Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka śledziowo-buraczana

To dopiero pycha! Połączenie wszystkich najwspanialszych polskich smaków w towarzystwie majonezu. Kaloryczna masakra. Sałatka śledziowa warstwowa - koniecznie w przezroczystym naczyniu. Uwaga - czasochłonna!

Składniki:

  • 4 filety śledziowe wiejskie (ze słoika np. Lisner albo na wagę)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 4 buraki (2 duże)
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka
  • szczypior
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Marchewki, buraki i ziemniaki obierz, wrzuć do wrzątku na 20 minut. Ugotowane zetrzyj na tarce, każde osobno.
  2. Jajka ugotuj na twardo (wrzuć do wody, zagotuj, wyłącz grzanie i zostaw je w gorącej wodzie - same sobie dojdą). Najlepiej zrób to wcześniej, żeby zdążyły wystygnąć.
  3. Pokrój śledzie w kostkę i ułóż na dnie naczynia na sałatkę.
  4. Posiekaj cebulę i ułóż równomiernie na śledziku.
  5. Posmaruj cienko majonezem (cebula się przyczepia, ale to nic, nie musi być równiutko).
  6. Rozłóż ugotowane warzywa: ziemniaki, cienko majonez, buraki, majonez, marchewka, ,majonez.
  7. Pokrój ogórki w kostkę, pociapaj cienko majonezem.
  8. Zetrzyj jajko, ,posyp sałatkę.
  9. Posiekaj szczypiorek i posyp jajka.
  10. Przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, co najmniej 4 godziny.

Smacznego!

piątek, 27 listopada 2009, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga