Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak tikka masala - curry

To bardzo prosta i przepyszna potrawa kuchni indyjskiej. W tym tygodniu pojawiła się na niejednym blogu - może to pogoda za oknem skłania nas do egzotycznych smaków i kolorów. Bo takie właśnie jest to danie - aksamitne od mleka, pachnące podróżami i niezwykle aromatyczne. Idealne na styczeń i niezastąpione na początki poznawania kuchni wschodu. Zainspirowało mnie video Tomka Woźniaka. Mniam!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka albo 2 piersi (pokrojone w kostkę)
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego lub kremówka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kurkumy
  • łyżka przyprawy garam masala
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przyprawy i paprykę. Zamieszaj dokładnie.
  2. Do warzyw dołóż kurczaka i podsmażaj na złoto, po kilka minut z każdej strony.
  3. Zawartość patelni zalej pomidorami z puszki, dopraw solą i pieprzem i duś 15 minut.
    Curry tikka masala
  4. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, zmieszaj i trzymaj na niedużym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany (kawałki piersi już powinny być dobre, podudzia będą dochodziły nieco dłużej, do pół godziny). Podawaj z ryżem.

Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga