Dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawiało problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Prosta sałatka z surowych buraków.

Burak ma to do siebie, że nie każdy go kocha. A to błąd. Odpowiednio podany - nie jako przesmażona papraja - może zachwycać wykwintnością. Nawet jeżeli nie zrobimy z nim prawie nic.

Proponuję sałatkę z surowego buraczka z gruszką i fetą, świetną do każdego mięsa, a nawet na kolację - z chlebkiem lub bez.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 spore buraki (bardzo brudzą, myj zaraz ręce i uważaj na ciuchy)
  • 1-2 gruszki

I tu już można skończyć. Będzie świetna surówka do mięsa. Zrobimy jednak ciekawszą sałatkę.

  • 2 łyżki sera feta
  • garść słonecznika
  • cytryna
  • oliwa
  • pieprz, sól

1. Zetrzyj na tarce lub maszyną obrane obieraczką do warzyw buraki (całe) i gruszki (bez pestek). Jeżeli bardzo się spieszysz, możesz podawać ;)

2. Dodaj 2 łyżki sera feta (typu feta - nie musi być oryginalny), rozprowadź go widelcem po całej sałatce.

3. Dodaj łyżkę oliwy i parę kropli cytryny.

4. Dodaj szczyptę (lub na czubku łyżeczki) soli i pieprzu.

5. Posyp słonecznikiem (łuskanym).

Smacznego!

Przepis pochodzi z "Gotuj z Oliverem", mojej kochanej książki Jamie Olivera

wtorek, 03 listopada 2009, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga