Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Ratatuj (Ratatouille)

Zainspirowana bajką dla dzieci, postanowiłam odkopać ten cudowny, letni przepis. Polecam z ryżem lub makaronem.

Ratatuj

Składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów (w zimie lepiej dodać 2 puszki krojonych, ponieważ świeże są ohydne)
  • 3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub łyżka masła)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory zalać wrzątkiem na 3 minuty, obrać ze skóry i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, wrzucić na gorącą oliwę, mieszać do zeszklenia.
  3. Posiekać czosnek i dodać do szklistej cebuli, dorzucić pomidory. Dusić 10 minut.
  4. Pokroić w paski paprykę, a cukinię w talarki. Dodać do pomidorów.
  5. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Próbować!
  6. Dusić 20 minut, aż cukinia zmięknie, ale nie rozgotuje się.
  7. Podawać na ryżu, kaszy, makaronie lub z pieczywem.

Smacznego!

środa, 21 lipca 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
megakomp
2010/07/21 13:29:49
A nie przypadkiem "ratatouille"? :)
-
Gość: NaStole.pl, *.adsl.inetia.pl
2010/07/21 14:17:39
Mi też się wydaję, że z 1 t :) Ale przepis fajny :)
-
justmydelicious
2010/07/21 16:52:34
przepysznie! chyba i ja do niego wrócę :)
-
2010/07/22 11:25:28
Pisane w biegu, już naprawione ;)
-
Gość: yuras, *.adsl.inetia.pl
2010/08/16 10:58:58
to nie wiedziałem , że potrawa którą robię od lat nazywa się ratatuj.
Dodatki na bloga