Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak smażony z orzechami nerkowca.

To danie kuchni tajskiej, z charakterystycznymi podsmażonymi orzechami. Jeżeli nie masz sosu rybnego - po prostu go pomiń, orzechy nerkowca można zastąpić ziemnymi, chilli ostrą papryką w proszku, a zamiast sosu sojowego można dodać więcej soli. Przez chilli kurczak staje się bardzo ostry, więc nie polecam wrażliwym, ale mi mimo to baaardzo smakuje. Przepis ze średniej (za mało przepisów!) książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata". Pycha!

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona jakkolwiek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekane czerwone chilli (bez pestek)
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Orzechy podrumienić na patelni bez oleju, odstawić.
  2. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i chilli - ok. 3 minut. Kurczak po tajsku
  3. Dodaj kurczaka, sos sojowy i rybny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj, aż kurczak się zarumieni. Kurczak po tajsku
  4. Na koniec dodaj orzechy, posyp szczypiorkiem i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym (który przygotowuje się 3 minuty - polecam!).

Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2012, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Nietylkopasta, 109.206.214.*
2012/06/27 19:50:41
Pyszny ten przepis na kurczaka! A ja polecam <a href="nietylkopasta.blogspot.com/2012/06/przepis-na-kurczaka-z-kfc.html>przepis na kurczaka z kfc</a>
Dodatki na bloga