Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Coleslaw, rewelacja do kotleta

To pyszna surówka z naszej pysznej polskiej kapusty. Pasuje do kotletów różnego rodzaju, szczególnie mielonych i panierowanego drobiu. Świetna na obiad rodzinny - każdemu powinna smakować. Kolejna jej zaleta to łagodność dla portfela.

Składniki na wielką michę:

  • biała kapusta, nieduża
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera (może być korzeniowy, ale naciowy lepszy)
  • 1 cebula
  • 200g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu/śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być inny albo sok z cytryny)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć.
  2. Marchewkę oskrobać, cebulę obrać, kapustę pokroić na mniejsze kawałki i odkroić głąb.
  3. Warzywa wrzucić do malaksera. Jeżeli ręcznie: kapustę posiekać, marchewkę i seler zetrzeć, cebulę posiekać.
  4. Połączyć składniki sosu i przyprawy.
  5. Połączyć sos z warzywami. Jeść od razu, przechowywana robi się flakowata.

Smacznego!

Przepis oparty na Nigelli, przełożony na zawartość typowej lodówki ;). U Nigelli jest maślanka, syrop klonowy, dymki  i orzechy włoskie - też musi być niezłe.

 

 

wtorek, 05 stycznia 2010, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga