Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos curry

Do tej pory sos curry robiłam rzadko i "na oko". Odkąd wykopałam ten przepis z internetu, jest niezastąpiony. I niezbyt dietetyczny - dlatego właśnie świetnie smakuje. Podaję z nim indyka i kurczaka (steki albo pokrojone w kawałki).

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • posiekana cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki żółtej pasty curry (lub 1 łyżka przyprawy curry np. Kotanyi)
  • pół szklanki bulionu (np. 1/4 kostki rosołowej na szklankę!)
  • 250 ml tłustego mleka (3,2 %)
  • 3 łyżki winiaku (miałam rakiję ;) )
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na dwóch łyżkach masła szklimy cebulę - powoli, żeby nie zbrązowiała (troszkę może, bez przesady).
  2. Posypujemy łyżką mąki, mieszamy energicznie drewnianą łyżką - zasmażamy. Można zmniejszyć ogień, żeby za szybko nie gęstniało.
  3. Dodajemy 2 łyżki pasty curry, jeżeli używasz przyprawy - dodaj ją po bulionie, teraz jest za sucho.
  4. Wlewamy bulion.
  5. Cały czas mieszamy, dodajemy mleko i winiak.
  6. Wlewamy miód. Albo wrzucamy - jeżeli jest scukrzony.
  7. Solimy, pieprzymy.

Przepis pochodzi ze strony gwiazdywkuchni.pl (dod. przez pacul)

piątek, 18 grudnia 2009, jessicarabbit

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/12/18 04:42:58
Oj widze go z kurczakiem!! :) Cudenko Swietny przepis
-
Gość: Sylwia, 80.87.42.7*
2010/10/25 22:29:43
Super, polecam. Dodałam trochę posiekanego kopru
-
Gość: Iza, 93.181.142.18*
2010/11/25 14:12:36
Sos bardzo dobry, dodałam dodatkowo troszke czosnku. Uwaga, jesli ktos bedzie robil ten sos po raz pierwszy nie przesadzcie z solą! Ja osobiscie nie dalam soli w ogole. Sam bulion i curry sprawiaja ze jest dosyc slony. ;)
-
Gość: niki, brsg-4dbbce74.pool.mediaways.net
2011/05/10 13:03:48
Dodajcie trochę ketchupu jak to robą np. Niemcy. Bardzo dobry :)
Dodatki na bloga