Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Migdałowe ciasto z jabłkami

Przepyszne ciasto o smaku marcepanu. Szybkie i łatwe, od Tomka Woźniaka.

Składniki:

  • 4 jabłka pokrojone na ósemki
  • łyżka masła do smażenia jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. chlust porto
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonych migdałów
  • 70 g mąki
  1. Piec nastawić na 180 stopni.
  2. Jabłka podsmażać na maśle 3 minuty, dodać cukier trzcinowy, cynamon, porto, dusić, aż się zezłocą.
  3. Jajka utrzeć z resztą cukru i masłem,, dodać mąkę i migdały. Zmiksować.
  4. Foremkę (20-25 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, na wierzch wyłożyć jabłka razem z syropem z patelni. Piec 40 minut.
  5. Odstawić do wystygnięcia na kratkę.
  6. Podawać z lodami waniliowymi albo samo.

Smacznego!

piątek, 04 stycznia 2013, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga