Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Pyszne danie, świetny sposób na mięso mielone, kiedy znudziły Ci się już klasyczne kotlety. Mięso można przygotować w dowolny sposób - dodać cokolwiek się lubi, np. posiekane suszone pomidory.

nadziewana cukinia


Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa (dowolnego)

2 spore cukinie przekrojone na pół i wydrążone w środku

2 jajka

garść bułki tartej

ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

garść posiekanej natki pietruszki lub inne zioła

kawałek startego żółtego sera

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

Wykonanie:

1. Mięso wymieszaj z jajkami, bułką, natką, solą i pieprzem. Możesz je przygotować dowolnie - jak kotlety mielone albo mięso do spaghetti.

2. Cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania.

3. Nałóż mięso do wydrążonych cukinii. Polej oliwą.

4. Posyp startym ulubionym serem żółtym, wędzonym lub parmezanem.

5. Zapiekaj około 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

piątek, 21 czerwca 2013, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
caffe.galeria
2014/12/04 09:22:12
proponuję na początek trochę podpiec same cukinie...żeby trochę zmiękły
-
2014/12/05 11:20:53
Hej :) podlewam w środku oliwą i miękną elegancko ;)
Dodatki na bloga