Dla stawiaj±cych pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni razowy na zakwasie

To nie jest przepis dla laika, ale to jest to! Najlepszy chleb na ¶wiecie.

Składniki na zaczyn:

  • zakwas żytni 60g
  • woda 90 g
  • m±ka żytnia typ 2000 90 g

Składniki ciasta:

  • zaczyn
  • 210 g wody
  • 240 g m±ki żytniej
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • słonecznik (niekoniecznie, ale bardzo lubię)

Wykonanie:

  1. Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w nieprzewiewne miejsce (polecam piekarnik).
  2. Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i wymieszać dokładnie. Wyjdzie klajster.
  3. Przełożyć do keksówki 10x20 i poczekać 4 godziny, aż wyro¶nie.
  4. Piec 15 minut w 230 stopniach i 45 minut w 210.
  5. Kroić dopiero na drugi dzień.

Smacznego!

Przepis inspirowany chlebek.tv, zakwas można wykonać samemu.

¶roda, 10 lutego 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga