Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik cytrynowy

W Newsweeku pojawiły się świąteczne przepisy słynnej już Liski z bloga Whiteplate i mam zamiar uoiec jej sernik cytrynowy. Przepis do podziału :)

Składniki:

  • 1 kg sera potrójnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego

Na polewę:

  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Ser ucieraj z cukrem w misce, dodawaj jajaka po kolei, kiedy poprzednie jest już dokładnie wymieszane.
  2. Dodaj skórkę, budyń i ekstrakt z cytryny (aromat). Zmiksuj.
  3. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem wysmarowanym lekko olejem.
  4. Piec w 170 stopniach przez 60-70 minut. Zrób polewę: zmieszaj składniki i polej sernik po 50 minutach pieczenia.
  5. Wstaw z powrotem do pieca. Środek może być lekko galaretowaty - stężeje po wystudzeniu.

Smacznego!

 

 

czwartek, 20 grudnia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga