Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti alla bolognese

 

To danie to polska wersja włoskiego klasyka. Składniki łatwo dostępne, czas przygotowania przyjemnie krótki, a zadowolenie współjedzących gwarantowane. Świetne na obiad dla zapowiedzianych godzinę wcześniej gości oraz dzieci. Rodzaj makaronu można zmieniać - ostatnio kupuję tylko pełnoziarnisty np. lubella albo firmowany przez tesco - ma ciekawszy smak i jest o niebo zdrowszy. Pycha!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka,  łopatka; oryginalnie powinno być mięso wołowe - polecam)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich (niekoniecznie)
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 l bulionu wołowego (może być z jednaj kostki rosołowej wołowej)
  • parmezan lub ser żółty
  • posiekana pietruszka do posypania (niekoniecznie)
  • olej
  • masło
  • 500 g makaronu spaghetti (na zdjęciu oczywiście inny makaron - chwilowy brak zaopatrzenia)
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego (jeżeli nie masz braków w zaopatrzeniu)

 

  1. Cebulę posiekać dosyć drobno, zeszklić na 2 łyżkach oleju i łyżce masła. Ogień średni, żeby się nie przypaliła.
  2. Gdy cebula będzie już szklista, dodać mięso.
  3. Mięso smażyć na średnim ogniu, aż całe ściemnieje.
  4. Zalać winem, jeżeli go używamy. Wino można zastąpić łyżką octu winnego albo pominąć ten punkt, jednak taki dodatek wspaniale podnosi smak potrawy. Podusić aż płyn odparuje.
  5. Dodać zioła, koncentrat, zalać dwiema szklankami gorącego bulionu wołowego (można go pominąć), wrzucić pomidory z zalewą.
  6. Posypać cukrem, troszkę popieprzyć. Dusić około 30 minut. W razie potrzeby dosolić (jeżeli bulion nie był za słony).
  7. W tym czasie postawić wodę na makaron - jakieś 2 litry wody zagotować, posolić i wrzucić makaron na kilka minut, aby był lekko twardawy - jak kto lubi.
  8. Sos połączyć z ugotowanym makaronem (ugotowany makaron może troszkę poczekać, byle nie w gorącej wodzie). Ugotowany i odsączony makaron dodać do sosu.
  9. Na talerzu posypać - według uznania - serem żółtym, a najlepiej parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.


makaron alla bolognese

wtorek, 15 czerwca 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/07/02 21:54:39
Brzmi wspaniale :)
-
misself
2010/12/12 17:54:29
To nie a'la ani a la, tylko alla :-) Z włoskiego: 'na sposób, w stylu, w charakterze'.
-
2011/04/12 11:43:10
Poprawiłam. Najbardziej mnie wkurza moja ignorancja ;/
Dodatki na bloga