Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti carbonara

Przepyszne i niezbyt zdrowe danie, za które dałabym się pociąć. Konieczne są dobre jajka (ściółkowe chociaż, czyli te z 2 na początku nadrukowanych na jajku numerków, a jeszcze lepiej z 1 lub 0 lub własne), których żółtka nadają kremowego aromatu. Można też dodać posiekana i podsmażoną cebulę, tymianek, zielony groszek, smażone krewetki - zachęcam do wypróbowania każdej wersji. Przepyszne!

Spaghetti carbonara

Składniki (4 osoby):

  • kilka plasterków wędzonego boczku (4-6), pokrojonego w paseczki
  • 6 jajek (same żółtka oddzielone od białek)
  • 3-4 łyżki parmezanu (już do kupienia w przyzwoitej cenie w Lidlu)
  • ewentualnie 150 ml śmietany kremówki, niekoniecznie (bez śmietany danie jest dość suche, co może niektórym przeszkadzać)
  • natka pietruszki drobno posiekana (można pominąć, choć ja ją uwielbiam w carbonarze)
  • dużo pieprzu, najlepiej świeżo mielonego (pięknie pachnie)
  • paczka makaronu spaghetti (używam pełnoziarnistego, polecam np. niedrogi firmowany przez Tesco)

Wykonanie:

  1. Żółtka wymieszaj dokładnie z parmezanem i ewentualnie śmietanką. Posól. Odstaw.
  2. Boczek wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj, aż tłuszcz się wytopi i powstaną apetyczne rumiane skwarki, tłuszcz wylej.
  3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj kilka minut. Kiedy uzyska pożądaną twardość (lubię al dente, ale nie każdemu to odpowiada), odlej wodę i natychmiast na gorący makaron wylej mieszaninę z sera i jajek, aby jajka się ścięły. Zamieszaj dokładnie.
  4. Dodaj boczek, dużo pieprzu, pietruszkę i podawaj.
  5. Na talerzu można dodatkowo posypać parmezanem lub natką.

Pycha!

środa, 15 lutego 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga