Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Prosty pstrąg z cytryną i natką

To chyba najszybszy i najprostszy sposób na całą rybę. Pomysł wprost z "Gotuj z Oliverem". Pamiętaj, że świeża ryba nie pachnie rybą - jeżeli udało ci się taką kupić, tak proste podanie będzie najsmaczniejszym sposobem na obiad.

pstrąg

Składniki:

  • 2 całe pstrągi, wypatroszone
  • 2 cytryny, jedna na pół, druga w plasterki
  • natka pietruszki
  • kawałek masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać na głębokość pół cm. Posolić i popieprzyć całe ryby - w środku też.
  2. Plasterki cytryny włożyć do środka i po pół natki (całe liście, odkroić tylko łodygi bez liści) do każdej ryby.
  3. Posmarować ryby oliwą, posypać kawałkami masła i ewentualnie startą skórką z drugiej cytryny i ułożyć ryby na ruszcie.
  4. Opiekać pod grillem po 10 minut z każdej strony, aż apetycznie się zarumieni. Można też usmażyć takie ryby na dużej patelni lub na patelni grillowej.

Smacznego!

 

piątek, 23 września 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga