Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z ryżem, papryką i orzechami włoskimi

Świetna sycąca sałatka, lekko słodka, idealna na obiad w takie upały jak dziś lub na posiłek do pracy.

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu (może być biały, ale z brązowym jest idealna)
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 pieczarki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić - można przepłukać zimną wodą, ale najlepiej ugotować go dzień wcześniej.
  2. Składniki sosu i wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać ze sobą trzepaczką lub widelcem.
  3. Umytą paprykę i kapelusze pieczarek pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Wszysko włożyć do miski, zalać sosem i posypać orzechami.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze świetnej strony kotlet.tv

piątek, 16 lipca 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/16 13:22:42
Musi być smaczna ta sałatka, lubię w sosach dodatek orzechów włoskich :)
-
ugotujmy
2010/07/16 16:24:34
zapowiada sie pysznie!
-
pao77
2012/08/02 15:19:00
Uwielbiam sałatki, to zdrowe i pyszne przekąski. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dodatki na bloga