Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona gęś od Tomka Woźniaka

Dziś szybko wrzucam prosty przepis na gęś, który zamierzam wykonać na święta. Może komuś się przyda ;) Nie mam czasu, więc wrzucam żywcem ze strony tomekwozniak.com, którą serdecznie polecam zalatanym.

Składniki:

  • Gęś o wadze ok 4 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
  2. Do oprawionej gęsi (bez podrobów) włóż kawałki pomarańczy, cytrynę oraz rozmaryn. 
  3. Następnie wymieszaj syrop klonowy, oliwę, wodę, cynamon, sól i pieprz w miseczce i natrzyj dokładnie powstałą emulsją całą powierzchnię skóry.
  4. Przełóż gęś podbrzuszem do góry do brytfanki lub innego naczynia żaroodpornego, końce owiń folią aluminiową (co zapobiegnie ich spaleniu podczas długiego pieczenia) i włóż całość do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 3 godziny. Po 2 godzinach obróć gęś, odlej nadmiar tłuszczu. Na ostatnie 20 minut zwiększ temperaturę do 200°c, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Tłuszcz wytopiony z gęsi możesz przelać do słoika i trzymać w lodówce przez kilka miesięcy. Idealny do pieczonych ziemniaczków.

Smacznego!

poniedziałek, 19 grudnia 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga