Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Włoska zupa z kurczakiem i cytryną

Po świątecznych szaleństwach mam ochotę tylko na włoskie i azjatyckie. Żadnych mięs i bigosów! Naszło mnie na tą pyszną cytrynową zupę z kurczakiem, bardzo aromatyczną i sycącą.

włoska zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 cebule (8 dymek) drobno pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (u mnie kawałek korzeniowego starty na tarce, ale warto użyć naciowego, ma ciekawszy aromat)
  • 250 g piersi kurczaka, pokrojone w dowolne kawałki
  • 200 g spaghetti połamanego w mniejsze kawałki
  • łyżka masła do smażenia
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 2 cytryny porządnie wyszorowane (oryginalnie 3, ale wolę 2)
  • garść posiekanej natki do posypania przed podaniem
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewkę, seler i kurczaka wrzucić na rozgrzane masło i podsmażać, aż do zrumienienia mięsa.
  2. Warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu.
  3. Cytryny obrać obieraczką do warzyw lub cienko nożykiem, sok wycisnąć i dodać do zupy.
  4. Obraną skórkę gotować przez 3 minuty w rondelku, potem dodać do zupy. Gotować 40 minut.
  5. Po tym czasie dodać makaron, gotować jeszcze 15 minut.
  6. Dodać śmietanę, zamieszać, już nie gotować. Przed podaniem posypać natką.

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga