Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Ponieważ od kilku miesięcy stosuję i testuję na sobie dietę LCHF (mało węglowodanów, dużo tłuszczu), podstawową potrawą na moim stole stały się... żeberka w kapuście! Jeżeli nie jesz cukrów, ta potrawa idealnie odchudza, a jak smakuje!

żeberka w kapuście

 

Składniki:

1/2 kg żeberek wieprzowych

1/2 kg kapusty kiszonej

2 łyżki masła lub smalcu

1/2 posiekanej cebuli

1/2 łyżeczki kminku

2 listki laurowe

sól i sporo pieprzu

Przygotowanie:

  1. Świeże żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozpuścić masło (do smażenia najlepsze jest klarowane, można też użyć smalcu).
  3. Żeberka podsmażyć ze wszystkich stron na złoto, żeby podczas duszenia zachowały smak.
  4. W garnku rozpuścić druga łyżkę masła, zeszklić cebulę.
  5. Zmniejszyć ogień, żeberka położyć na cebuli, posypać pieprzem i delikatnie solą - kapusta jest słona.
  6. Na wierzchu ułożyć kapustę, dodać kminek, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem 1,5 godziny, pilnując, aby się nie przypaliło (można dolać wody).
  7. Podawać same albo z ziemniakami, najlepiej opiekanymi.

Smacznego!

poniedziałek, 10 czerwca 2013, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga