Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Lekka, ale bardzo sycąca sałatka na gorące dni. Z powodzeniem może zastąpić obiad, kiedy nie mamy ochoty na nic ciepłego. To klasyczny przepis z Toskanii, pełny witamin i najwartościowszych substancji odżywczych.

Składniki:

  • 800 g drobnej białej fasoli (ugotownej lub z puszki)
  • puszka tuńczyka
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • pół cebuli lub pół pęczka szczypiorku, posiekane
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Połączyć składniki sosu - czosnek, sok z cytryny, oliwę i miód mocno wytrząsać w zamkniętym słoiczku lub po prostu porządnie wymieszać.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Wymieszać.
  3. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem.  

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

sobota, 11 czerwca 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga