Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczka na sposób marokański

Naoglądałam się wczoraj Ricka Steina na BBC i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie przygotować czegoś z jego przepisów, szczególnie, że od dawna planowałam zrobić coś dobrego z kminem rzymskim. Rick był w Maroku i w prawie każdej potrawie pojawiał się zestaw: cebula, czosnek, kmin rzymski, słodka i ostra papryka i pomidory. Tak więc powstała polędwiczka z marokańskimi przyprawami, przygotowana jak tadżin z mięsnymi kulkami. Pycha, szczególnie z jajkami na wierzchu!

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 jajka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kupiłam cały i rozdrobniłam w moździerzu)
  • dowolna ilość natki pietruszki do posypania
  • olej, około szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na głębokim oleju - trzeba go wcześniej rozgrzać w rondelku i wrzucać kiedy wrzucony wcześniej mały kawałek mięsa  zacznie skwierczeć.
  2. Smaż mięso w 3 partiach po około 5 minut. Mięso należy wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekł tłuszcz.
  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek i przyprawy.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i mięso.
  5. Na wierzchu delikatnie rozbij jajka, tak, jak do smażenia jaj sadzonych.
  6. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu 15-20 minut. Na koniec posypać posiekaną natką lub kolendrą.
  7. Po marokańsku podawać z chlebem, ale może to być też ryż, czy jak u mnie - ziemniaki.

Smacznego!

poniedziałek, 23 stycznia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga