Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

To danie robię, kiedy nie mam jak zrobić zakupów, ponieważ składniki zazwyczaj są w lodówce - na wszelki wypadek. Bez mięsa, ze zdrowym szpinakiem, bardzo łatwe. Pychotka!

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście lepszy jest świeży, ale to ekspresowe danie)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka kawałków fety
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić w garnku na wolnym ogniu. Dodać do niego posiekany ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do pieczenia.
  3. Połowę rozłożonego ciasta posmarować przecierem, wyłożyć na to szpinak, zostawiając suchy bok do zaklejenia ciasta. Szpinak w cieście francuskim
  4. Na szpinaku poukładaj fetę, ile lubisz. Można też posypać pestkami słonecznika lub dyni.
  5. Zaklej ciasto, ponakłuwaj widelcem, można posmarować rozkłóconym jajkiem.Szpinak w cieście francuskim
  6. Piecz w piekarniku przy 200 stopniach przez około pół godziny, aż ciasto się zarumieni.
piątek, 20 stycznia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga