Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Znowu coleslaw, wg Jamiego Olivera

Ten przepis w porównaniu z recepturą Nigelli Lawson, jest wytrawniejszy i lżejszy w smaku i konsystencji. Prawie taki sam, a jednak różnica jest spora - myślę, że to zasługo jabłek, cytryny i natki pietruszki. Taką sałatkę coleslaw podałam wczoraj do skrzydełek pieczonych na ostro i zapiekanej kostki z ziemniaków. Dawno już tak się nie objedliśmy :) Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem".

coleslaw

Składniki coleslawa Jamiego Olivera (ilość - ogromna micha):

  • pół główki białej kapusty, poszatkowanej, posiekanej lub startej (najlepiej skorzystać z maszyny)
  • 3 marchewki starte
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 starte czerwone jabłka
  • listki z 1 pęczka natki, posiekane
  • sok z 1 cytryny (w przepisie: 1-2 cytryny, ale dla mnie byłoby za kwaśne)
  • 5 łyżek dobrego majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W dużej (naprawdę dużej, ponieważ z połowy główki kapusty dostaniemy niesamowitą ilość jedzenia) misce pomieszać poszatkowane warzywa, jabłka i pietruszkę.
  2. Wymieszać składniki sosu - majonez, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz) i polać warzywa. Dokładnie wymieszać. Można posypać słonecznikiem lub orzechami włoskimi.

Smacznego!

środa, 14 września 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga