Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Filety z morszczuka zapiekane na porach

Nie ma co ukrywać - ciężko jest kupić porządną rybę, choćby świeżą. Przed wojną jadło się ryby na tysiąc sposobów - teraz wieprzowinę na pięć. Dlatego staram się wyszukiwać ciekawe przepisy na dania z mrożonych morszczuków, zawsze dostępnych. To danie nie jest proste, ale zachwycające - mdła ryba nabiera wspaniałego aromatu, za sprawą wina i masła, pycha! Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, z rejonów Bordeaux, a u mnie z książki "Kuchnia francuska" (Świat Książki, 1999), niepozornej, odkopanej na strychu książeczki, którą odkrywam z zachwytem. Danie w w oryginale: Filet de loup - sur un lit de poireaux.


morszczuk na porach

Składniki:

  • 3 duże pory, pokrojone w półtalarki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki wody (będzie potrzebna do uduszenia porów)
  • 3 szalotki lub 1 cebula
  • pół butelki białego wina (użyłam reńskiego)
  • 6 łyżek wywaru rybnego (użyłam 2 łyżek sosu rybnego do potraw orientalnych)
  • 800 g filetów z morszczuka (można zastąpić łososiem lub dorszem)
  • opcja - dodałam cukinię

Sos:

  • 6 żółtek, najlepiej z hodowli ściółkowej
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • świeżo mielony pieprz (ćwierć łyżeczki)
  • 2 cukinie

Wykonanie:

  1. Filety wypłukać (ewentualnie wcześniej rozmrozić w lodówce lub wodzie), wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na łyżce masła (po kilka minut z każdej strony), odstawić.
  2. Pory udusić na patelni na wodzie z łyżką (lub mniej) masła i szczyptą soli, aż będą miękkie.morszczuk na porach
  3. Cebulę posiekać i włożyć do garnka z winem, gotować, aż wino odparuje (ok. 20 minut) i powstanie gęsty syrop (może nie powstać, trudno). Dodać sos rybny (można pominąć), odstawić do wystudzenia (żeby dodać żółtka nie może być gorący).
  4. Cukinie pokroić w plasterki, obgotować w garnku w osolonej wodzie (ok. 10 minut), odlać wodę i odstawić.
  5. Wymieszać żółtka z wywarem z wina, dodać śmietankę i ubić trzepaczką na kremowy sos.
  6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pory, na to rybę, następnie cukinie i polać sosem.
  7. Obrumienić pod grillem, lub zapiekać do zrumienienia w 200 stopniach przez około 15 minut. Podawać z ziemniakami.

Smacznego!

 

piątek, 23 września 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga