Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Majonez

Dostałam wiejskie jajka i naszło mnie na... własnoręcznie ubijany majonez. Trochę trzeba poubijać, ale w 15 minut mamy pachnący i niepowtarzalny - bo własny - majonez. W smaku podobny do Winiar, tyle że ten składa się tylko z naturalnych składników,  żadnych sztuczności. Hit na święta.

Składniki:

  • 1 żółtko, najlepiej jajka z hodowli ściółkowej (mają 1 na początku numeru nabitego na jajku) lub od zaprzyjaźnionych kurek; zwykłe ostatecznie może być
  • 500 ml (tak, tak, tyle tam tłuszczu) oleju lub oliwy, ja użyłam Kujawskiego; majonez z oliwy ma dosyć specyficzny smak (i cenę), ale pierwotnie powinien być z oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy (Dijon lub inna gładka - bez ziaren, sarepska nie)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtko od białka (rozbić jajko delikatni eo brzeg szklanki,rozdzielić skorupke na pół i przelewać żółtko z jednej połówki w drugą pozbywając się białka).
  2. Żółtko i łyżeczkę musztardy umieścić w misce i ubijać energicznie trzepaczką lub mikserem.
  3. Dolać kroplę oleju - wymieszać dokładnie. Dodać kolejną kroplę, wymieszać.
  4. Jeżeli się nie zwarzyło - można zacząć dolewać olej cienką strużką, cały czas intensywnie ubijając. Jeżeli jednak zrobią się grudki - odstawić na bok i zacząć od nowa, gdy wychodzi można zacząć dodawać zwarzoną porcję - tak radzi Jamie Oliver. Mi się na razie tfu tfu tfu nie zepsuł.
  5. Na koniec dodać sok z cytryny, pieprz i sól do smaku - trzeba próbować. Ubijać dalej.
  6. Kiedy wszystkie składniki stworzą gładką masę, majonez jest gotowy.

Smacznego!

czwartek, 02 września 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
grazyna1961.only
2010/09/02 13:44:17
Ja też ostatnio robiłam domowy majonez - tyle, że ucierałam drewnianą pałką, taką do ciasta. I na jedno żółtko dałam szklankę oleju, udał się bez problemu :)
-
aga-aa
2010/09/02 13:46:26
podziwiam umięjętności :)
-
dorota20w
2010/09/03 13:29:26
ja jeszcze sama nie robiłam majonezu więc podziwiam

Zapraszam cie serdecznie do mojego konkursu :)
smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/07 12:29:03
Bardzo dziękuję za słowa uznania, jednak to naprawdę nic trudnego - wystarczy nieco cierpliwości. I jedna szklanka oleju wystarczy, ale z dwóch mamy więcej ;) Swoją drogą - jakie niesamowite jest żółtko jaja, skoro jedno wystarcza do ukręcenia tak dużej ilości oleju.
-
2010/09/07 12:31:38
To byłam ja ;)
Dodatki na bloga