Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.

Ryby

wtorek, 18 grudnia 2012

Klasyczny przepis. Podaję też dla opornych link do obrazkowej wersji w Gazecie: Ryba po grecku.

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby morskiej np. dorsz
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pół cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i posól. Odstaw na bok.
  2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę posiekaj, pora pokrój w półplasterki).
  3. Rybę usmaż na patelni na złoty kolor z obu stron, po około 4 minuty.
  4. Zdejmij rybę z patelni i na tym samym oleju zeszklij cebulę.
  5. Dodaj resztę warzyw, przyprawy, przecier  i podsmażaj kilka minut.
  6. Wlej do zawartości patelni szklankę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Uważaj, żeby się nie przypaliło!
  7. Ułóż w naczyniu najpierw cienką warstwę warzyw, potem rybę itd. Podawaj schłodzone lub na ciepło - wtedy wstaw do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.

Smacznego!

 

wtorek, 18 października 2011

Ekspresowe i pełne smaków danie jednogarnkowe. Takie, jakie lubię najbardziej. Do tego dania najlepiej pasuje ryż. Przepis ze świetnego bloga Ireny i Andrzeja.

curry z ryby

Składniki:

  • 700 g ryby (najlepiej świeżej, ale można użyć wcześniej rozmrożonej, użyłam świeżego miętusa) pokrojonej na kawałki
  • 2 cebule posiekane
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 posiekane pomidory
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry w proszku
  • łyżeczka cynamonu (lub kawałek kory)
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła/oliwy
  • 2 limonki (ewentualnie 1 cytryna)

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, sól i curry, dusić razem 1 minutę.
  2. Dołożyć pomidory, cynamon, bulion, wymieszać.
  3. Po 5 minutach włożyć filety i sok wyciśnięty z dwóch limonek lub 1 cytryny, dusić 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa.

Smacznego!

piątek, 23 września 2011

To chyba najszybszy i najprostszy sposób na całą rybę. Pomysł wprost z "Gotuj z Oliverem". Pamiętaj, że świeża ryba nie pachnie rybą - jeżeli udało ci się taką kupić, tak proste podanie będzie najsmaczniejszym sposobem na obiad.

pstrąg

Składniki:

  • 2 całe pstrągi, wypatroszone
  • 2 cytryny, jedna na pół, druga w plasterki
  • natka pietruszki
  • kawałek masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać na głębokość pół cm. Posolić i popieprzyć całe ryby - w środku też.
  2. Plasterki cytryny włożyć do środka i po pół natki (całe liście, odkroić tylko łodygi bez liści) do każdej ryby.
  3. Posmarować ryby oliwą, posypać kawałkami masła i ewentualnie startą skórką z drugiej cytryny i ułożyć ryby na ruszcie.
  4. Opiekać pod grillem po 10 minut z każdej strony, aż apetycznie się zarumieni. Można też usmażyć takie ryby na dużej patelni lub na patelni grillowej.

Smacznego!

 

Nie ma co ukrywać - ciężko jest kupić porządną rybę, choćby świeżą. Przed wojną jadło się ryby na tysiąc sposobów - teraz wieprzowinę na pięć. Dlatego staram się wyszukiwać ciekawe przepisy na dania z mrożonych morszczuków, zawsze dostępnych. To danie nie jest proste, ale zachwycające - mdła ryba nabiera wspaniałego aromatu, za sprawą wina i masła, pycha! Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, z rejonów Bordeaux, a u mnie z książki "Kuchnia francuska" (Świat Książki, 1999), niepozornej, odkopanej na strychu książeczki, którą odkrywam z zachwytem. Danie w w oryginale: Filet de loup - sur un lit de poireaux.


morszczuk na porach

Składniki:

  • 3 duże pory, pokrojone w półtalarki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki wody (będzie potrzebna do uduszenia porów)
  • 3 szalotki lub 1 cebula
  • pół butelki białego wina (użyłam reńskiego)
  • 6 łyżek wywaru rybnego (użyłam 2 łyżek sosu rybnego do potraw orientalnych)
  • 800 g filetów z morszczuka (można zastąpić łososiem lub dorszem)
  • opcja - dodałam cukinię

Sos:

  • 6 żółtek, najlepiej z hodowli ściółkowej
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • świeżo mielony pieprz (ćwierć łyżeczki)
  • 2 cukinie

Wykonanie:

  1. Filety wypłukać (ewentualnie wcześniej rozmrozić w lodówce lub wodzie), wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na łyżce masła (po kilka minut z każdej strony), odstawić.
  2. Pory udusić na patelni na wodzie z łyżką (lub mniej) masła i szczyptą soli, aż będą miękkie.morszczuk na porach
  3. Cebulę posiekać i włożyć do garnka z winem, gotować, aż wino odparuje (ok. 20 minut) i powstanie gęsty syrop (może nie powstać, trudno). Dodać sos rybny (można pominąć), odstawić do wystudzenia (żeby dodać żółtka nie może być gorący).
  4. Cukinie pokroić w plasterki, obgotować w garnku w osolonej wodzie (ok. 10 minut), odlać wodę i odstawić.
  5. Wymieszać żółtka z wywarem z wina, dodać śmietankę i ubić trzepaczką na kremowy sos.
  6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pory, na to rybę, następnie cukinie i polać sosem.
  7. Obrumienić pod grillem, lub zapiekać do zrumienienia w 200 stopniach przez około 15 minut. Podawać z ziemniakami.

Smacznego!

 

czwartek, 04 lutego 2010

Proste i łatwe danie z ryb, których jemy stanowczo za mało. Dobre dla dzieci nieprzepadających za rybą.

Kotlety rybne

Składniki:

  • 500 g filetów z ryb np. mintaj, morszczuk
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • mleko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 100 g tartej bułki
  • łyżka tymianku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki rozgnieść widelcem.
  2. Filety posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mięsa (wrzucić do miksera).
  3. Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć na złoto na oleju z masłem.
  4. Natkę posiekać. Można dodać koperek. Kotlety z ryby
  5. Wszystkie składniki (jajko całe) pomieszać, posolić (łyżeczka na pewno) i przyprawić pieprzem.
  6. Jeżeli za płynne - dodać bułki tartej.
  7. Formować kotlety i smażyć na oleju kilka minut z każdej strony.
  8. Świetne z surówką z kiszonej kapusty, z pora albo coleslawem i ziemniakami lub frytkami.

Smacznego.

Inspirowane Maciejem Kuroniem

środa, 04 listopada 2009

Proste, pyszne danie. Ilości składników nie są zobowiązujące - może to być zapiekanka ziemniaczano - rybna lub rybno - ziemniaczana, zależy jak lubisz. Może to też być inna rybka, jednak mrożonka z kostki ma w sobie mniej glazury - czyli wody, która potrafi spaskudzić najlepsza zapiekankę. Do takiej nielekkiej potrawy najlepiej podać surówkę lub sałatkę, np. surówkę z pora albo sałatkę grecką.


Potrzebujesz:

  • ostrą tarkę lub maszynę robiącą plasterki lub cierpliwość do  ręcznego krojenia ziemniaków
  • naczynie żaroodporne, brytfannę lub nawet foremkę na ciasto (około 30x30 cm)

Składniki:

  • pół kg kostki z mintaja (mrożonka)
  • 1 kg ziemniaków (może być mniej)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera (ementaler będzie idealny)
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • łyżeczka chrzanu (niekoniecznie, ale będzie smaczniejsze)
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

1. Rozmroź rybkę, albo w mikrofalówce, albo zostaw na noc w lodówce (w misce, inaczej zaleje całą lodówkę).

2. Wyciśnij pół cytryny na rozmrożone kostki, posól, ,troszkę popieprz i posyp szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Obierz ziemniaki. Pokrój w cieniutkie talarki maszyną lub zetrzyj na plasterki na tarce.

4. Do śmietanki wciśnij wyciskarką lub wrzuć posiekany czosnek.

5. Foremkę natrzyj masłem (weź kawałek w palce i wysmaruj, świetnie się do tego nadaje papier po maśle).

6. Pokrój rybkę na 6 części, wyłóż równomiernie do naczynia do zapiekania.

7. Na rybie rozłóż ziemniaki,  posól je łyżeczką soli.

8. Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę.

9. Polej śmietanką z dodatkami (chrzan, czosnek, sól, pieprz, gałka).

10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut - aż lekko się zrumieni. Jeżeli brzegi zaczną się przypalać - zmniejsz temperaturę do 180 albo wyjmij - już się upiekło.

Smacznego!

Dodatki na bloga