Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Brownies z serem i wiśniami - na święta idealne!

Coś muszę upiec na święta. Jest jedno takie ciasto,  które rozpływa się w ustach i zbliża do nieba. Sernikobrownie z wiśniami (na zdjęciu z malinami)!

sernikobrownie

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 200g masła
  • 400g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 100g mąki
  • 500 g sera kremowego (w wiaderku, President albo utrzeć biały ser)
  • cukier waniliowy
  • 200g wiśni lub malin (mogą być mrożone albo odciśnięte z konfitury)

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (włożyć do miski, miskę postawić na garnku z gotującą się wodą albo inny sposób; mikrofalówka też sobie poradzi). Rozpuszczoną ostudzić do temperatury mniej więcej pokojowej.
  2. Blaszkę 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia (blaszka nie może być za duża, bo ciasto jest niskie - nie urośnie za wiele w piecu).
  3. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  4. Masło (wyjęte wcześniej z lodówki pokroić w kostki) i 250g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
  5. Dodać 3 jajka, każde następne po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego.
  6. Wlać roztopioną czekoladę, miksować.
  7. Dodać mąkę, zmiksować.
  8. 3/4 kremu wlać do blaszki (bywa gęsta i trzeba ją przekładać łyżką i równomiernie rozprowadzić).
  9. W misce utrzeć na gładko ser, resztę cukru (można dać mniej cukru - z tej ilości będzie mocno słodkie), jajka i cukier waniliowy (drewnianą kulką lub mikserem).
  10. Wylać masę serową na czekoladową w blaszce.
  11. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej (zostało jej niewiele, więc będą to raczej kleksy; może być krzywo),  ułożyć jako tako symetrycznie owoce (lekko wcisnąć).
  12. Piec 60 min. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Przepis znaleziony na blogu White plate

piątek, 18 grudnia 2009, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
grazyna1961.only
2009/12/18 14:25:22
Jak na laika, to całkiem niezłe ciacho :)
-
wiosenka27
2009/12/18 17:33:12
Faktycznie to ciasto rozpływa się w ustach. Pyszne jest też z malinami:)
-
2009/12/18 18:02:00
Ja tez je uwielbiam :) I w wersji z wiśniami i z malinami :)
-
2009/12/18 21:59:22
Już bym robiła, ale chyba za wcześnie... ;)
-
Gość: azja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/11 23:04:05
w jakiej temperaturze piec?
-
2010/01/12 11:00:01
Pkt 3 : 180 stopni. po upieczeniu może być jeszcze dosyć płynne - trzeba poczekać aż stężeje - najlepiej wystawić na balkon.
Dodatki na bloga