Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
piątek, 21 czerwca 2013

Pyszne danie, świetny sposób na mięso mielone, kiedy znudziły Ci się już klasyczne kotlety. Mięso można przygotować w dowolny sposób - dodać cokolwiek się lubi, np. posiekane suszone pomidory.

nadziewana cukinia


Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa (dowolnego)

2 spore cukinie przekrojone na pół i wydrążone w środku

2 jajka

garść bułki tartej

ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

garść posiekanej natki pietruszki lub inne zioła

kawałek startego żółtego sera

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Mięso wymieszaj z jajkami, bułką, natką, solą i pieprzem. Możesz je przygotować dowolnie - jak kotlety mielone albo mięso do spaghetti.

2. Cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania.

3. Nałóż mięso do wydrążonych cukinii. Polej oliwą.

4. Posyp startym ulubionym serem żółtym, wędzonym lub parmezanem.

5. Zapiekaj około 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

Ostatnio zrezygnowałam z ziemniaków - ale co w zamian? Tym, którzy jedzą kartofle i tym, którzy ich nie jedzą (np. cukrzykom lub osobom na diecie), polecam jako dodatek albo zakąskę, przepyszne puree z kalafiora. bardzo proste w przygotowaniu, a kalafior ma bardzo mało kalorii. Świetnie nadaje się nawet do schabowego.

puree z kalafiora

 

Składniki:

1 kalafior

2-3 łyżki masła

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Kalafior obierz z liści, przekrój na pół, wytnij głąb.

2. Włóż kalafiora do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości - jakieś 15 minut.

3. Odlej wodę, dodaj masło, rozgnieć i dokładnie i zamieszaj.

4. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Podaj gorące.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ponieważ od kilku miesięcy stosuję i testuję na sobie dietę LCHF (mało węglowodanów, dużo tłuszczu), podstawową potrawą na moim stole stały się... żeberka w kapuście! Jeżeli nie jesz cukrów, ta potrawa idealnie odchudza, a jak smakuje!

żeberka w kapuście

 

Składniki:

1/2 kg żeberek wieprzowych

1/2 kg kapusty kiszonej

2 łyżki masła lub smalcu

1/2 posiekanej cebuli

1/2 łyżeczki kminku

2 listki laurowe

sól i sporo pieprzu

Przygotowanie:

  1. Świeże żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozpuścić masło (do smażenia najlepsze jest klarowane, można też użyć smalcu).
  3. Żeberka podsmażyć ze wszystkich stron na złoto, żeby podczas duszenia zachowały smak.
  4. W garnku rozpuścić druga łyżkę masła, zeszklić cebulę.
  5. Zmniejszyć ogień, żeberka położyć na cebuli, posypać pieprzem i delikatnie solą - kapusta jest słona.
  6. Na wierzchu ułożyć kapustę, dodać kminek, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem 1,5 godziny, pilnując, aby się nie przypaliło (można dolać wody).
  7. Podawać same albo z ziemniakami, najlepiej opiekanymi.

Smacznego!

czwartek, 09 maja 2013

Jestem z racji zainteresowań i zawodu, zwolenniczką diety LCHF - Low Carb, High Fat. To coś jak paleo, czyli tłusto ale bez cukrów. Według najnowszych badań - najlepsze dla człowieka. I w końcu ukazała się publikacja z przepisami! Polecam! LCHF - Nowa Dieta Niskowęglowodanowa.

Po szczegóły odsyłam na dietdoctor.com - najlepszy i prosty blog na ten temat (prowadzony po angielsku przez szwedzkiego kardiologa).

LCHF paleo

piątek, 04 stycznia 2013

Przepyszne ciasto o smaku marcepanu. Szybkie i łatwe, od Tomka Woźniaka.

Składniki:

  • 4 jabłka pokrojone na ósemki
  • łyżka masła do smażenia jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. chlust porto
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonych migdałów
  • 70 g mąki
  1. Piec nastawić na 180 stopni.
  2. Jabłka podsmażać na maśle 3 minuty, dodać cukier trzcinowy, cynamon, porto, dusić, aż się zezłocą.
  3. Jajka utrzeć z resztą cukru i masłem,, dodać mąkę i migdały. Zmiksować.
  4. Foremkę (20-25 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, na wierzch wyłożyć jabłka razem z syropem z patelni. Piec 40 minut.
  5. Odstawić do wystygnięcia na kratkę.
  6. Podawać z lodami waniliowymi albo samo.

Smacznego!

czwartek, 20 grudnia 2012

Co prawda w tym roku Wigilia u teściów, ale i tak trzeba się solidnie przygotować. Podaję swoją propozycję menu świątecznego, a nuż kogoś zainspiruję. Szczególnie polecam sałatkę śledziową - niepozorna, ale pyszna. Nadal aktywnie poszukuję idealnego przepisu na pasztet - może chcesz się jakimś podzielić?

Wigilia:

W tym roku zrobię Sałatkę śledziową warstwową, Rybę w occie, której wcześniej nie doceniałam, Rybę po grecku, Sos chrzanowy, Sos tatarski, śledziki w śmietanie z czerwoną papryką, może klasyczną sałatkę jarzynową. Ponieważ nie ma już postu, to jeszcze Pasztet bez pieczenia, ze słodką nutą śliwek, mniam.

Na Święta:

Niezawodny jest Bogracz z fasolą, ale zastanawiam się jeszcze nad Kaczką z jabłkami - prostą i pyszną, albo z pomarańczą, Gęsią, którą zawsze chciałam zrobić na święta i kurczakiem, w świątecznej odsłonie, z owocami. Jako dodatek Buraczki z majonezem, może Sałatka z surowych buraków z gruszką albo Sałatka grecka.

Ekspresowy, pyszny i niezobowiązujący deser. Idealny na spontaniczne spotkania i imprezy dla dzieciaków. Pochwili od zrobienia robią się wilgotne i kleiste, mniam. Zmodyfikowany pomysł mojej babci.

  • 4 duże wafle (gotowe)
  • powidła śliwkowe
  • dżem truskawkowy
  • Nutella
  • ew. inny dżem, np. wiśniowy

Wykonanie:

  1. Posmarować pierwszy wafel np. powidłami, dosyć cienko, żeby nic nie wyciekało.
  2. Dokładać kolejne warstwy i smarować na zmianę. Polecam tylko jedną warstwę czekolady, żeby nie było zbyt słodkie.

Pycha!

17:31, jessicarabbit , Desery
Link Dodaj komentarz »

Prosty sos do sałaty, idealne proporcje, smak lata według Gordona Ramsaya - mi najbardziej smakuje. Można dodać posiekany ząbek czosnku. Pycha!

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól pieprz

Wymieszać - gotowe!

 

W Newsweeku pojawiły się świąteczne przepisy słynnej już Liski z bloga Whiteplate i mam zamiar uoiec jej sernik cytrynowy. Przepis do podziału :)

Składniki:

  • 1 kg sera potrójnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego

Na polewę:

  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Ser ucieraj z cukrem w misce, dodawaj jajaka po kolei, kiedy poprzednie jest już dokładnie wymieszane.
  2. Dodaj skórkę, budyń i ekstrakt z cytryny (aromat). Zmiksuj.
  3. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem wysmarowanym lekko olejem.
  4. Piec w 170 stopniach przez 60-70 minut. Zrób polewę: zmieszaj składniki i polej sernik po 50 minutach pieczenia.
  5. Wstaw z powrotem do pieca. Środek może być lekko galaretowaty - stężeje po wystudzeniu.

Smacznego!

 

 

wtorek, 18 grudnia 2012

Na zimno, do mięs i ryb na wigilijny stół. W wersji codziennej można użyć chrzanu ze słoika.

Składniki:

  • 5 łyżek startego chrzanu
  • szklanka śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw sos do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Klasyczny przepis. Podaję też dla opornych link do obrazkowej wersji w Gazecie: Ryba po grecku.

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby morskiej np. dorsz
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pół cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i posól. Odstaw na bok.
  2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę posiekaj, pora pokrój w półplasterki).
  3. Rybę usmaż na patelni na złoty kolor z obu stron, po około 4 minuty.
  4. Zdejmij rybę z patelni i na tym samym oleju zeszklij cebulę.
  5. Dodaj resztę warzyw, przyprawy, przecier  i podsmażaj kilka minut.
  6. Wlej do zawartości patelni szklankę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Uważaj, żeby się nie przypaliło!
  7. Ułóż w naczyniu najpierw cienką warstwę warzyw, potem rybę itd. Podawaj schłodzone lub na ciepło - wtedy wstaw do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.

Smacznego!

 

czwartek, 02 sierpnia 2012

Sałatka z gotowanych buraczków, w połączeniu z siekaną cebulą i majonezem - pycha. Zestawienie podobne do warstwowej sałatki ze śledziem. Ta prosta sałatka pasuje do mięsa do obiadu, ale również jako przystawka. Coś jest w połączeniu buraków i majonezu... Jeżeli nie masz ochoty na gotowanie buraków, polecam świetną sałatkę na zimno, z surowymi burakami i fetą. Przepis z magazynu Kuchnia.

Składniki:

  • 3 ugotowane, obrane buraki starte na tarce
  • 1 jabłko, starte
  • 1 posiekana mała cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomieszać składniki i gotowe. 

Smacznego!

czwartek, 17 maja 2012

Pyszne i szybkie. Miałam akurat pyszne ziemniaki i marchewki (nie trociny z supermarketu), co w przypadku tak prostego dania robi ogromną różnicę. Sycąca zupka, idealna też dla dzieci.Jest to zmodyfikowany przepis Tomka Woźniaka (w oryginale występuje też por).

krem z marchewki

Składniki:

  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 marchewki, również pokrojone
  • cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pęczek bazylii
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle i oliwie. Kiedy będą miękkie dodaj marchewki i ziemniaki. Smaż mieszając parę minut.krem z marchewki
  2. Zalej warzywa gorącą wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.
  3. Dorzuć pół pęczka bazylii, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj zupę na gładką masę.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia i rozlej do misek, posypując pozostałą bazylią, posiekaną lub w całości.

Smacznego!

piątek, 06 kwietnia 2012

W ramach wielkanocnego last minute – podaję ściągawkę ze świątecznego menu – może kogoś poratuje. Większość przepisów znajduje się na moim blogu – do innych również odsyłam w linkach. Powodzenia w kuchni i smacznego jajka!

Sobota

Niedziela

Poniedziałek: dojadamy niedzielę

A w sprawie kaczki:


czwartek, 15 marca 2012

Niedawno w "Wysokich obcasach" pojawił się artykuł o najzdrowszych, polskich produktach. I ja się pod tą listą podpisuję wszystkimi kończynami. Jedzmy pełnowartościowe produkty! Oto lista, kolejność przypadkowa:

  • jajka
  • jogurt naturalny
  • chleb żytni pełnoziarnisty
  • dzik
  • gęś
  • kasza
  • woda mineralna
  • kapusta kiszona
  • aronia
  • jabłka
  • olej rzepakowy
  • śledź
  • szpinak

Gęś

Dodatkowo polecam gorąco książkę pod mało zachęcającym dla miłośnika zbilansowanego jedzenia tytułem "Superdieta Rx, czyli 14 najzdrowszych produktów". Mimo dziwnej okładki, to poparta badaniami naukowymi publikacja lekarza Stevena G. Pratta, dzięki której dowiedziałam się o jedzeniu wielu ciekawych i ważnych rzeczy. Oto lista, w nawiasie podane przez autora zamienniki o podobnej wartości odżywczej), kolejność również przypadkowa:

  • dziki łosoś (do kupienia nawet w Biedronce; zamienniki to tuńczyk, halibut, sardynki, śledzie, pstrąg, okoń morski, ostrygi, małże)
  • fasola (ciecierzyca, soczewica, groszek zielony, groszek cukrowy i inne rośliny strączkowe)
  • borówki (czerwone winogrona, żurawina, jeżyny, truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie i inne owoce jagodowe)
  • pomarańcze (cytryny, grejpfruty, mandarynki, limonki)
  • dynia (marchew, dynia butternut, słodkie ziemniaki, pomarańczowa papryka)
  • soja (tofu, mleko sojowe, nasiona soi, orzechy sojowe, edamame, tempek, miso)
  • szpinak (jarmuż, botwina, liście rzepy i gorczycy, kapusta chińska i pekińska, sałata rzymska, pomarańczowa papryka)
  • brokuły (brukselka, kapusta, jarmuż, rzepa, kalafior, kapusta chińska, botwina)
  • płatki owsiane (kiełki pszenne, mielone siemię lniane, brązowy ryż, mąka żytnia, proso, orkisz, amarantus, komosa ryżowa, kukurydza, dziki ryż)
  • herbata
  • jogurt (kefir)
  • pomidory (arbuz, grejpfrut, persymona, papaja, guawa)
  • indyk pierś (ewentualnie pierś kurczaka)
  • orzechy włoskie (migdały, pistacje, sezam, orzeszki ziemne, nasiona dyni i słonecznika, orzechy macadamia, laskowe, cashew)

Listy w wielu punktach się pokrywają. Smacznego!

P.S. W sprawie dzika...


środa, 15 lutego 2012

Przepyszne i niezbyt zdrowe danie, za które dałabym się pociąć. Konieczne są dobre jajka (ściółkowe chociaż, czyli te z 2 na początku nadrukowanych na jajku numerków, a jeszcze lepiej z 1 lub 0 lub własne), których żółtka nadają kremowego aromatu. Można też dodać posiekana i podsmażoną cebulę, tymianek, zielony groszek, smażone krewetki - zachęcam do wypróbowania każdej wersji. Przepyszne!

Spaghetti carbonara

Składniki (4 osoby):

  • kilka plasterków wędzonego boczku (4-6), pokrojonego w paseczki
  • 6 jajek (same żółtka oddzielone od białek)
  • 3-4 łyżki parmezanu (już do kupienia w przyzwoitej cenie w Lidlu)
  • ewentualnie 150 ml śmietany kremówki, niekoniecznie (bez śmietany danie jest dość suche, co może niektórym przeszkadzać)
  • natka pietruszki drobno posiekana (można pominąć, choć ja ją uwielbiam w carbonarze)
  • dużo pieprzu, najlepiej świeżo mielonego (pięknie pachnie)
  • paczka makaronu spaghetti (używam pełnoziarnistego, polecam np. niedrogi firmowany przez Tesco)

Wykonanie:

  1. Żółtka wymieszaj dokładnie z parmezanem i ewentualnie śmietanką. Posól. Odstaw.
  2. Boczek wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi i powstaną apetyczne rumiane skwarki, tłuszcz wylej.
  3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj kilka minut. Kiedy uzyska pożądaną twardość (lubię al dente, ale nie każdemu to odpowiada), odlej wodę i natychmiast na gorący makaron wylej mieszaninę z sera i jajek, aby jajka się ścięły. Zamieszaj dokładnie.
  4. Dodaj boczek, dużo pieprzu, pietruszkę i podawaj.
  5. Na talerzu można dodatkowo posypać parmezanem lub natką.

Pycha!

W oryginale z polędwicą wołową pokrojona w cienkie paseczki. Tu z powodzeniem wystąpiły polędwiczki wieprzowe - co czyni danie bardziej dostępnym. Ogórki i pieczarki nie są koniecznym dodatkiem, ale uwierzcie, smak był nieziemski. Dawno nie jadłam niczego tak pysznego, szczególnie, że nie gotowałam tym razem sama... Przepis pochodzi z odkrytej niedawno, opasłej, kultywującej prawdziwą, przedwojenną kuchnię polską "Encyklopedii sztuki kulinarnej", wyd. REA. Jak dla mnie - smak idealnego stroganowa.

boeuf stroganow

Składniki (4 porcje):

  • 600 g polędwicy pokrojonej w cienkie paski (zastąpiłam część mięsa ogórkami i pieczarkami, bo nie lubię zbyt dużo mięcha)
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
  • kilka pieczarek i ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu - użyłam oleju, ale jeżeli macie dobry domowy smalczyk to koniecznie!
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu lub białego wina
  • szklanka gęstej śmietany (12-18%)
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojona w cienkie paski polędwiczkę oprósz pieprzem i mąką i wrzuć na rozgrzany olej lub smalec. Smaż 4 minuty na silnym ogniu, aż się zarumieni.
  2. Mięso odłóż, skrop bulionem.
  3. Na tą samą patelnie dodaj masło, a kiedy się rozpuści zeszklij cebulę, ewentualnie pieczarki, dodaj koncentrat, 2 łyżki bulionu, sól i paprykę, cytrynę i cukier. Dokładnie zamieszaj.
  4. Na patelnię dołóż mięso i ogórki (jeśli dodajesz ogórki), wlej resztę bulionu i duś 5 minut. boeuf stroganow
  5. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, wlej na patelnię, zamieszaj, podgrzej. Gotowe.
  6. Na talerzach można posypać natką.

Smacznego!

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Naoglądałam się wczoraj Ricka Steina na BBC i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie przygotować czegoś z jego przepisów, szczególnie, że od dawna planowałam zrobić coś dobrego z kminem rzymskim. Rick był w Maroku i w prawie każdej potrawie pojawiał się zestaw: cebula, czosnek, kmin rzymski, słodka i ostra papryka i pomidory. Tak więc powstała polędwiczka z marokańskimi przyprawami, przygotowana jak tadżin z mięsnymi kulkami. Pycha, szczególnie z jajkami na wierzchu!

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 jajka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kupiłam cały i rozdrobniłam w moździerzu)
  • dowolna ilość natki pietruszki do posypania
  • olej, około szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na głębokim oleju - trzeba go wcześniej rozgrzać w rondelku i wrzucać kiedy wrzucony wcześniej mały kawałek mięsa  zacznie skwierczeć.
  2. Smaż mięso w 3 partiach po około 5 minut. Mięso należy wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekł tłuszcz.
  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek i przyprawy.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i mięso.
  5. Na wierzchu delikatnie rozbij jajka, tak, jak do smażenia jaj sadzonych.
  6. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu 15-20 minut. Na koniec posypać posiekaną natką lub kolendrą.
  7. Po marokańsku podawać z chlebem, ale może to być też ryż, czy jak u mnie - ziemniaki.

Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2012

To danie kuchni tajskiej, z charakterystycznymi podsmażonymi orzechami. Jeżeli nie masz sosu rybnego - po prostu go pomiń, orzechy nerkowca można zastąpić ziemnymi, chilli ostrą papryką w proszku, a zamiast sosu sojowego można dodać więcej soli. Przez chilli kurczak staje się bardzo ostry, więc nie polecam wrażliwym, ale mi mimo to baaardzo smakuje. Przepis ze średniej (za mało przepisów!) książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata". Pycha!

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona jakkolwiek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekane czerwone chilli (bez pestek)
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Orzechy podrumienić na patelni bez oleju, odstawić.
  2. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i chilli - ok. 3 minut. Kurczak po tajsku
  3. Dodaj kurczaka, sos sojowy i rybny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj, aż kurczak się zarumieni. Kurczak po tajsku
  4. Na koniec dodaj orzechy, posyp szczypiorkiem i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym (który przygotowuje się 3 minuty - polecam!).

Smacznego!

To danie robię, kiedy nie mam jak zrobić zakupów, ponieważ składniki zazwyczaj są w lodówce - na wszelki wypadek. Bez mięsa, ze zdrowym szpinakiem, bardzo łatwe. Pychotka!

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście lepszy jest świeży, ale to ekspresowe danie)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka kawałków fety
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić w garnku na wolnym ogniu. Dodać do niego posiekany ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do pieczenia.
  3. Połowę rozłożonego ciasta posmarować przecierem, wyłożyć na to szpinak, zostawiając suchy bok do zaklejenia ciasta. Szpinak w cieście francuskim
  4. Na szpinaku poukładaj fetę, ile lubisz. Można też posypać pestkami słonecznika lub dyni.
  5. Zaklej ciasto, ponakłuwaj widelcem, można posmarować rozkłóconym jajkiem.Szpinak w cieście francuskim
  6. Piecz w piekarniku przy 200 stopniach przez około pół godziny, aż ciasto się zarumieni.

To bardzo prosta i przepyszna potrawa kuchni indyjskiej. W tym tygodniu pojawiła się na niejednym blogu - może to pogoda za oknem skłania nas do egzotycznych smaków i kolorów. Bo takie właśnie jest to danie - aksamitne od mleka, pachnące podróżami i niezwykle aromatyczne. Idealne na styczeń i niezastąpione na początki poznawania kuchni wschodu. Zainspirowało mnie video Tomka Woźniaka. Mniam!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka albo 2 piersi (pokrojone w kostkę)
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego lub kremówka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kurkumy
  • łyżka przyprawy garam masala
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przyprawy i paprykę. Zamieszaj dokładnie.
  2. Do warzyw dołóż kurczaka i podsmażaj na złoto, po kilka minut z każdej strony.
  3. Zawartość patelni zalej pomidorami z puszki, dopraw solą i pieprzem i duś 15 minut.
    Curry tikka masala
  4. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, zmieszaj i trzymaj na niedużym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany (kawałki piersi już powinny być dobre, podudzia będą dochodziły nieco dłużej, do pół godziny). Podawaj z ryżem.

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012

Po świątecznych szaleństwach mam ochotę tylko na włoskie i azjatyckie. Żadnych mięs i bigosów! Naszło mnie na tą pyszną cytrynową zupę z kurczakiem, bardzo aromatyczną i sycącą.

włoska zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 cebule (8 dymek) drobno pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (u mnie kawałek korzeniowego starty na tarce, ale warto użyć naciowego, ma ciekawszy aromat)
  • 250 g piersi kurczaka, pokrojone w dowolne kawałki
  • 200 g spaghetti połamanego w mniejsze kawałki
  • łyżka masła do smażenia
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 2 cytryny porządnie wyszorowane (oryginalnie 3, ale wolę 2)
  • garść posiekanej natki do posypania przed podaniem
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewkę, seler i kurczaka wrzucić na rozgrzane masło i podsmażać, aż do zrumienienia mięsa.
  2. Warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu.
  3. Cytryny obrać obieraczką do warzyw lub cienko nożykiem, sok wycisnąć i dodać do zupy.
  4. Obraną skórkę gotować przez 3 minuty w rondelku, potem dodać do zupy. Gotować 40 minut.
  5. Po tym czasie dodać makaron, gotować jeszcze 15 minut.
  6. Dodać śmietanę, zamieszać, już nie gotować. Przed podaniem posypać natką.

Smacznego!

piątek, 23 grudnia 2011

Jutro Wigilia, więc czas na ostatnią deskę ratunku - piernik czekoladowy, łatwy, szybki i pyszny, z czekoladą, śliwkami, pachnący korzeniami. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv i właśnie został upieczony.

Piernik ekspresowy

Składniki:

  • 100 g masła

  • 2/3 szklanki cukru

  • 100 g miodu

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 3 jajka

  • 1/4 szklanki mleka

  • 100 g czekolady gorzkiej np. Fine Food

  • 1/2 szklanki śliwek suszonych

  • 1/3 szklanki żurawiny

polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady 

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej masło z miodem i cukrem, aż do połączenia składników. Odstaw aby masa  wystygła.

  2. Ubij pianę z białek mikserem - wbij białka do miski, w której będziesz ubijać pianę, a żółtka do większej, gdzie zostaną wymieszane wszystkie składniki.

  3. Do żółtek dodaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, mleko oraz pokrojone śliwki, posiekaną czekoladę i żurawinę. Dolej też masę z rondelka, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy.

  4. Przełóż masę do formy (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 50-70 minut. Autorka poleca sprawdzić patyczkiem (nakłuwamy, jeżeli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe). Ja piekłam równo 60 minut i zostawiłam do przestygnięcia w uchylonym piecu.

  6. Po wystudzeniu można posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą lub bezpośrednio miskę wstawiamy do gorącej wody) z dodatkiem oleju, zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego!

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Dziś szybko wrzucam prosty przepis na gęś, który zamierzam wykonać na święta. Może komuś się przyda ;) Nie mam czasu, więc wrzucam żywcem ze strony tomekwozniak.com, którą serdecznie polecam zalatanym.

Składniki:

  • Gęś o wadze ok 4 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
  2. Do oprawionej gęsi (bez podrobów) włóż kawałki pomarańczy, cytrynę oraz rozmaryn. 
  3. Następnie wymieszaj syrop klonowy, oliwę, wodę, cynamon, sól i pieprz w miseczce i natrzyj dokładnie powstałą emulsją całą powierzchnię skóry.
  4. Przełóż gęś podbrzuszem do góry do brytfanki lub innego naczynia żaroodpornego, końce owiń folią aluminiową (co zapobiegnie ich spaleniu podczas długiego pieczenia) i włóż całość do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 3 godziny. Po 2 godzinach obróć gęś, odlej nadmiar tłuszczu. Na ostatnie 20 minut zwiększ temperaturę do 200°c, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Tłuszcz wytopiony z gęsi możesz przelać do słoika i trzymać w lodówce przez kilka miesięcy. Idealny do pieczonych ziemniaczków.

Smacznego!

niedziela, 04 grudnia 2011

Pieczonych mięs ciąg dalszy, coś w Boże Narodzenie trzeba jeść, a nawet innych nakarmić. Ostatnio kaczki można dostać nawet w Biedronce (cudnie!), dlatego dla zdziwionych podaję kolejny (po kaczce z jabłkami) szybki sposób - nie licząc dwóch godzin pieczenia oczywiście - na pyszną kaczkę. Proste, a efekt świąteczny. Jamiego Olivera.

Składniki:

  • kaczka 2 kg
  • świeża szałwia - do znalezienia w supermarkecie wśród doniczek świeżych ziół lub z czyjegoś parapetu; garść
  • kawałek kory cynamonu, w kryzysie pół łyżeczki mielonego
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • 1/2 pomarańczy
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaczkę rozmrozić, jeżeli mrożona. W tym celu należy zostawić ją w lodówce na około dobę. Potem umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Uwaga na woreczek w środku kaczki! Wyjąć go!
  2. Natrzeć kaczkę oliwą, solą i pieprzem, do środka szałwię, cynamon, czosnek i pomarańczę.
  3. Położyć na blaszce posmarowanej oliwą (lub w innym, głębszym naczyniu do pieczenia, żeby sos nie wylał się w piekarniku), zapiekać 2 godziny w 190 stopniach.
  4. W połowie pieczenia oblać wytworzonym sosem (wyjąć kaczkę w tym celu z pieca), można na blaszkę dodać kilka ząbków czosnku i np. kawałki pomarańczy.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Dodatki na bloga