Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczony kurczak, szybki i prosty

Ponieważ zbliżają się święta i trzeba będzie coś upiec, a niekoniecznie będzie to gęś, podaję jeden z bajecznie praktycznych i niezawodnych przepisów Jamiego Olivera. Oto kurczak, po prostu kurczak.

Składniki:

  • kurczak  o wadze około 1,8 kg
  • 8 listków laurowych
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki lub jakkolwiek inaczej
  • 6 ząbków czosnku, z łupiną
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Kurczaka należy opłukać, wytrzeć papierowymi ręcznikami.
  3. Posmarować kurczaka oliwą, przyprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
  4. Nadziać listkami, 3 ząbkami czosnku i 2 połówkami cytryny.
  5. Położyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia (lub innym naczyniu do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Po 40 minutach wyjąć blachę, kurczaka oblać obficie powstałym sosem, obłożyć pozostałą cytryną i czosnkiem i wstawić z powrotem do pieca na 50 minut.
  7. Kiedy ładnie się przyrumieni (w sumie 1,5 godziny pieczenia, może ciut więcej w piekarniku gazowym lub elektrycznym bez termoobiegu) wystawić z pieca i można podawać. Sos można odlać do sosjerki - każdy użyje go według własnych upodobań.

Smacznego!

 

 

niedziela, 04 grudnia 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga