Dla stawiaj帷ych pierwsze kroki w kuchni, aby gotowanie nie sprawia這 problemu.
Blog > Komentarze do wpisu

Bogracz - gulasz doskona造.

Na pocz徠ek danie pracoch這nne, ale zawsze udane. Je瞠li po鈍i璚isz troch czasu, efekt b璠zie powalaj帷y, nikt nie uwierzy, 瞠 stawiasz pierwsze kroki w kuchni. Przy ka盥ej czynno軼i staram si wyja郾i wszysko dok豉dnie, aby nie musia si nad niczym g這wi. W razie pyta - zapraszam do komentowania. Powodzenia!




B璠ziesz potrzebowa:

  • patelni
  • du篡 garnek z przykrywk
  • drewnian 造ch (albo co innego do mieszania w garze i na patelni)
  • n騜 (podstawa gotowania to OSTRY N荅, skr鏂isz czas roboty o po這w)
  • dech do krojenia, du膨

Lista sk豉dnik闚:

  • 1,2 kg wo這winy (krowa du瘸, my potrzebujemy "piecze" albo "bia陰 piecze" albo "ligaw"; gulaszowego nie bierz - r騜ne tam bywaj elementy; pol璠wicy nie bierz - za dobra i za droga; takie mi璚ho kosztuje jakie 25-30 z za kilogram)
  • 2 造磬i smalcu (wiem, wiem, ale pr鏏owa豉m chudziej i nie smakuje idealnie; jak nie masz pod r瘯 dobrego smalcu to lepiej ju olej do sma瞠nia; je瞠li dbasz o lini - p馧 szklanki wody zamiast t逝szczu)
  • 1 造磬a mas豉 do zaszklenia cebuli (82% t逝szczu, 瘸dne inne)
  • 2 du瞠 cebule (du瘸jest jak pi窷)
  • 2 puszki pomidor闚 (kup obrane)
  • 2 puszki fasoli (bia豉 i czerwona najlepiej)
  • 2 papryki (鄴速a, czerwona)
  • papryka pepperoni (wi璚ej ni jedna mo瞠 mordowa, w przepisie podstawowymjest 5, ja bym nie ryzykowa豉; mo積a je sobie na pocz徠ek zupe軟ie odpu軼i, cho gulasz powinien by ostry)
  • 1 kg ziemniak闚
  • 2 造瞠czki kminku (spokojnie, nie b璠zie "kminkowe")
  • 5 z帳k闚 czosnku
  • listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 造瞠czka s這dkiej papryki, pieprzu mielonego p馧 造瞠czki
  • p馧 litra bulionu (2 kostki roso這we zalej p馧 litra gor帷ej wody i zamieszaj)

Czynno軼i, ,powoli i bez po酥iechu ;) :

1. Pokr鎩 mi瘰o w kostk - najpierw na ok. 2 cm plastry w poprzek w堯kien, potem te "kotlety" w mniej wi璚ej r闚ne kostki. Mo瞠 by krzywo i mog by paski ;)

2. W du篡m garze (aby wszystko si zmie軼i這) rozpu嗆 t逝szcz. Ogie powinien by 鈔edni, poczekaj ze 2 minuty, a si porz康nie rozgrzeje. Nie mo瞠 parowa - za gor帷y. Po wrzuceniu 1 kawa趾a mi瘰a ma skwiercze, ale nie szale. Je瞠li u篡wasz wody - ma zacz望 wrze.

3. Wrzu mi瘰o. Delikatnie mieszaj, niech si delikatnie obsma瘸, potem spokojnie dusi. Mo積a troszk zwi瘯szy ogie, je瞠li nic nie skwierczy i nie bulgocze. Przez ca貫 gotowanie ma sobie nie za mocno pyrka, dlatego w razie potrzeby reguluj si喚 grzania.

4. Cebule pokr鎩 nast瘼uj帷o: odetnij po ok. 0.5 cm od obu ko鎍闚, przetnij na p馧, obierz, w poprzek na p馧 i te 獞iartki w plasterki. Albo jakkolwiek inaczej. Je瞠li p豉czesz - maczaj n騜 w zimnej wodzie za ka盥ym razem.

5. Na patelni rozpu嗆 mas這 i wrzu cebul. Ma delikatnie skwiercze. Trzymamy do zeszklenia, mieszamy czasem, gdy pierwsze kawa趾i zaczn br您owie wrzucamy do mi瘰a. Mieszamy.

6. Czosnek pokr鎩 w plasterki (aby obra - z帳ek rozgnie bokiem ostrza no瘸 - wtedy 豉twiej zdj望 逝pink; odkr鎩 tward cz窷 na dole). Dodaj do gara.

7. Otw鏎z puszki z pomidorami, je瞠li s ca貫 - troch posiekaj je tam no瞠m, dorzu do gara.

8. 2 kostki roso這we zalej p馧 litra gor帷ej wody, zamieszaj, dolej do gara. W garze zamieszaj. Ma zaraz lekko pyrka.

9. Dorzuci kminek i reszt przypraw. Zamieszaj. Zakryj pokrywk i tak ma si dusi 1,5 godziny. Lekko pyrka. Co jaki czas zagl康aj, mieszaj od spodu, uzupe軟iaj wod, je瞠li ubywa p造nu. Pilnuj, 瞠by nie przywiera這.

10. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostk (wielko軼i kostek mi瘰a) surowe ziemniaki.

11. Po kwadransie - papryki pokrojone w paski. Bez pestek.

12. Ewentualnie dodaj pepperoni drobno posiekane. Umyj potem dok豉dnie r璚e, bo jak potrzesz oko albo jeszcze co innego...

13. Za 15 minut dorzuci ods帷zon fasol. Zamiesza. Poczeka z 10 minut.

14. KONIECZNIE TRZEBA PR笅OWA. Mo積a dosoli (uwaga - kostki roso這we s bardzo s這ne, lepiej nie dosoli, zawsze mo積a u篡 solniczki), dosypa pieprzu, doda troszk ostrej suszonej papryki (na czubku 造瞠czki).

Smacznego!

wtorek, 13 pa寮ziernika 2009, jessicarabbit

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Dodatki na bloga