Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe z grilla

Sezon się zaczął, grille odpalone. Szukając w sieci inspiracji, udało mi się znaleźć genialną marynatę do mięsa. Na stronie kamisu... cicho.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy grillowej kamis
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w plastry 1 cm. Lekko rozbić pięścią przez worek, żeby się nie pobrudzić i nie uszkodzić delikatnej polędwicy.
  2. Składniki marynaty wymieszać.
  3. Marynatą zalać mięso, wstawić na noc do lodówki. Sposobem Nigelli polecam wszystko wrzucić nie do miski, ale do szczelnego worka, wymieszać, zakręcić mocno, do miski i do schłodzenia.
  4. Grillujemy krótko, żeby nie wyschły, po 2-3 minuty na stronę.

Smacznego.

wtorek, 27 kwietnia 2010, jessicarabbit

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga