Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Indyk słodko-kwaśny

Ostatnio przerzucam się z kuchni włoskiej na chińską - lżejszą i pikantną. Ten przepis jest chudszą wersją wołowiny słodko-kwaśnej, w cieście i morzu cukru, którą również polecam. Najwygodniej warzywa dusić w woku, lub w głębokiej patelni, musi zostać nieco miejsca na makaron lub ryż, dużo smaczniejszy po wymieszaniu z mięsem na patelni, a nie dopiero na talerzu.

Indyk słodko-kwaśny

Składniki:

  • 400g piersi z indyka
  • marchewka
  • czerwona (żółta) papryka
  • puszka ananasa
  • sos sojowy
  • cukier
  • ocet winny (ryżowy oryginalnie)
  • przecier pomidorowy
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na wąskie paseczki 0,5 cm i zamarynować na pół godziny w 2 łyżkach sosu sojowego, łyżce octu i łyżeczce soli.
  2. Przygotować w misce sos: wymieszać sok z ananasa,  2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę przecieru, 2 łyżki cukru, łyżkę octu. Odstawić.
  3. Mięso wrzucić na gorący olej (pół szklanki), smażyć aż zacznie się rumienić.
  4. Odcedzić usmażone mięso na sicie, olej wylać.
  5. Sos wylać na tą samą patelnię, chwilę pogotować (jeżeli zbyt gęsty, podlać wodą).
  6. Dorzucić pokrojoną w paseczki paprykę i marchewkę.

Indyk słodko-kwaśny

7. Przykryć i dusić 10 minut.

8. Dorzucić mięso, dusić 10 minut.

9. Podać z ryżem lub makaronem ryżowym (taki makaron wystarczy zalać wrzątkiem i po 3 minutach jest gotowy i pyszny).

Smacznego.

wołowina słodko-kwaśna

 

wołowina słodko-kwaśna

środa, 24 lutego 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
alpio23
2011/10/04 12:02:10
Ciekawy przepis. Czy marchewkę "kroiłaś" obieraczką do warzyw??
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/05 11:06:01
Tak, obieraczką, podejrzałam sposób u Jamiego Olivera, kiedy zachęcał do robienia sałatek. Szybko się kroi i inaczej wygląda.
Dodatki na bloga