

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

To chyba najszybszy obiad na świecie. I zaskakująco smaczny - kukurydza ze śmietaną smakują świetnie. Po prostu pycha.

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 150 ml śmietany 18%
  • pół puszki kukurydzy lub 1 kolba
  • 3 łyżki oliwy
  • sól pieprz
  1. Jeżeli używasz świeżej kukurydzy - wrzuć ją do osolonego wrzątku na 20 minut, po tym czasie odlej wodę i - gdy ostygnie - nożem odkrój ziarna.
  2. Ugotujć makaron, odstaw.
  3. Cebulę uduś na oliwie do miękkości.
  4. Tuńczyka odsącz, dodaj do cebuli, wlej śmietanę i wsyp kukurydzę (odsączoną z zalewy lub wcześniej ugotowaną).
  5. Wszystko razem podduś 5 min, dopraw solą i pieprzem.
  6. Ugotowany makaron polej sosem.

Smacznego!

Na podstawie niebieskiemigdaly.blox.pl

wtorek, 15 czerwca 2010

 

To danie to polska wersja włoskiego klasyka. Składniki łatwo dostępne, czas przygotowania przyjemnie krótki, a zadowolenie współjedzących gwarantowane. Świetne na obiad dla zapowiedzianych godzinę wcześniej gości oraz dzieci. Rodzaj makaronu można zmieniać - ostatnio kupuję tylko pełnoziarnisty np. lubella albo firmowany przez tesco - ma ciekawszy smak i jest o niebo zdrowszy. Pycha!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka,  łopatka; oryginalnie powinno być mięso wołowe - polecam)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich (niekoniecznie)
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 l bulionu wołowego (może być z jednaj kostki rosołowej wołowej)
  • parmezan lub ser żółty
  • posiekana pietruszka do posypania (niekoniecznie)
  • olej
  • masło
  • 500 g makaronu spaghetti (na zdjęciu oczywiście inny makaron - chwilowy brak zaopatrzenia)
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego (jeżeli nie masz braków w zaopatrzeniu)

 

  1. Cebulę posiekać dosyć drobno, zeszklić na 2 łyżkach oleju i łyżce masła. Ogień średni, żeby się nie przypaliła.
  2. Gdy cebula będzie już szklista, dodać mięso.
  3. Mięso smażyć na średnim ogniu, aż całe ściemnieje.
  4. Zalać winem, jeżeli go używamy. Wino można zastąpić łyżką octu winnego albo pominąć ten punkt, jednak taki dodatek wspaniale podnosi smak potrawy. Podusić aż płyn odparuje.
  5. Dodać zioła, koncentrat, zalać dwiema szklankami gorącego bulionu wołowego (można go pominąć), wrzucić pomidory z zalewą.
  6. Posypać cukrem, troszkę popieprzyć. Dusić około 30 minut. W razie potrzeby dosolić (jeżeli bulion nie był za słony).
  7. W tym czasie postawić wodę na makaron - jakieś 2 litry wody zagotować, posolić i wrzucić makaron na kilka minut, aby był lekko twardawy - jak kto lubi.
  8. Sos połączyć z ugotowanym makaronem (ugotowany makaron może troszkę poczekać, byle nie w gorącej wodzie). Ugotowany i odsączony makaron dodać do sosu.
  9. Na talerzu posypać - według uznania - serem żółtym, a najlepiej parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.


makaron alla bolognese

wtorek, 26 stycznia 2010

To szybkie i pyszne danie przygotowuję, kiedy nie chce mi się myśleć nad obiadem, bo składniki zawsze mam w lodówce. Jest po włosku cudownie proste.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w kawałkach, nie siekanego (im lepszy tuńczyk, tym lepsze jedzonko)
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • oliwa
  • bazylia albo zioła prowansalskie (najlepsza jest garść świeżej bazylii)
  • szczypta chilli dla lubiących ostrzejsze smaki
  • parmezan lub tarty żółty ser do posypania
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti albo innego (2-3 osoby, u mnie jedna...)

Przygotowanie:

  1. Postawić wodę na makaron (pół paczki). Ugotować al dente.
  2. W dużej patelni podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać pomidory. Dusić 15 minut.
  3. Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać. Dusić na niedużym ogniu, aż się wszystko pomiesza.
  4. Dodać łyżkę ziół, pieprzu i ewentualnie soli (próbować).
  5. Polecam dodać chilli (inną ostrą paprykę). Pomieszać.
  6. Połączyć z makaronem, wykładać na talerze, posypać serem.

Smacznego.

czwartek, 17 grudnia 2009

Parę dni temu byłam w knajpce z mięsami i -głupia baba - zamówiłam makaron. Dostałam coś strasznego - burą breję z groszkiem z puszki. Ohyda! Ponieważ składniki w karcie jednak brzmiały kusząco, wykonałam ten przepis jak należy, z porządnych składników, w domu. Pycha!

Składniki:

  • makaron spaghetti albo kokardki albo wstążki, pół paczki
  • 8 pieczarek
  • 100 g szynki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bazylii (ideał to pół pęczka świeżej) albo ziół prowansalskich
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • oliwa
  • sól, ,sporo pieprzu

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Szynkę w kosteczkę,  jeżeli jest w plastrach - w paseczki.
  3. Na głębokiej patelni lub w rondlu (ja sosy robię w woku) rozgrzać 2 łyżki oliwy.
  4. Wrzucić na gorącą patelnię posiekany czosnek, ma leciutko skwierczeć.
  5. Za minutkę dodać szynkę i pieczarki. Pieczarki troszkę puszczą wody, ,niech się z kwadrans podusi. Mieszać.
  6. Dorzucić groszek.
  7. Poczekać aż groszek będzie dobry - po prostu gorący - i dodać śmietany (np. Piątnica się nie zwarzy, inną lepiej zahartować - dorzucić gorącego do śmietany i wymieszać, posolić troszkę; Zott zawsze się skiepści).
  8. Posolić (pół łyżeczki - próbuj), popieprzyć.
  9. Pomieszać, dodać bazylię (jeżeli świeża - posiekać).
  10. Zagrzać 3 minutki.
  11. Dodać do ugotowanego makaronu.

Smacznego!

wtorek, 08 grudnia 2009

Bardzo proste i pyszne danie. Pomidory nadają mu intensywnego smaku, w połączeniu ze szpinakiem dają świąteczne zestawienie kolorystyczne. Polecam z makaronem pełnoziarnistym oczywiście (zdrowy i podnosi odporność, a wiadomo - grypa), świetnie pasuje do tego sosu.

Składniki na 4 porcje:

  • paczka makaronu penne (inny też może być oczywiście)
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach np. Frosta
  • suszone pomidory w oleju (pół słoika)
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta (fetopodobny jakiś tzw. sałatkowy tez przeżyjemy)
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Postawić wodę na makaron w dużym garze (instrukcja gotowania klusek w poradniku) i na szpinak w drugim.
  2. Ugotować szpinak wg instrukcji na opakowaniu (kilka minut we wrzątku).
  3. Na patelnię wylać ze 3 łyżki oliwy, na to posiekany czosnek, jak zacznie skwierczeć dodać pokrojone pomidory i odsączony szpinak.
  4. Podusić razem kilka minut, posolić delikatnie.
  5. Dodać sos do makaronu ugotowanego al dente, wymieszać.
  6. Posypać połową opakowania fety (z reszty polecam sałatkę grecką).

Smacznego!

Przepis pochodzi z jakiegoś opakowania od czegoś, ale nie pamiętam - mam go w notatniku ;)

21:57, jessicarabbit , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga