Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek na białej kiełbasie

Dziś szybka pomoc przedwielkanocna - żurek na kiełbasie. Przepis odnaleziony w dodatku do GW z 2007 roku "Spotkanie z zielem angielskim", mocno zmodyfikowany. W sobotę zostanie przeze mnie wykonany z pewnością.

Składniki:

  • 2 szklanki gotowego żuru (gotowy zakwas można kupić w sklepie, 2 szklanki to pół litra)
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę lub paseczki
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę (nikoniecznie, ja lubię)
  • 2 jajka na twardo (ilość właściwie dowolna)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 suszone grzyby (można pominąć)
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane (lub przeciśnięte przez praskę i dodane wraz z kawałkiem startego chrzanu po ugotowaniu żurku - dla miłośników intensywniejszych smaków)
  • 1/2 szklanki śmietany 36% (lub innej lub pominąć)
  • 3 szklanki bulionu (nie powinien być z kostki, ale różnie bywa)
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby wrzucić do 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 20 minut aby zmiękły.
  2. Zagotować 3 szklanki bulionu, dodać grzyby w całości, cebulę i czosnek.
  3. Włożyć do garnka ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę.
  4. Boczek podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Można dodać łyżkę mąki i bulionu, wymieszać i taką zasmażkę wlać do zupy.
  5. Po 20 minutach gotowania dodać zakwas i przyprawy.
  6. Można wyjąć kiełbaski i pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć z powrotem do garnka.
  7. Dodać zimniaki, zamieszać.
  8. Gotować jeszcze pół godziny. Odstawić z ognia, ewentualnie dosolić.
  9. Dla intensywnego smaku teraz można dodać wyciśnięty czosnek i zetrzeć kawałek korzenia chrzanu (lub 1-2 łyżki gotowego), zupa będzie mocno czosnkowa i ostrzejsza, ale nie każdy tak lubi.
  10. Dodać śmietanę, zamieszać.
  11. Na talerze położyć ćwiartki jajka, zalać gorącą zupą.

Smacznego!

czwartek, 21 kwietnia 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga