Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik ekspresowy

Jutro Wigilia, więc czas na ostatnią deskę ratunku - piernik czekoladowy, łatwy, szybki i pyszny, z czekoladą, śliwkami, pachnący korzeniami. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv i właśnie został upieczony.

Piernik ekspresowy

Składniki:

  • 100 g masła

  • 2/3 szklanki cukru

  • 100 g miodu

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 3 jajka

  • 1/4 szklanki mleka

  • 100 g czekolady gorzkiej np. Fine Food

  • 1/2 szklanki śliwek suszonych

  • 1/3 szklanki żurawiny

polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady 

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej masło z miodem i cukrem, aż do połączenia składników. Odstaw aby masa  wystygła.

  2. Ubij pianę z białek mikserem - wbij białka do miski, w której będziesz ubijać pianę, a żółtka do większej, gdzie zostaną wymieszane wszystkie składniki.

  3. Do żółtek dodaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, mleko oraz pokrojone śliwki, posiekaną czekoladę i żurawinę. Dolej też masę z rondelka, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy.

  4. Przełóż masę do formy (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 50-70 minut. Autorka poleca sprawdzić patyczkiem (nakłuwamy, jeżeli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe). Ja piekłam równo 60 minut i zostawiłam do przestygnięcia w uchylonym piecu.

  6. Po wystudzeniu można posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą lub bezpośrednio miskę wstawiamy do gorącej wody) z dodatkiem oleju, zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego!

piątek, 23 grudnia 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga