Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Boeuf Stroganow

W oryginale z polędwicą wołową pokrojona w cienkie paseczki. Tu z powodzeniem wystąpiły polędwiczki wieprzowe - co czyni danie bardziej dostępnym. Ogórki i pieczarki nie są koniecznym dodatkiem, ale uwierzcie, smak był nieziemski. Dawno nie jadłam niczego tak pysznego, szczególnie, że nie gotowałam tym razem sama... Przepis pochodzi z odkrytej niedawno, opasłej, kultywującej prawdziwą, przedwojenną kuchnię polską "Encyklopedii sztuki kulinarnej", wyd. REA. Jak dla mnie - smak idealnego stroganowa.

boeuf stroganow

Składniki (4 porcje):

  • 600 g polędwicy pokrojonej w cienkie paski (zastąpiłam część mięsa ogórkami i pieczarkami, bo nie lubię zbyt dużo mięcha)
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
  • kilka pieczarek i ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu - użyłam oleju, ale jeżeli macie dobry domowy smalczyk to koniecznie!
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu lub białego wina
  • szklanka gęstej śmietany (12-18%)
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojona w cienkie paski polędwiczkę oprósz pieprzem i mąką i wrzuć na rozgrzany olej lub smalec. Smaż 4 minuty na silnym ogniu, aż się zarumieni.
  2. Mięso odłóż, skrop bulionem.
  3. Na tą samą patelnie dodaj masło, a kiedy się rozpuści zeszklij cebulę, ewentualnie pieczarki, dodaj koncentrat, 2 łyżki bulionu, sól i paprykę, cytrynę i cukier. Dokładnie zamieszaj.
  4. Na patelnię dołóż mięso i ogórki (jeśli dodajesz ogórki), wlej resztę bulionu i duś 5 minut. boeuf stroganow
  5. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, wlej na patelnię, zamieszaj, podgrzej. Gotowe.
  6. Na talerzach można posypać natką.

Smacznego!

środa, 15 lutego 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga