Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka pieczona z jabłkami

 

Kiedyś mój jeszcze nie mąż chciał mnie przechytrzyć i na obiad zażyczył sobie kaczkę z jabłkami - miał na myśli trudne i wyszukane danie. Gdyby wiedział, że nie ma nic łatwiejszego...

Składniki:

  • kaczka (moja miała 2,8 kg, ale to zbyt tłusty ptak, polecam mniejsze
  • 2 jabłka, ze skórką, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól (łyżeczka), pieprz, oliwa

Wykonanie:

  1. Ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożoną dzień wcześniej trzeba przełożyć do lodówki, aby się rozmroziła przez noc.
  2. Całą kaczkę porządnie wysmarować oliwą, solą i majerankiem, najlepiej ręką.  Ewentualne podroby czy szyję oczywiście należy wyjąć.
  3. Jabłka upchać w kaczce, spiąć skórę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły.
  4. Włożyć do naczynia do zapiekania - najlepiej na metalową kratkę na dnie naczynia - i bez pokrywki wstawić do pieca nagrzanego do 230 stopni.
  5. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, przykryć naczynie i zapiekać jeszcze 2 godziny. Pod koniec na 15 minut można zdjąć pokrywkę, aby ptak się zarumienił.

Smacznego!

środa, 30 marca 2011, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
acirinka
2011/03/30 19:31:18
Uwielbiam kaczkę. Dużo ludzi boi się jej przyrządzania nie wiadomo czemu:) Bardzo apetycznie wygląda:)
-
maryjerzak
2011/03/30 20:41:38
Śliczne danie:)Pozdrawiam:)
-
Gość: piegusek1976, *.infobiuro.pl
2011/03/30 21:04:16
no to wyszlo na to że to Ty go przechytrzyłas :) uwielbiam kaczke z jabłkami!!! pozdrawiam
Dodatki na bloga