Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
czwartek, 29 października 2009

Klasyka w naszych domach. Niby nic, a dopiero po kilku latach prób i błędów osiągnęłam smak, który sprawia przyjemność. Najlepsza ogórkowa wychodzi na wywarze z żeberek wieprzowych, ale można oczywiście użyć innego wywaru - rosołu czy bulionu z koncentratu, jednak stracimy nieco na smaku. Śmietana nie jest koniecznym dodatkiem, ale wszyscy ją niestety lubimy... Powodzenia.

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • pół kilo ogórków kiszonych, startych na tarce o dużych oczkach
  • 4 marchewki starte
  • 1 pietruszka starta
  • 1/4 średniego selera, też startego na tarce
  • mały por (pół większego) pokrojony w cienkie krążki
  • 6 ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego (podstawa dobrych zup)
  • 3 liście laurowe (również)
  • łyżeczka lub więcej koperku, może być suszony
  • ok. pół kg żeberek na wywar
  • sól, pieprz
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Wrzuć żeberka, ziele, liście laurowe i pieprz do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zupę można też przygotować na gotowym bulionie.
  2. Po 30 minutach od zagotowania dodaj marchew,  pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (20-30 min).
  3. Ogórki wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, przesmażyć około 5 minut.
  4. Całą zawartość patelni dodaj do zupy. Spróbuj i ewentualnie dodaj soli.
  5. Pół szklanki wody wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek, dodaj do zupy mieszając. Zagotuj.
  6. Po kilku minutach wyłącz ogień, dolej śmietanę (można wcześniej do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy, żeby śmietana się nie ścięła; używam Piątnicy - nie robi przykrych niespodzianek). Zamieszaj, posyp drobno posiekanym koperkiem i można podawać.

Smacznego!

Przepis zainspirowany stroną wielkiezarcie.com

środa, 28 października 2009

To chyba najprostsza zupa na świecie. Robi się ją z minimalnej ilości składników (3 + woda, reszta to dodatki), a - jakby nie było - to solidna kuchnia francuska. To nie może się nie udać. Chyba, że ktoś nie lubi kremowych zup...

Przepis pochodzi z książki Julii Child.

Będziesz potrzebował:

  • ostry nóż (jak zawsze)
  • duża deska do krojenia
  • garnek 5 l
  • mikser z nożykiem (blender, ew. widelec i sporo samozaparcia)

Lista składników:

Cięcie pora

  • pół kg pora (2-3 duże, duże mają nawet pół metra,  ale używamy tylko jasne części; poproś w sklepie o odkrojenie albo sam zważ w domu)
  • pół kg ziemniaków
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • łyżka soli
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • świeży szpinak 2 łyżki - jeżeli dostaniesz (resztę opakowania posiekaj, dodaj pokrojonego pomidora,  lepiej dwa, skrop oliwą, posól, popieprz i podaj jako sałatkę)

1. Wodę wlewamy do garnka,  czekamy aż zawrze. Gaz maksymalny. Potem zmniejszamy - ma pyrkać.

2. Ziemniaki obieramy,  myjemy, kroimy w kostkę mniej więcej - wrzucamy do wrzącej wody.

3. Białe i jasnozielone części pora myjemy, kroimy w plastry i do gara. Gotujemy 40 minut.

4. Wyłącz ogień. Posól.

5. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Gorące!

6. Dodaj śmietanę, zamieszaj dokładnie.  Śmietana lubi się warzyć (robią się małe grudki i nie smakuje jak trzeba),  wtedy zepsuje całą zupę. Hartowanie nic nie daje (solenie śmietany, dodawanie łyżki zupy itp.), dlatego trzeba kupić porządną: mi nigdy nie zwarzyła się np. Piątnica. Regionalne śmietany zazwyczaj są przyzwoite. Absolutnie żaden Zott!

7. Posiekaną zieleniną posypać przed samym podaniem.

Smacznego!

 

23:20, jessicarabbit
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 października 2009

Na początek danie pracochłonne, ale zawsze udane. Jeżeli poświęcisz trochę czasu, efekt będzie powalający, nikt nie uwierzy, że stawiasz pierwsze kroki w kuchni. Przy każdej czynności staram się wyjaśnić wszysko dokładnie, abyś nie musiał się nad niczym głowić. W razie pytań - zapraszam do komentowania. Powodzenia!




Będziesz potrzebował:

  • patelnię
  • duży garnek z przykrywką
  • drewnianą łychę (albo coś innego do mieszania w garze i na patelni)
  • nóż (podstawa gotowania to OSTRY NÓŻ,  skrócisz czas roboty o połowę)
  • dechę do krojenia, dużą

Lista składników:

  • 1,2 kg wołowiny (krowa duża, my potrzebujemy "pieczeń" albo "białą pieczeń" albo "ligawę"; gulaszowego nie bierz - różne tam bywają elementy; polędwicy nie bierz - za dobra i za droga; takie mięcho kosztuje jakieś 25-30 zł za kilogram)
  • 2 łyżki smalcu (wiem, wiem, ale próbowałam chudziej i nie smakuje idealnie; jak nie masz pod ręką dobrego smalcu to lepiej już olej do smażenia; jeżeli dbasz o linię - pół szklanki wody zamiast tłuszczu)
  • 1 łyżka masła do zaszklenia cebuli (82% tłuszczu, żadne inne)
  • 2 duże cebule (duża jest jak pięść)
  • 2 puszki pomidorów (kup obrane)
  • 2 puszki fasoli (biała i czerwona najlepiej)
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • papryka pepperoni (więcej niż jedna może mordować, w przepisie podstawowym jest 5, ja bym nie ryzykowała; można je sobie na początek zupełnie odpuścić, choć gulasz powinien być ostry)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki kminku (spokojnie,  nie będzie "kminkowe")
  • 5 ząbków czosnku
  • listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu mielonego pół łyżeczki
  • pół litra bulionu (2 kostki rosołowe zalej pół litra gorącej wody i zamieszaj)

Czynności, ,powoli i bez pośpiechu ;) :

1. Pokrój mięso w kostkę - najpierw na ok. 2 cm plastry w poprzek włókien, potem te "kotlety" w mniej więcej równe kostki. Może być krzywo i mogą być paski ;)

2. W dużym garze (aby wszystko się zmieściło) rozpuść tłuszcz. Ogień powinien być średni, poczekaj ze 2 minuty, aż się porządnie rozgrzeje. Nie może parować - za gorący. Po wrzuceniu 1 kawałka mięsa ma skwierczeć, ale nie szaleć. Jeżeli używasz wody - ma zacząć wrzeć.

3. Wrzuć mięso. Delikatnie mieszaj, niech się delikatnie obsmaża, potem spokojnie dusi. Można troszkę zwiększyć ogień, jeżeli nic nie skwierczy i nie bulgocze. Przez całe gotowanie ma sobie nie za mocno pyrkać, dlatego w razie potrzeby reguluj siłę grzania.

4. Cebule pokrój następująco: odetnij po ok. 0.5 cm od obu końców, przetnij na pół, obierz, w poprzek na pół i te ćwiartki w plasterki. Albo jakkolwiek inaczej. Jeżeli płaczesz - maczaj nóż w zimnej wodzie za każdym razem.

5. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Ma delikatnie skwierczeć. Trzymamy do zeszklenia, mieszamy czasem, gdy pierwsze kawałki zaczną brązowieć wrzucamy do mięsa. Mieszamy.

6. Czosnek pokrój w plasterki (aby obrać - ząbek rozgnieć bokiem ostrza noża - wtedy łatwiej zdjąć łupinkę; odkrój twardą część na dole). Dodaj do gara.

7. Otwórz puszki z pomidorami, jeżeli są całe - trochę posiekaj je tam nożem, dorzuć do gara.

8. 2 kostki rosołowe zalej pół litra gorącej wody, zamieszaj, dolej do gara. W garze zamieszaj. Ma zaraz lekko pyrkać.

9. Dorzucić kminek i resztę przypraw. Zamieszaj. Zakryj pokrywką i tak ma się dusić 1,5 godziny. Lekko pyrkać. Co jakiś czas zaglądaj, mieszaj od spodu, uzupełniaj wodą, jeżeli ubywa płynu. Pilnuj,  żeby nie przywierało.

10. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę (wielkości kostek mięsa) surowe ziemniaki.

11. Po kwadransie - papryki pokrojone w paski. Bez pestek.

12. Ewentualnie dodaj pepperoni drobno posiekane. Umyj potem dokładnie ręce, bo jak potrzesz oko albo jeszcze coś innego...

13. Za 15 minut dorzucić odsączoną fasolę. Zamieszać. Poczekać z 10 minut.

14. KONIECZNIE TRZEBA PRÓBOWAĆ. Można dosolić (uwaga - kostki rosołowe są bardzo słone, lepiej nie dosolić, zawsze można użyć solniczki), dosypać pieprzu, dodać troszkę ostrej suszonej papryki (na czubku łyżeczki).

Smacznego!

"Wstaw do pieca i upiecz". Ale jak? Ile stopni? Jak długo?

Ten blog rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości. Przepisy będą niekoniecznie proste, ale opisane tak, abyś bez problemu wykonał nawet najbardziej skomplikowaną potrawę. Do tego smaczną i zdrową - ze świeżych i apetycznych składników.

Gotowanie to hobby, nie udręka.

Powodzenia!

17:00, jessicarabbit
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5
 
Dodatki na bloga