Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

To szybkie i pyszne danie przygotowuję, kiedy nie chce mi się myśleć nad obiadem, bo składniki zawsze mam w lodówce. Jest po włosku cudownie proste.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w kawałkach, nie siekanego (im lepszy tuńczyk, tym lepsze jedzonko)
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • oliwa
  • bazylia albo zioła prowansalskie (najlepsza jest garść świeżej bazylii)
  • szczypta chilli dla lubiących ostrzejsze smaki
  • parmezan lub tarty żółty ser do posypania
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti albo innego (2-3 osoby, u mnie jedna...)

Przygotowanie:

  1. Postawić wodę na makaron (pół paczki). Ugotować al dente.
  2. W dużej patelni podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać pomidory. Dusić 15 minut.
  3. Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać. Dusić na niedużym ogniu, aż się wszystko pomiesza.
  4. Dodać łyżkę ziół, pieprzu i ewentualnie soli (próbować).
  5. Polecam dodać chilli (inną ostrą paprykę). Pomieszać.
  6. Połączyć z makaronem, wykładać na talerze, posypać serem.

Smacznego.

wtorek, 26 stycznia 2010, jessicarabbit

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/01/26 21:20:44
Proponuję spróbować też wersji z papryką i fasolą, takiej jak tutaj, cudo! :)
-
2010/01/27 12:03:05
Mmm, już patrzę :)
-
Gość: On, 159-205-152-225.adsl.inetia.pl
2013/01/02 17:37:39
Nie przesadzajcie z tym tuńczykiem bo zabije smak, na początku pół puszki 150gramowej
Dodatki na bloga