Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z indyczych wątróbek

Podałam go na Wielkanoc, jako alternatywę dla klasycznego pasztetu mamy, to jednak zupełnie inne danie. Pasztet z wątróbek jest intensywny w smaku, aromatyczny, świetnie komponuje się z delikatnymi sosami i majonezami. Bardzo zasmakował mojej małej córeczce, ale dziadków, przyzwyczajonych do mniej zdecydowanych smaków, raczej nie zachwycił. Polecam przekonać się do takiego pasztetu osobiście i zrobić w ramach śniadaniowej wędliny w mniejszej ilości.


Pasztet z indyczych wątróbek

Składniki:

  • 500 g wątróbek z indyka, wypłukanych i osuszonych
  • 250g mrożonych leśnych grzybów lub pieczarek (polecam jednak grzyby leśne - są bardzo aromatyczne)
  • 200 g surowego boczku pokrojonego drobno
  • 3 cebule posiekane
  • kieliszek (50g) ginu (dodałam nieco więcej...)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego jałowca
  • sól, pieprz
  • 6-7 listków laurowych


Przygotowanie:

 

  1. W rondelku stopić pół łyżki masła, wrzucić umyte i osuszone grzyby, chwilę smażyć, po czym przykryć i dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut.
  2. Boczek pokroić na kawałki, lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  3. Do boczku wrzucić cebulę, zeszklić.
  4. Włożyć wątróbki i smażyć aż zbrązowieją 10 minut.
  5. Grzyby i wątróbki ostudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę przez drobne sitko (lub bardzo dokadnie zmiksować).
  6. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, tymianek, jałowiec i gałkę, wymieszać.
  7. Wbić jajka, wlać wódkę i mieszać bardzo dokładnie.
  8. Małą foremkę wysmarować masłem, wypełnić masą, przykryć laurowymi liśćmi (w ramach dekoracji).
  9. Piekarnik nagrzać do 200º C. Foremkę ustawić na blasze z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec 50 minut (uzupełniać wodę, aby pasztet był wilgotny i delikatny).

Pasztet z indyczych wątróbek


Przepis pochodzi z programu "Babeczki wielkanocne".

piątek, 29 kwietnia 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga