Dla stawiaj帷ych pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawia這 problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Bogracz - gulasz doskona造.

Na pocz徠ek danie pracoch這nne, ale zawsze udane. Je瞠li po鈍i璚isz troch czasu, efekt b璠zie powalaj帷y, nikt nie uwierzy, 瞠 stawiasz pierwsze kroki w kuchni. Przy ka盥ej czynno軼i staram si wyja郾i wszysko dok豉dnie, aby nie musia si nad niczym g這wi. W razie pyta - zapraszam do komentowania. Powodzenia!




B璠ziesz potrzebowa:

  • patelni
  • du篡 garnek z przykrywk
  • drewnian 造ch (albo co innego do mieszania w garze i na patelni)
  • n騜 (podstawa gotowania to OSTRY N荅, skr鏂isz czas roboty o po這w)
  • dech do krojenia, du膨

Lista sk豉dnik闚:

  • 1,2 kg wo這winy (krowa du瘸, my potrzebujemy "piecze" albo "bia陰 piecze" albo "ligaw"; gulaszowego nie bierz - r騜ne tam bywaj elementy; pol璠wicy nie bierz - za dobra i za droga; takie mi璚ho kosztuje jakie 25-30 z za kilogram)
  • 2 造磬i smalcu (wiem, wiem, ale pr鏏owa豉m chudziej i nie smakuje idealnie; jak nie masz pod r瘯 dobrego smalcu to lepiej ju olej do sma瞠nia; je瞠li dbasz o lini - p馧 szklanki wody zamiast t逝szczu)
  • 1 造磬a mas豉 do zaszklenia cebuli (82% t逝szczu, 瘸dne inne)
  • 2 du瞠 cebule (du瘸jest jak pi窷)
  • 2 puszki pomidor闚 (kup obrane)
  • 2 puszki fasoli (bia豉 i czerwona najlepiej)
  • 2 papryki (鄴速a, czerwona)
  • papryka pepperoni (wi璚ej ni jedna mo瞠 mordowa, w przepisie podstawowymjest 5, ja bym nie ryzykowa豉; mo積a je sobie na pocz徠ek zupe軟ie odpu軼i, cho gulasz powinien by ostry)
  • 1 kg ziemniak闚
  • 2 造瞠czki kminku (spokojnie, nie b璠zie "kminkowe")
  • 5 z帳k闚 czosnku
  • listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 造瞠czka s這dkiej papryki, pieprzu mielonego p馧 造瞠czki
  • p馧 litra bulionu (2 kostki roso這we zalej p馧 litra gor帷ej wody i zamieszaj)

Czynno軼i, ,powoli i bez po酥iechu ;) :

1. Pokr鎩 mi瘰o w kostk - najpierw na ok. 2 cm plastry w poprzek w堯kien, potem te "kotlety" w mniej wi璚ej r闚ne kostki. Mo瞠 by krzywo i mog by paski ;)

2. W du篡m garze (aby wszystko si zmie軼i這) rozpu嗆 t逝szcz. Ogie powinien by 鈔edni, poczekaj ze 2 minuty, a si porz康nie rozgrzeje. Nie mo瞠 parowa - za gor帷y. Po wrzuceniu 1 kawa趾a mi瘰a ma skwiercze, ale nie szale. Je瞠li u篡wasz wody - ma zacz望 wrze.

3. Wrzu mi瘰o. Delikatnie mieszaj, niech si delikatnie obsma瘸, potem spokojnie dusi. Mo積a troszk zwi瘯szy ogie, je瞠li nic nie skwierczy i nie bulgocze. Przez ca貫 gotowanie ma sobie nie za mocno pyrka, dlatego w razie potrzeby reguluj si喚 grzania.

4. Cebule pokr鎩 nast瘼uj帷o: odetnij po ok. 0.5 cm od obu ko鎍闚, przetnij na p馧, obierz, w poprzek na p馧 i te 獞iartki w plasterki. Albo jakkolwiek inaczej. Je瞠li p豉czesz - maczaj n騜 w zimnej wodzie za ka盥ym razem.

5. Na patelni rozpu嗆 mas這 i wrzu cebul. Ma delikatnie skwiercze. Trzymamy do zeszklenia, mieszamy czasem, gdy pierwsze kawa趾i zaczn br您owie wrzucamy do mi瘰a. Mieszamy.

6. Czosnek pokr鎩 w plasterki (aby obra - z帳ek rozgnie bokiem ostrza no瘸 - wtedy 豉twiej zdj望 逝pink; odkr鎩 tward cz窷 na dole). Dodaj do gara.

7. Otw鏎z puszki z pomidorami, je瞠li s ca貫 - troch posiekaj je tam no瞠m, dorzu do gara.

8. 2 kostki roso這we zalej p馧 litra gor帷ej wody, zamieszaj, dolej do gara. W garze zamieszaj. Ma zaraz lekko pyrka.

9. Dorzuci kminek i reszt przypraw. Zamieszaj. Zakryj pokrywk i tak ma si dusi 1,5 godziny. Lekko pyrka. Co jaki czas zagl康aj, mieszaj od spodu, uzupe軟iaj wod, je瞠li ubywa p造nu. Pilnuj, 瞠by nie przywiera這.

10. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostk (wielko軼i kostek mi瘰a) surowe ziemniaki.

11. Po kwadransie - papryki pokrojone w paski. Bez pestek.

12. Ewentualnie dodaj pepperoni drobno posiekane. Umyj potem dok豉dnie r璚e, bo jak potrzesz oko albo jeszcze co innego...

13. Za 15 minut dorzuci ods帷zon fasol. Zamiesza. Poczeka z 10 minut.

14. KONIECZNIE TRZEBA PR笅OWA. Mo積a dosoli (uwaga - kostki roso這we s bardzo s這ne, lepiej nie dosoli, zawsze mo積a u篡 solniczki), dosypa pieprzu, doda troszk ostrej suszonej papryki (na czubku 造瞠czki).

Smacznego!

wtorek, 13 pa寮ziernika 2009, jessicarabbit

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga