Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Klasyczny przepis. Podaję też dla opornych link do obrazkowej wersji w Gazecie: Ryba po grecku.

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby morskiej np. dorsz
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pół cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i posól. Odstaw na bok.
  2. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę posiekaj, pora pokrój w półplasterki).
  3. Rybę usmaż na patelni na złoty kolor z obu stron, po około 4 minuty.
  4. Zdejmij rybę z patelni i na tym samym oleju zeszklij cebulę.
  5. Dodaj resztę warzyw, przyprawy, przecier  i podsmażaj kilka minut.
  6. Wlej do zawartości patelni szklankę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Uważaj, żeby się nie przypaliło!
  7. Ułóż w naczyniu najpierw cienką warstwę warzyw, potem rybę itd. Podawaj schłodzone lub na ciepło - wtedy wstaw do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.

Smacznego!

 

wtorek, 18 grudnia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
josephinae
2012/12/18 14:33:04
Ciekawy punkt widzenia.
-
Gość: , *.wroclaw.mm.pl
2012/12/20 16:55:39
Yyy w jakim sensie?
Dodatki na bloga